Παραπολιτικά

Οι άλλες λίστες σε... λίστα αναμονής

Μωρέ, θα μας τρελάνουν οι έντιμοι κύριοι βουλευτές μας. Έδωσαν στη δημοσιότητα τη λίστα Οδυσσέα, με τους 22 ΠΕΠ με ΜΕΔ, και μετά... νευρίασαν με τον εαυτό τους επειδή την έβγαλαν στη φόρα και τα έβαλαν με τον Γενικό Ελεγκτή επειδή τους έστειλε τη λίστα, την οποία... του είχαν ζητήσει οι ίδιοι και μάλιστα επίμονα! Εν πάση περιπτώσει, μάθαμε ονόματα, είδαμε ποσά δανείων και διαγραφών, βγήκαν και κάποιοι και δήλωσαν ότι δεν είχαν καν δάνεια, άλλοι προέβαλαν διάφορα δικαιολογητικά και βεβαίως τόνισαν αυτό που αναφέρεται στην έκθεση Οδυσσέα, ότι δεν έχει διαπιστωθεί ότι οι 22 έχουν διαπράξει οτιδήποτε μεμπτόν ή ότι έχουν τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης. Ίσως και να μην έχουν τόση σημασία για τους απλούς πολίτες τα ονόματα όσων περιέχονται στη λίστα του Οδυσσέα. Ήδη, φαντάζομαι, κανένας δεν θυμάται τα ονόματα όσων περιέχονταν και στη λίστα Γιωρκάτζη. Εκείνο που μένει ως μαύρο σύννεφο πάνω από το πολιτικό σκηνικό είναι μια γενίκευση των ευθυνών, μια ισοπέδωση, ένα αίσθημα στον κόσμο, το οποίο αποτυπώνεται στην εύγλωττη φράση «εφάαν ούλλοι, κουμπάρε». Έστω και αν υπάρχουν και εκείνοι που «δεν εφάαν».

Και βεβαίως δεν είναι μόνο οι δύο λίστες που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Υπάρχουν και άλλες λίστες, οι οποίες... δεν έχουν καταρτισθεί ακόμη, για ΠΕΠ (αλλά και μη ΠΕΠ) που έτυχαν ευνοιοκρατικής μεταχείρισης από τράπεζες και έμειναν, μέχρι στιγμής, στο απυρόβλητο. Και μάλλον θα παραμείνουν εκεί. Όπως επεσήμανε ο Γιώργος Περδίκης, υπάρχει και μια λίστα με 84 ΠΕΠ, που έχουν επιδείξει ασυνέπεια στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Το βέβαιο είναι ότι άλλες λίστες δεν θα εμφανιστούν ενώπιον του παρόντος Κοινοβουλίου. Ο Πρόεδρος Αδάμου έχει ήδη στήσει... αντιαεροπορική άμυνα, για να καταρρίψει οποιαδήποτε νέα λίστα επιχειρήσει να παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Βουλής. Την ίδια ώρα, κανένας... «μάγκας» εκτός Βουλής δεν θα δοκιμάσει να δημοσιοποιήσει λίστα με ονόματα ΠΕΠ, για να μη βρει τον μπελά του λόγω αποκάλυψης προσωπικών δεδομένων. Οπότε ξεχάστε τις οποιεσδήποτε νέες λίστες. Ό,τι είδατε, είδατε!

ΜΠΟΞΕΡ