Κυπριακό

Σκληρό πόκερ στη Γενεύη: Παίζει το τελευταίο του χαρτί ο ΓΓ του ΟΗΕ

Ο Τατάρ απέρριψε την πρόταση για διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου.

Μεγάλη ημέρα ήταν η χθεσινή στη Γενεύη με τις συναντήσεις να είναι συνεχείς. Ημέρα που «σημαδεύτηκε» από την κατάθεση του εγγράφου έξι σημείων της τ/κ πλευράς, μέσα από το οποίο διατυπώνει την θέση της για λύση δύο κρατών. 

Ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε νωρίτερα συγκαλέσει έκτακτη Ολομέλεια, με σκοπό να παραθέσει νέα πρόταση διαδικαστικού χαρακτήρα για να υποβοηθήσει τη διαδικασία η οποία οδεύει προς αδιέξοδο.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του «Σίγμα» και Αρχισυντάκτρια της «Σημερινής» στη Γενεύη, Σκεύη Σταύρου, ο ΓΓ του ΟΗΕ ξεκαθάρισε στην τ/κ πλευρά ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένος ώστε να γίνει διαπραγμάτευση για δυο κράτη.

Την ίδια ώρα, εξέφρασε τη θέση ότι εάν εξευρεθεί κοινό έδαφος, θα ετοιμαστεί μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες ένα νέο Κραν Μοντανά. 

Μετά το δείπνο που παρέθεσε χθες βράδυ ο ΓΓ του ΟΗΕ, ζήτησε από τα μέρη να προβληματιστούν και να καταθέσουν τις τελικές τους θέσεις στη σημερινή Ολομέλεια που θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί. 

Ρόλο-κλειδί ώστε να βρεθεί το κοινό έδαφος θα έχει ο ειδικός αντιπρόσωπος που θα διοριστεί, που δεν αποκλείεται να είναι και η Τζέιν Χολ Λουτ.

Στο τραπέζι παραμένει και το ενδεχόμενο να συγκληθεί εκ νέου άτυπη πενταμερής. 

Οι ξεκάθαρες προθέσεις της Τουρκίας δυσχεραίνουν την διαδικασία, με τον ΓΓ του ΟΗΕ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραδώσει την εντολή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σε περίπτωση ναυαγίου. 

Γεγονός που θα ήταν προς το συμφέρον της τουρκικής πλευράς. 

Ο Τατάρ απέρριψε την πρόταση για διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου

Ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ απέρριψε χθες τη πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για διορισμό οιουδήποτε προσώπου στη θέση Ειδικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η απόρριψη αφορά την θέση όχι πρόσωπα, δηλαδή ο κ. Τατάρ δεν επιθυμεί να υπάρχει Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, με την τ/κ πλευρά να εμμένει στο πακέτο των 6 σημείων που κατέθεσε χθες ο Τ/κ ηγέτης στην άτυπη πενταμερή συνάντηση και στην πρώτη ολομέλεια.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι ο ΓΓ ζήτησε από τις πλευρές να καταθέσουν σήμερα τις τελικές τους θέσεις, στην ολομέλεια της άτυπης συνάντησης στις 11 το πρωί, ώρα Κύπρου, για να αποφασίσει το χειρισμό στον οποίο θα προβεί.