Τοπικά

5+2 εντυπωσιακά μέρη στην Πάφο για πικνίκ

Εναλλακτικές επιλογές, θαλάσσια αθλήματα, αναρριχήσεις, κάμπινγκ αλλά και σημεία για ένα ρομαντικό πικνίκ δίνουν και παίρνουν στις προτιμήσεις των κάθε λογής ταξιδιωτών

Οι μέρες της πανδημίας και του εγκλεισμού από την αρχή του περασμένου έτους μέχρι και πρόσφατα, το παράλληλο κλείσιμο των αεροδρομίων αλλά και η νέα τάξη πραγμάτων στις μετακινήσεις εντός και εκτός Κύπρου βοήθησαν, κυρίως μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, να γνωρίσουμε καλύτερα και φυσικά να εκτιμήσουμε περισσότερο τον τόπο μας και τις ομορφιές του.

Πέρα από τα γνωστά και αγαπημένα μέρη σε βουνό και θάλασσα, οι ανεξερεύνητες περιοχές και η χαρτογράφηση άγνωστων μέχρι στιγμής τοπίων δημιούργησαν μια νέα τάση, δυναμική τολμούμε να υπογραμμίσουμε, η οποία αγκαλιάστηκε πολύ από τους συμπατριώτες μας και ειδικά τη νεολαία. Πλέον το ρεύμα κινείται προς «απάτητες» έως τώρα περιοχές και ακολουθεί δραστηριότητες που κάνουν αίσθηση τόσο στους ίδιους τους επισκέπτες κυρίως όμως σε όσους θα τις δουν δημοσιευμένες σε ένα προφίλ του Facebook, του Instagram και του TikTok.

Εναλλακτικές επιλογές, θαλάσσια αθλήματα, αναρριχήσεις, κάμπινγκ αλλά και σημεία για ένα ρομαντικό πικνίκ δίνουν και παίρνουν στις προτιμήσεις των κάθε λογής ταξιδιωτών. Εμείς, δεδομένης της μαγείας που εκπέμπει ολόχρονα η Πάφος, επιλέξαμε 5+2 σημεία για το ιδανικό πικνίκ. Σημεία που θα μπορούσατε να επισκεφθείτε απολαμβάνοντας τις απαιτούμενες ανέσεις, αλλά φυσικά και την ομορφιά της περιοχής.

Η επιλογή των σημείων έγινε ώστε να ικανοποιούν όλες τις ανάγκες, να καλύπτουν διαδρομές σε βουνό αλλά και σε θάλασσα, να συνδυάζουν τονωτικές ενέσεις οξυγόνου αλλά και δόσεις από ιώδιο δίπλα σε μια βραβευμένη παραλία με Γαλάζια Σημαία. Να διαθέτουν τις ελάχιστες ανέσεις όπως πόσιμο νερό, αποχωρητήρια ή ένα χώρο για στάθμευση, αλλά να γειτνιάζουν και με περιοχές στις οποίες θα μπορούν οι επισκέπτες προηγουμένως να έχουν διανυκτερεύσει.

2.jpg

Εκδρομικός χώρος Μαυραλής στην Αργάκα

Πρώτη επιλογή λοιπόν στη λίστα αυτή δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τον εκδρομικό χώρο Μαυραλής στην Αργάκα. Μια δασώδης περιοχή δίπλα ακριβώς στο κύμα και με θέα το απέραντο γαλάζιο της περιοχής Λίμνη. Στη Λίμνη βρίσκεται η γνωστή και πολυφωτογραφισμένη αποβάθρα της Αργάκας και φυσικά η εντυπωσιακή θέα δεν είναι άλλη από το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα του Ακάμα στα δυτικά. Η περιοχή αποτελεί ιδανικό μέρος για πικνίκ οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ενώ αν ο καιρός είναι καλός, οι επισκέπτες μπορεί να αντιληφθούν πόσο κοντά βρισκόμαστε στα παράλια της Τουρκίας, η οποία φαίνεται απέναντι. Ο εκδρομικός χώρος Μαυραλής είναι κοντά και σε περιοχή ωοτοκίας των χελωνών και αν οι επισκέπτες βρεθούν εκεί την κατάλληλη περίοδο, μπορεί να δουν ιδίοις όμμασι το θαύμα της φύσης για το οποίο οι ντόπιοι κάτοικοι της περιοχής είναι περήφανοι και μάχονται για την προστασία του. Το μέρος, σύμφωνα με το Τμήμα Δασών, βρίσκεται 4 χλμ. από την Πόλη Χρυσοχούς με κατεύθυνση προς την Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς και εφάπτεται στον κύριο δρόμο, παραθαλάσσια, ενώ έχει χωρητικότητα μέχρι 450 άτομα.

