Αναλύσεις

Εν αναμονή της δημοσιοποίησης της «Λίστας Οδυσσέα»

Σχεδόν ομόφωνα η Βουλή αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με τα ονόματα 22 ΠΕΠ που αναφέρονται στη σχετική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή

Σε μια συνεδρία, από την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι υψηλοί τόνοι, η Ολομέλεια της Βουλής έλαβε την απόφαση, σχεδόν ομόφωνα, όπως δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με τα ονόματα των 22 Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ), τα οποία, σύμφωνα με έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ημερομηνίας 8 Μαρτίου 2021, έχουν ή είχαν δάνεια σε πρώην συνεργατικά ιδρύματα που ενδέχεται να έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης.

Η απόφαση λήφθηκε κατόπιν εξέτασης του όλου ζητήματος από την Αd Hoc Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων. Υπέρ της δημοσιοποίησης ψήφισαν 41 βουλευτές, εναντίον ένας, ενώ υπήρξαν και 2 αποχές.

Σύμφωνα με την απόφαση της Βουλής, η λίστα θα δοθεί στη δημοσιότητα όπως έγινε και με τη λίστα Γιωρκάτζη, δηλαδή ως μέρος πρακτικών συνεδρίασης της Ολομέλειας.

Πληροφορίες της «Σημερινής» θέλουν τη λίστα να βλέπει το φως της δημοσιότητας το πιθανότερο αύριο Δευτέρα, 5 Απριλίου.

Θυμωμένος με τον Οδυσσέα ο Αδάμου

«Είμαι πολύ θυμωμένος και στεναχωρημένος για τον τρόπο που φέρονται στη Βουλή των Αντιπροσώπων», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, Αδάμος Αδάμου. Ο κ. Αδάμου απευθυνόταν σε «όσους φέρνουν λίστες στη Βουλή για να τις δημοσιοποιεί».

Πρόκειται για σαφή αναφορά προς την Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία μετά την γνωμάτευση της Επιτρόπου για την Προστασία των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, δεν δημοσιοποίησε η ίδια τα ονόματα των ΠΕΠ και έστειλε τη λίστα στη Βουλή, η οποία έλαβε τη σχετική απόφαση για δημοσιοποίηση. Από την Προεδρία της Βουλής αναφέρεται ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία «μετακύλισε ανεπίτρεπτα το ζήτημα της δημοσιοποίησης της λίστας επί της Βουλής των Αντιπροσώπων».

Ο κ. Αδάμου σημείωσε, επίσης, ότι πρέπει ο κυπριακός λαός να διαβάσει το σχέδιο απόφασης της Βουλής, την Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και κατόπιν να επικεντρωθεί στα ονόματα.

Προεκλογικός «πονοκέφαλος»

για υποψηφίους και κόμματα

Η δημοσιοποίηση της λίστας, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, συγκεντρώνει αυξημένο ενδιαφέρον. Παρά το γεγονός ότι σχεδόν απ’ όλες τις παρατάξεις επισημαίνεται πως η αναφορά ονομάτων ΠΕΠ στη σχετική λίστα δεν συνιστά απαραίτητα ότι τα ΠΕΠ αυτά έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης, είναι βέβαιο πως σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό θα υπάρξει επικοινωνιακό πλήγμα προσωπικά στο ίδιο το ΠΕΠ αλλά κατ’ επέκτασιν και στο κόμμα στο οποίο ανήκει.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που συγκεντρώνει το όλο θέμα, είναι το γεγονός πως σχετικά μεγάλος αριθμός βουλευτών ζήτησαν και έλαβαν τον λόγο προκειμένου να τοποθετηθούν κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας την περασμένη Παρασκευή, πριν από την τελική ψηφοφορία για τη δημοσιοποίηση της λίστας.

