Κυπριακό

Γενεύη: Πρότεινε κυριαρχική ισότητα και συνεργασία 2 κρατών ο Τατάρ

Ο κ. Τατάρ είπε στον κ. Γκουτέρες, «το όραμα μιας συμφωνίας στη βάση της συνεργασίας δύο κρατών που θα εδράζεται στην κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές στάτους». Βεβαιώθηκε το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Νέα σελίδα άνοιξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, και για πρώτη φορά σε μια συνάντηση, που αποτελεί ιστορικό σημείο καμπής, κατέθεσε εγγράφως τη θέση της τ/κ πλευράς για κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές στάτους, ανέφερε η εκπρόσωπος του κ. Τατάρ, Μπερνά Τσιελίκ Ντογρούγιολ.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, σε γραπτή της δήλωση το βράδυ της Τρίτης και μετά τη συνάντηση του Τ/κ ηγέτη με τον ΓΓ του ΟΗΕ που έγινε νωρίτερα το απόγευμα, η κ. Ντογρούγιολ είπε ότι ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε στον κ. Γκουτέρες πως συμφωνεί με την θέση του ότι «αυτή τη φορά η διαδικασία πρέπει να είναι διαφορετική». Του ανέφερε επίσης ότι δεν μπορείς να έχεις διαφορετικό αποτέλεσμα κάνοντας τα ίδια πράγματα και πως οι διαπραγματεύσεις στη βάση της ομοσπονδίας που εδώ και πολλά χρόνια δεν μπόρεσαν να φέρουν ένα αποτέλεσμα, δεν έχουν κανένα άλλο στόχο παρά τη συνέχιση του στάτους που θεωρείται απαράδεκτο και είναι εναντίον των Τ/κ.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είπε ο κ. Τατάρ στον κ. Γκουτέρες, «το όραμα μιας συμφωνίας στη βάση της συνεργασίας δύο κρατών που θα εδράζεται στην κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές στάτους, αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού προς μια θετική κατεύθυνση και μπορεί να δημιουργήσει μια ρεαλιστική προσέγγιση με προοπτική».

Ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση σε ένα ειλικρινές κλίμα, είπε και ο κ. Τατάρ ευχαρίστησε τον ΓΓ γιατί διοργάνωσε αυτή την άτυπη 5 + 1 συνάντηση για να αναζητηθεί εάν υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος μεταξύ των πλευρών προς την κατεύθυνση επίτευξης μιας συμφωνίας στο Κυπριακό.

Μεγάλη Τρίτη: Επιβεβαιώθηκε το χάσμα μεταξύ των 2 πλευρών

Προσπάθεια για έκδοση μιας κοινής δήλωσης με το πέρας της άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο γίνεται στη Γενεύη, και προς τον σκοπό αυτό τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αναλάβει να ετοιμάσουν ένα κείμενο το οποίο θα πρέπει να συμφωνηθεί από τα μέρη. Ωστόσο, αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν θα επιδιωχθεί να υπάρξει μια δήλωση από τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε, κατά τη σημερινή τους συνάντηση, όπως γίνεται αναφορά στα ψηφίσματα των ΗΕ και στη βάση λύσης που προνοούν.

Σύμφωνα πάντως με την πληροφόρηση που υπάρχει, οι πρώτες χωριστές διμερείς συναντήσεις του κ. Γκουτέρες την Τρίτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ, ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στο πλαίσιο της άτυπης διάσκεψης, επιβεβαίωσαν το χάσμα στις θέσεις των δυο πλευρών.

Όπως μεταδίδει το SigmaLive, ο κ. Τατάρ επέμεινε κατά τη συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες στη θέση του για λύση δυο κρατών, με την ε/κ πλευρά να τονίζει από την άλλη πως δεν αποδέχεται οποιαδήποτε διαφοροποίηση της μορφής λύσης όπως αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και πως δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί λύση δυο κρατών και να αναγνωρίσει κυριαρχία οποιασδήποτε μορφής. Παράλληλα η ε/κ πλευρά υπογραμμίζει πως "ο ΓΓ πρέπει να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες για να δει πως μπορεί να μην υπάρξει αδιέξοδο", προσφέροντας έτσι δημιουργικά τις καλές του υπηρεσίες, στα πλαίσια των όρων εντολής του.

Ο κ. Γκουτέρες ενημέρωσε την Τρίτη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κατά τη συνάντησή τους, για τις θέσεις που προέβαλε ο κ. Τατάρ για λύση δυο κρατών, κυριαρχική ισότητα και αναγνώριση του ψευδοκράτους στη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ που προηγήθηκε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, από την πλευρά του, ζήτησε από τον ΓΓ, μέσα στα πλαίσια των όρων εντολής του, να αναλάβει μια δημιουργική συνεισφορά και μια δημιουργική παρέμβαση με τον τρόπο που το είχε πράξει στο Κραν Μοντανά για μπορούν να βρεθούν διέξοδοι.

Στο μεταξύ, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα καταθέσει στο πλαίσιο της άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη γραπτώς τις θέσεις και τις απαντήσεις στις θέσεις που θα καταθέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Αυτό, όπως εξήγησε αρμόδια πηγή, θα γίνει αφού δεν θα υπάρξουν δευτερολογίες ή επιχειρηματολογία προς απάντηση των θέσεων της άλλης πλευράς όπως αυτές κατατίθενται κατά την ολομέλεια της άτυπης διάσκεψης. Πηγή της ε/κ πλευράς διέψευσε δημοσιεύματα για κατάθεση προτάσεων της τ/κ πλευράς.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε στον κ. Γκουτέρες την ανάγκη η λύση του Κυπριακού να είναι μέσα στις παραμέτρους των ψηφισμάτων και αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένα ψηφίσματα όπως το 1251 και το 2561.

Επίσης αναφέρθηκε στις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί , στο έγγραφο του ΓΓ του ΟΗΕ που κατατέθηκε στο Κραν Μοντανά και στις παραμέτρους που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη αφού η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε επίσης και το θέμα των ΜΟΕ όπως η πρότασή του για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Σημείωσε ακόμη συγκεκριμένα γεγονότα που προκαλούν ανησυχία όπως η πρόσφατη απόφαση του «ανωτάτου δικαστηρίου» στα κατεχόμενα για τη διδαχή του κορανίου και την παρέμβαση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας πως η Άγκυρα θεωρεί τους Τ/κ ως υποτελείς.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε χθες βράδυ τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τα διαμειφθέντα κατά τη συνάντησή του με τον κ. Γκουτέρες.

Στη χθεσινοβραδινή πάντως δεξίωση που έδωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ για τα μέρη που συμμετέχουν στην άτυπη διάσκεψη δεν υπήρξε, όπως πληροφορούμαστε, δυνατότητα  ουσιαστικής συζήτησης μεταξύ των παρευρισκομένων, λόγω της διαρρύθμισης που υπήρξε εξαιτίας της πανδημίας, αφού οι συμμετέχοντες έπρεπε να είναι καθισμένοι σε τραπέζια των τριών ατόμων.

Σήμερα στις 1900 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον ΥΠΕΞ του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντομινίκ Ράαμπ, ενώ ξεκαθάρισε πως η άτυπη διάσκεψη θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη και δεν θα χρειαστεί παραμονή στη Γενεύη και την Παρασκευή.