Το δάσος της Πυκνής στην Πέγεια

Δεύτερη επιλογή, η οποία συνδυάζει σε κοντινή απόσταση τα πάντα, είναι το δάσος της Πυκνής στην Πέγεια. Είναι ο πιο οργανωμένος κατασκηνωτικός χώρος για εξόρμηση. Διαθέτει όλες τις απαραίτητες ανέσεις που χρειάζεται ο επισκέπτης, ενώ η γεωγραφική του θέση δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να συνδυάσουν πολλές δραστηριότητες. Σίγουρα ένα πικνίκ πρωί ή απόγευμα μπορεί να ακολουθήσει ή να προηγηθεί μιας επίσκεψης στον Ακάμα, στα γραφικά κρασοχώρια της Λαόνας, στον μακρόνησο του Αγίου Γεωργίου Πέγειας, στο Φαράγγι του Άβακα, στον ζωολογικό Κήπο Πάφου, στον καταρράκτη της Κρήτου Τέρρα αλλά και με μια βουτιά στα καταγάλανα νερά του Κόλπου των Κοραλλίων. Προσφέρεται ιδανικά ως προορισμός για όσους διανυκτερεύσουν σε μιαν από τις τουριστικές κοινότητες της Δυτικής Πάφου, τη Χλώρακα, τη Λέμπα, την Κισσόνεργα, την Πέγεια ή την περιοχή Θαλασσινών Σπηλιών και Αγίου Γεωργίου. Χωρητικότητα: 500 άτομα.

3.jpg

Εκδρομικός χώρος στην Πέρα Βάσα

Από αυτήν τη μικρή λίστα δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν φυσικά και οι πιο ημιορεινές διαδρομές για τους λάτρεις του βουνού και του δάσους. Η Πάφος άλλωστε προσφέρεται και συνδυάζει και βουνό και θάλασσα, ενώ τα σημεία ενδιαφέροντος και τα αξιοθέατα είναι διάσπαρτα σε όλη την Επαρχία.

Τρίτη μας επιλογή είναι ο εκδρομικός χώρος στην Πέρα Βάσα, πλησίον της κοινότητας Αρμίνου. Στον άρτια οργανωμένο εκδρομικό χώρο, ο οποίος βρίσκεται κυριολεκτικά βυθισμένος στο πράσινο, ο επισκέπτης θα μπορέσει να δει την άλλη εικόνα της Κύπρου μας. Τα πελώρια δένδρα, το ύψος των οποίων μαρτυρεί την αιωνόβιά τους παρουσία, δημιουργούν ένα πολύ χαλαρωτικό και ήσυχο περιβάλλον για τους φίλους της ηρεμίας. Μια διαδρομή, που, αναλόγως της εποχής, μπορεί να συνδυαστεί με πολλά πράγματα. Αν ο επισκέπτης θελήσει να πάει στον εκδρομικό χώρο την καλοκαιρινή περίοδο, μπορεί να το κάνει περνώντας μέσω του ποταμού Διαρίζου, ο οποίος διασχίζει και το Γεφύρι του Τζιελεφού. Μια διαδρομή, που, αν την ακολουθήσουμε από τα ανατολικά της Επαρχίας, θα μας οδηγήσει και στον περιβόητο και φημισμένο βράχο των Χασαμπουλιών. Η άλλη επιλογή είναι να πάμε από τον Ξερό ποταμό πάνω, μετά τα Κούκλια, προς Κελοκέδαρα, Σαλαμιού, Μέσανα, Αρμίνου με τον δρόμο να είναι σαφώς καλύτερος. Χωρητικότητα: 250 άτομα.

