Παραπολιτικά

Πενταμερής και... μωρές παρθένες

Κυριακή των Βαΐων σήμερα. Τον Κύριο δεν θα υποδεχθούν, όπως τότε, τα τεράστια πλήθη μετά βαΐων και κλάδων. Απαγορεύονται… οι συγκεντρώσεις λόγω κορωνοϊού! Δεν θα παρευρεθούν ούτε καν οι... υποψήφιοι βουλευτές, για να του υποσχεθούν ότι θα τον σώσουν από τη σταύρωση!

Από αύριο εισερχόμαστε στην Εβδομάδα των Παθών. Την ίδια ώρα θα συνεχιστεί και η Εβδομάδα (μάλλον Εβδομάδες) των... Εκλογικών Παθών, μέχρι τις 30 Μαΐου.

Μεγάλη Δευτέρα αύριο και αντί να προετοιμαζόμαστε να παρακολουθήσουμε, σε μερικές ημέρες, τη συγκλονιστική δίκη του Χριστού ενώπιον του Ποντίου Πιλάτου, θα παρακολουθούμε τη δίκη... του πρώην Μητροπολίτη Κιτίου για υποθέσεις βιασμών και σεξουαλικών παρενοχλήσεων, ήμαρτόν Σου Κύριε!

Τη Μεγάλη Τρίτη αρχίζει και η άτυπη Πενταμερής στη Γενεύη, την ώρα που στους ιερούς ναούς θα ψάλλεται το υπέροχο εκείνο τροπάριο «Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή». Δεν θα αντισταθούμε στον πειρασμό να κάνουμε τον συνειρμό και να μιλήσουμε για την εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα... πολιτική, η οποία, με τα διαχρονικά λάθη και την έλλειψη σαφούς στρατηγικής, έφερε το Κυπριακό ένα βήμα πριν από τον γκρεμό των τουρκικών επεκτατικών μεθοδεύσεων. Σημειώνουμε επίσης ότι η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στην προνοητικότητα και την εγρήγορση, με την παραβολή των δέκα παρθένων. Σύμφωνα με την παραβολή, πέντε φρόνιμες και πέντε μωρές παρθένες περιμένουν τον Νυμφίο (γαμπρό) να έλθει να παραλάβει τη νύφη. Οι φρόνιμες, που ήταν προνοητικές, φρόντισαν να πάρουν μαζί τους αρκετό λάδι, ώστε να έχουν για να φωτίζουν τα λυχνάρια τους. Δεν ίσχυε, όμως, το ίδιο και για τις μωρές, οι οποίες, λόγω της αργοπορίας του Νυμφίου, αποκοιμήθηκαν. Έτσι, όταν ακούστηκε η φωνή «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται», αυτές έψαχναν να βρουν λάδι για να ανάψουν τα σβησμένα λυχνάρια τους, με αποτέλεσμα να μείνουν «εκτός νυμφώνος». Αν, λοιπόν, στη Γενεύη δεν πάρουμε αρκετό... λάδι για να κρατάμε αναμμένο το λυχνάρι μας (επιμονή σε θέσεις που να συνάδουν με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο), θα πάθουμε χειρότερα από τις μωρές παρθένες!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