Υγεία

Άνοιξε η συζήτηση για εμβολιασμό παιδιών και εφήβων

Μετά την έγκριση του ΕΜΑ για χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά άνω των 12 ετών και την απόφαση αρκετών χώρων για εμβολιασμό παιδιών και εφήβων, σειρά παίρνει και η Κύπρος

Άνοιξε και στη χώρα μας η μεγάλη συζήτηση για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων ενάντια στην Covid-19, μετά την απόφαση που έλαβε την περασμένη εβδομάδα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), με την οποία άναψε «πράσινο φως» για τη χρήση του εμβολίου της Pfizer για παιδιά από 12 ετών και άνω, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εκκίνηση των εμβολιασμών στην ηλικιακή ομάδα 12-15 ετών στην Ε.Ε.

Η έγκριση του ΕΜΑ

Όπως είναι γνωστό, ο ΕΜΑ έκρινε ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι ασφαλές για την ηλικιακή ομάδα 12-15 ετών. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της στρατηγικής εμβολιασμών του ΕΜΑ, οι δοκιμές που έγιναν σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία έδειξαν ότι κανένα παιδί δεν εμφάνισε κορωνοϊό. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer υπολογίστηκε σε περίπου 2.000 παιδιά από 12 έως 15 ετών, που δεν είχαν κανένα σημάδι προηγούμενης λοίμωξης. Αυτά έλαβαν είτε το εμβόλιο είτε ένα εικονικό φάρμακο. Από τα 1.005 παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο, κανένα δεν ανέπτυξε Covid-19 σε σύγκριση με 16 από τα 978 που έλαβαν το placebo. Αυτό σημαίνει ότι, σε αυτήν τη μελέτη, το εμβόλιο ήταν 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη της Covid-19 (αν και το πραγματικό ποσοστό θα μπορούσε να κυμαίνεται μεταξύ 75% και 100%). Ακόμη, ο Καβαλέρι ανέφερε πως στο εμβολιαστικό πρόγραμμα ισχύουν τα ίδια δεδομένα όπως και στους ενήλικες, δηλαδή ο εμβολιασμός θα πραγματοποιείται σε δύο δόσεις, ενώ και οι παρενέργειες που παρατηρήθηκαν, ήταν κοινές με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες που δέχτηκαν το σκεύασμα. Παράλληλα, έκανε γνωστό πως αποφάσεις και για το σκεύασμα της Moderna σε αυτές τις ηλικίες, αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Οι χώρες που άνοιξαν τον χορό

Μετά την έγκριση του ΕΜΑ, οι ευρωπαϊκές χώρες η μία μετά την άλλη αποφάσισαν να επεκτείνουν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα και σε παιδιά και εφήβους. Συγκεκριμένα, η Ιταλία στις 31 Μαΐου άνοιξε την πλατφόρμα εμβολιασμού και για τους εφήβους 12-15 ετών, που αριθμούν 2,3 εκατομμύρια άτομα. Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι από αύριο Δευτέρα, 7 Ιουνίου, θα δοθεί η δυνατότητα σε παιδιά ηλικίας 12-16 ετών να εμβολιάζονται, ενώ την ίδια ημέρα θα ανοίξει την πύλη γι’ αυτές τις ηλικίες και η Πολωνία στοχεύοντας να εμβολιάσει 2,5 εκατομμύρια μαθητές. Την ίδια ώρα, οι γαλλικές Αρχές ανακοίνωσαν πως από τις 15 Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των νεαρών εφήβων 12-18 χρονών. Εντός του μήνα αρχίζει ο εμβολιασμών παιδιών άνω των 12 ετών και στη Λιθουανία, ενώ στην Εσθονία ο εμβολιασμών των εφήβων αναμένεται να ξεκινήσει έως το φθινόπωρο. Στη Ρουμανία ήδη έχουν ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου οι εμβολιασμοί των παιδιών από 12 ετών, ενώ η Αυστρία σκοπεύει να εμβολιάσει 340.000 παιδιά ηλικίας 12-15 ετών έως το τέλος του Αυγούστου.

Στη Βρετανία εκκρεμεί από τα μέσα Μαΐου η απόφαση για έγκριση της χρήση του εμβολίου της Pfizer για παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, ενώ η Νορβηγία εκτιμάται ότι θα χορηγήσει το εν λόγω εμβόλιο σε παιδιά που έχουν υψηλό κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά από την Covid-19.

Παρόμοιες αποφάσεις έλαβαν και χώρες εκτός Ευρώπης, όπως το Ισραήλ, που ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη την απόφαση της Κυβέρνησης να χορηγήσουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού σε εφήβους άνω των 12 ετών, το Ντουμπάι, που από την 1η Ιουνίου ξεκίνησε τη χορήγηση του σκευάσματος της Pfizer σε παιδιά 12-15 ετών και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έλαβαν αυτήν την απόφαση από τα μέσα Μαΐου.

