Η κίνηση του Αβέρωφ είναι πονηρή, αλλά όχι κίνηση ματ

Τα ΜΜΕ μάς πλάσαραν ακόμα έναν λανθασμένο για την περίπτωση όρο, για να περιγράψουν την πονηρή κίνηση του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου να ορίσει την κ. Αννίτα Δημητρίου, ως υποψήφια του ΔΗΣΥ για την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Την αποκάλεσαν κίνηση ματ. Από πού κι ως πού αποτελεί κίνηση ματ η υποψηφιότητα της εκλεκτής βουλευτού του ΔΗΣΥ;

Η κίνηση ματ είναι η τελευταία κίνηση σ’ έναν αγώνα σκακιού. Η κίνηση αυτή αποκλείει κίνηση διαφυγής του Βασιλέα και ο αντίπαλος παίκτης παραδέχεται την ήττα του, λόγω της περίτεχνης και επιδέξιας κίνησης του αντιπάλου.

Γιατί η υποψηφιότητα της Αννίτας Δημητρίου είναι κίνηση ματ; Είναι απλώς μια πρωτότυπη κίνηση για δημιουργία εντυπώσεων. Η κίνηση ήταν πρωτότυπη, επειδή για πρώτη φορά το μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου, αντί να προτείνει ως υποψήφιο τον πρόεδρό του, χρίζει ως υποψήφια μια νεαρή, εργατική, ικανότατη στις τηλεοπτικές της παρουσίες. Η κίνηση αυτή πόνταρε στο να θεωρηθεί ότι ο ΔΗΣΥ εγκαταλείπει τις συντηρητικές θέσεις για την προεδρία της Βουλής. Αναγνώρισε έτσι πρώτα το λάθος της ηγεσίας του, που πριν από τέσσερα χρόνια είχαν την κ. Δημητρίου άξια μόνο για πασαρέλα και για καλλιστεία.

Αν ο κ. Αβέρωφ ήθελε στήριξη της υποψηφιότητας του κόμματός του, για τους συμβολικούς και ουσιαστικούς λόγους που ο ίδιος ανέφερε, θα έπρεπε εκ των προτέρων να επιδιώξει συναντήσεις με άλλα κόμματα, όχι κατ’ ανάγκην με όλα, για να διαπιστώσει τις θέσεις τους έναντι της υποψηφιότητας της κ. Δημητρίου. Και ο λόγος είναι εμφανής. Είναι βέβαιος ότι σε κάποιο στάδιο της διεργασίας της εκλογής θα έχει τη στήριξη της ΔΗΠΑ, έχει ήδη κάμει τις συναλλαγές της με τον ΠτΔ στο παρελθόν και είναι σίγουρη και για το μέλλον, χωρίς να κάμει καμιά κίνηση, που να θεωρηθεί συναλλαγή. Για τα άλλα κόμματα τις συναλλαγές θα κάμει με τρόπο έμμεσο και ουδέποτε άμεσο, ο ΠτΔ, ο οποίος ανέλαβε και το βάρος του προεκλογικού αγώνα του ΔΗΣΥ, γυρίζοντας την Κύπρο και ανακοινώνοντας τι θα κάμει η Κυβέρνηση για κάθε περιοχή. Καλύτερος προεκλογικός αγώνας δεν μπορούσε να γίνει.

Και τώρα ο ΠτΔ κάνει προεκλογικό αγώνα για την υποψήφια του ΔΗΣΥ. Ήδη αφήνει να διαρρεύσουν πληροφορίες ότι είναι πανέτοιμος για ευρύ ανασχηματισμό. ΄Ετσι, η συναλλαγή γίνεται αόρατη και εκλεπτυσμένη. Με δυο-τρία υπουργεία ελπίζει να μαζέψει ψήφους για την Κ. Δημητρίου ή βάλλει εμπόδια σε πιθανές συνεργασίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Και μάλιστα χωρίς εμφανή συναλλαγή, επειδή ο ανασχηματισμός θα γίνει για να «επιτύχει συναίνεση για τα μεγάλα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο τόπος». Τα μηνύματα και η πρόθεση για συναλλαγή είναι εμφανέστατα και σαφή. Μην ξεχνάμε προηγούμενες επιλογές στην προσπάθειά του να διαλύσει το ΔΗ.ΚΟ.

Ο Αβέρωφ έκαμε μια κίνηση, που αφελώς χαρακτηρίστηκε ΜΑΤ. Ήταν απλώς μια Φούλειος χειροβομβίδα κρότου, που απλώς μετέφερε την ωραία Αννίτα από την πασαρέλα των καλλιστείων στην πασαρέλα της προεδρίας της Βουλής. Έτσι απολογήθηκε και προς την κ. Αννίτα, που μετά την εκλογή της αποδείχτηκε μια από τις καλύτερες εκπροσώπους του ΔΗΣΥ, με πολλές αρετές και ευφράδεια λόγου, αν και προσωπικά διαφωνώ με όλες τις θέσεις που υποστηρίζει.

Αν οι συναλλαγές του ΠτΔ επιτύχουν και εκλεγεί η κ. Δημητρίου, ο Αβέρωφ θα επαίρεται ότι πρότεινε μια εξαίρετη υποψηφιότητα και για συμβολικούς, αλλά και για ουσιαστικούς λόγους, που την αποδέχτηκαν οι πολιτικές δυνάμεις. Αν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης καταφέρουν να αποφύγουν την παγίδα του Αβέρωφ και Προεδρικού, τότε Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ θα μιλούν για συναλλαγές της αντιπολίτευσης, που δεν ενδιαφέρεται για το καλό του τόπου, αλλά για το κομματικό όφελος.

΄Αλλωστε αυτή είναι η Κύπρος, δυστυχώς. Οι μετρ της διαπλοκής, της συναλλαγής, της διαφθοράς και του ετσιθελισμού μιλούν για την αντιπολίτευση, ότι έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Και οι ψηφοφόροι στις εκλογές τούς αθωώνουν. Αυτή κι αν είναι διαφθορά και διαπλοκή.

Υ.Γ. Το άρθρο αυτό γράφτηκε στις 7/6/2021, πριν από την εκλογή ΠτΒ.