Εκδρομικός χώρος Μονοσιήλακα

Προτελευταία στάση μας η Παναγιά και ο εκδρομικός χώρος Μονοσιήλακα. Ακόμη μια άρτια οργανωμένη περιοχή από το Τμήμα Δασών, που βρίσκεται και σε πιο ψηλό υψόμετρο, συνδυάζει όμως πολλές επιλογές ξεκινώντας από εκδρομή στο μοναστήρι Παναγίας Τροοδίτισσας μέχρι και βόλτα στις μικρές παραδοσιακές βιοτεχνίες ή τα Οινοποιεία του Στατού/ Αγίου Φωτίου ή της Παναγιάς, γενέτειρας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Σε αυτήν την περίπτωση ίσως κάποιοι φανούν και τυχεροί και στον δρόμο τους πετύχουν και καμιά αγέλη με αγρινά. Ο εκδρομικός χώρος απέχει 2 χλμ. από την Παναγιά με κατεύθυνση προς Μονή του Κύκκου και 40 χλμ. από την Μονή του Κύκκου. Έχει χωρητικότητα μέχρι και 600 άτομα και κυρίως της δημόσιες αργίες γίνεται το αδιαχώρητο.

Σταυρός της Ψώκας

Πέμπτη μας στάση ακόμη ένας μεγάλος εκδρομικός χώρος για ξεκούραση και πικνίκ, αυτός του Σταυρού της Ψώκας. Εμβληματική διαδρομή μέσα στο δάσος με τα πεύκα, και την πυκνή βλάστηση να απλώνεται σαν χαλί στα πόδια του επισκέπτη. Σε αυτήν τη διαδρομή η πιθανότητα οι επισκέπτες να συναντήσουν αγρινά είναι ακόμη πιο αυξημένη. Τον χώρο μπορείτε να τον προσεγγίσετε μέσω του δασικού σταθμού στον Σταυρό της Ψώκας, είναι 20 χλμ. περίπου από τη Λυσό ή την Κανναβιού και 26 χλμ. από τη Μονή Κύκκου. Στη διαδρομή, αναλόγως ποια θα επιλέξετε, μπορείτε να απολαύσετε τα φράγματα της Ασπρογιάς - Κανναβιούς ή της Ευρέτου ή/και εναλλακτικά να επισκεφθείτε μεσαιωνικά γεφύρια όπως του Σκάρφου στη Λυσό. Η χωρητικότητα του μέρους είναι 600 άτομα.

Δύο πρόσθετα ενδιαφέροντα σημεία

Πέρα από τους οργανωμένους χώρους, τους οποίους είναι καλά να επισκεπτόμαστε, επιλέξαμε για τους αναγνώστες της «Σημερινής» ακόμη δυο σημεία, τα οποία διαθέτουν το καθένα από διαφορετική σκοπιά τον δικό του συμβολισμό και ενδιαφέρον. Το πρώτο λοιπόν επιπρόσθετο σημείο, πέραν των πέντε, δεν είναι άλλο από την Πέτρα του Ρωμιού. Την παραλία με τα λευκά βότσαλα, το μέρος απ’ όπου αναδύθηκε η Θεά Αφροδίτη και αποτελεί το σημείο αναφοράς για τον τουρισμό όλης της Κύπρου. Εκεί βέβαια ο επισκέπτης οφείλει, όπως και παντού φυσικά, να είναι διπλά και τριπλά προσεκτικός, αφού δεν υπάρχει οργανωμένος χώρος υποδοχής για πικνίκ ή ξεκούραση. Το ηλιοβασίλεμα και ο φλοίσβος των κυμάτων, μαζί με τη μαγεία του μέρους αλλά και την τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας της ΕΤΑΠ Πάφου θα σας καθηλώσουν.

Τελευταίος μας σταθμός δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από το Γεφύρι του Τζιελεφού. Κάτω από τους πλατύφυλλους αιωνόβιους πλατάνους και την πυκνή βλάστηση θα χαλαρώσετε και θα απολαύσετε την ξεκούρασή σας. Συντροφιά με το κελάηδημα των πουλιών, το θρόισμα των φύλλων και το γάργαρο νερό που τρέχει, θα πετάξετε την αποτοξίνωση της ρουτίνας και σίγουρα θα κερδίσετε πίσω χρόνια από τη ζωή σας.

Σε όλες τις περιπτώσεις, όποια διαδρομή και αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε, φροντίστε να μην αφήσετε πίσω σας ούτε ένα χαρτί, ούτε ένα αποτσίγαρο ή σκουπίδια. Αφήστε το μέρος πιο καθαρό απ’ ό,τι θα το βρείτε.