«Υπάρχει χάσμα εμπιστοσύνης

πολιτών με πολιτικούς»

Από τον ΔΗΣΥ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τορναρίτης τόνισε μετά την ψηφοφορία της Ολομέλειας πως «υπάρχει χάσμα εμπιστοσύνης από τους πολίτες προς τους πολιτικούς. Πρέπει να τερματιστούν τα φαινόμενα λαϊκισμού. Δεν σημαίνει ότι τα άτομα τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα διέπραξαν οτιδήποτε μεμπτόν». Ο κ. Τορναρίτης, επ’ ευκαιρία, επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για «εκσυγχρονισμό του ‘πόθεν έσχες’, καθιέρωση του ασυμβίβαστου και οι βουλευτές να μην μπορούν να ασκούν άλλο επάγγελμα και την καθιέρωση της οριζόντιας ψηφοφορίας».

Ασπίδα προστασίας σε στελέχη

του κόμματος από Άντρο

«Μας παρασύρει το ρεύμα του λαϊκισμού και αντί να δούμε αν εξυπηρετείται η διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον, παραμένουμε στα προσωπικά συμφέροντα», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να θεωρούνται ένοχοι όσοι καταγράφονται στη λίστα». Μάλιστα ο κ. Κυπριανού τοποθετήθηκε εκ μέρους στελεχών του κόμματός του που βρίσκονται στη λίστα, αλλά δεν ήταν παρόντα στη συνεδρία για να υπερασπίσουν τον εαυτό τους και να καταδείξουν ότι δεν υπάρχει κάτι μεμπτόν εναντίον τους.

«Διαπομπεύονται άνθρωποι, που δεν έχουν ευθύνη, όπως στην αρένα της αρχαίας Ρώμης, η οποία ήθελε να δει αίμα. Με αυτόν τον τρόπο συγκαλύπτονται πραγματικά σκάνδαλα, όπως η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό, από τους συγγενείς του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ΑΚΕΛ δεν έχει να κρύψει οτιδήποτε», ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Σημειώνεται επίσης ότι και η βουλευτής του ΑΚΕΛ, κ. Σκεύη Κουκουμά, η οποία ήταν παρούσα στη συνεδρία, τοποθετήθηκε υπεραμυνόμενη της καθαρότητάς της και υποδεικνύοντας ότι η αναφορά της στη λίστα δεν σημαίνει επ’ ουδενί λόγω, ότι έχει κάτι μεμπτόν εναντίον της.

«Δεν πρέπει να κρυφτούν

όσοι παρανόμησαν»

Από το ΔΗΚΟ, επίσης, οι βουλευτές Ζαχαρίας Κουλίας και Πανίκος Λεωνίδου τοποθετήθηκαν επί προσωπικού και ανέφεραν τους λόγους για τους οποίους είναι και οι ίδιοι στη λίστα, υπερασπιζόμενοι τη θέση πως τα δάνειά τους δεν έτυχαν καμίας ευνοϊκής μεταχείρισης.

Η αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι δεν πρέπει να κρυφτούν πίσω από τη δημοσιοποίηση όσοι παρανόμησαν. Πρέπει να δημοσιοποιηθούν ονόματα όσων μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό ή έτυχαν διαγραφής δανείων.

Να ελεγχθούν οι διαγραφές

Δανείων, τονίζει ο Σιζόπουλος

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε ότι πρέπει να ελεγχθούν και οι διαγραφές δανείων. Υπέδειξε ότι δεν έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης, αλλά και δέχθηκε και τρεις φορές έλεγχο από τον Φόρο Εισοδήματος.

Παρομοίως και ο βουλευτής του κόμματος, Κωστής Ευσταθίου, τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Ολομέλειας και ανέφερε τους λόγους για τους οποίους και ο ίδιος βρίσκεται στη λίστα, υποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει κάτι μεμπτόν εναντίον του.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι πρέπει να ανατεθεί σε ομάδα εμπειρογνωμόνων να εξετάσει τα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα.

Πλήρη διαφάνεια ζητούν

τα υπόλοιπα κόμματα

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας, δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια. Το ζητούμενο δεν είναι η δημοσιοποίηση ονομάτων, αλλά η τιμωρία όσων εκμεταλλεύτηκαν τη θέση τους προς ίδιον όφελος, είπε.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή της διαφάνειας.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, ανέφερε ότι ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει τα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και αν υπήρξε ευνοϊκή μεταχείριση.