Οι εμβολιασμοί παιδιών και εφήβων ξεκίνησαν και στις ασιατικές χώρες όπως η Σιγκαπούρη, η Ιαπωνία, οι Φιλιππίνες και το Χονγκ Κονγκ.

Τέλος, στην αμερικανική ήπειρο παρόμοιες αποφάσεις έλαβαν η Χιλή για παιδιά 12-16 ετών, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, που άρχισαν από τα μέσα Μαΐου μετά την έγκριση από το CDCP της χορήγησης του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

Εν αναμονή για απόφαση στην Κύπρο

Όσον αφορά την Κύπρο, ερωτηθείσα εάν θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, Δρ Όλγα Καλακούτα, απάντησε στη «Σημερινή» πως «δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση επί του θέματος».

Από πλευράς του το Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, δήλωσε στη «Σ» πως το θέμα συζητείται εδώ και καιρό στην Επιτροπή αλλά ανέμεναν την απόφαση του ΕΜΑ. Πρόσθεσε πως τώρα που ο ΕΜΑ ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά άνω των 12, εναπόκειται στην κάθε Κυβέρνηση και την κάθε χώρα ξεχωριστά το τι θα πράξει και ποια πολιτική θα υιοθετήσει επί του θέματος. «Ως Συμβουλευτική Επιτροπή, αναμένουμε το αίτημα της Κυβέρνησης για να ζητηθεί η άποψή μας επί του θέματος. Προσωπική μου άποψη, όμως, είναι πως τα παιδιά δεν θεωρούνται ότι είναι σε κίνδυνο όπως οι ενήλικες. Οπότε δεν θεωρώ ότι είναι αναγκαίο ακόμα να εμβολιαστούν παιδιά κάτω των 16. Ίσως να περιμέναμε να υπάρξει κάποιο άλλο εμβόλιο με την κλασική τεχνολογία, που περιέχει πρωτεΐνη ή ολόκληρο τον ιό αδρανοποιημένο», είπε.

Ερωτηθείς εάν θα δοθεί έγκριση από τον ΕΜΑ και σε άλλα εμβόλια για χορήγησή τους σε παιδιά, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε πως θεωρείται σίγουρο πως λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν με το Astrazeneca, το εν λόγω εμβόλιο δεν θα χορηγείται στα παιδιά, ενώ πρόσθεσε πως εξ όσων γνωρίζει ο ίδιος, η Moderna -της οποίας το εμβόλιο είναι της ίδιας τεχνολογίας με το Pfizer- αποτάθηκε ήδη στον ΕΜΑ για να της παραχωρηθεί παρόμοια έγκριση για χορήγηση σε παιδιά.

Συνεχίζεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα

Στο μεταξύ, με εντατικό ρυθμό συνεχίζεται η υλοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος κατά της COVID-19, με το 32,6% του πληθυσμού να έχει ολοκληρώσει μέχρι και τις 2 Ιουνίου το εμβολιαστικό του σχήμα. Ταυτόχρονα, 54,1% του πληθυσμού έχουν λάβει την 1η δόση του εμβολίου, με τη χώρα μας να παραμένει 3η ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ ως προς τη χορήγηση δόσεων εμβολίου (χορήγηση 71 δόσεων ανά 100 κατοίκους). Σημειώνεται ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης με την 1η δόση του εμβολίου στην ΕΕ είναι 46,3%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους φτάνει το 22,3%.

Συνεχίζοντας τη συλλογική προσπάθεια για επίτευξη του στόχου εμβολιαστικής κάλυψης του 65% του πληθυσμού με την 1η δόση μέχρι το τέλος Ιουνίου, προτεραιότητα μέσω της Πύλης Εμβολιασμού από αύριο Δευτέρα, 7 Ιουνίου, από τις 7:30 το πρωί μέχρι την Τρίτη, 8 Ιουνίου, στις 5:30 το απόγευμα, θα έχουν άτομα ηλικίας 23-27 ετών. Από την Τετάρτη, 9 Ιουνίου, στις 7:30 το πρωί μέχρι την Πέμπτη, 10 Ιουνίου, στις 5:30 το απόγευμα προτεραιότητα θα έχουν τα άτομα ηλικίας 18-22, ενώ από την Παρασκευή, 11 Ιουνίου, στις 7:30 το πρωί, μέχρι το Σάββατο, 12 Ιουνίου στις 5:30 το απόγευμα, η Πύλη θα παραμείνει ανοικτή για όλα τα άτομα 40 ετών και άνω.