Αναλύσεις

Τι περιμένει τους βουλευτές της νέας Επιτροπής Οικονομικών

Η επιφόρτιση της Επιτροπής Οικονομικών με θέματα που άπτονται του Ταμείου Ανάκαμψης καθιστά το έργο της ακόμη πιο σημαντικό για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο

Εκποιήσεις, Μεταρρύθμιση Δημόσιας Υπηρεσίας και ζητήματα που άπτονται του Ταμείου Ανάκαμψης περιμένουν, μεταξύ άλλων, τους βουλευτές που θα απαρτίζουν την Επιτροπή Οικονομικών της νέας Βουλής. Σημειώνεται ότι η σύσταση των Επιτροπών και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 10 του μήνα, οπότε και θα τελειώσει το θέμα με την εκλογή Προέδρου του Σώματος.

Ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης σημειώνεται ότι η Επιτροπή Οικονομικών θα ασχοληθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας με σχετικές εργασίες που αφορούν σειρά μεταρρυθμίσεων, ελέγχους εργασιών που αφορούν διαχείριση κονδυλίων κ.ά.. Εξάλλου, η επιφόρτιση της Επιτροπής Οικονομικών με τις εργασίες που άπτονται του Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο η Κύπρος μπορεί να λάβει μέχρι και 1,23 δις ευρώ, καθιστούν τον ρόλο και το έργο της ακόμη πιο βαρυσήμαντο στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, που μόλις ξεκίνησε.

Οι εκποιήσεις

Λίγο πριν από το κλείσιμο της προηγούμενης Βουλής, το Σώμα ψήφισε την πρόταση βουλευτών του ΑΚΕΛ και της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου του ΔΗΚΟ, για αναστολή εκποιήσεων:

  • Κύριας κατοικίας αξίας μέχρι €500.000.
  • Μικρής επαγγελματικής στέγης με ετήσιο κύκλο εργασιών €2 εκατομμυρίων & έως δέκα εργαζομένους.
  • Αγροτεμαχίων αξίας μέχρι €250.000.

Με δεδομένο ότι η αναστολή των εκποιήσεων για τα πιο πάνω «λήγει» στις 31 Ιουλίου, η νέα Βουλή θα κληθεί μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη συγκρότηση των Επιτροπών να ψηφίσει σχετικό Νόμο, με πιο μακροχρόνια ισχύ.

Στόχος είναι ο νέος Νόμος να καταφέρει να διασφαλίζει στους δανειολήπτες ότι δεν θα αδικούνται και να τυγχάνουν ετεροβαρούς αντιμετώπισης από τις τράπεζες με τις εκποιήσεις των περιουσιών τους, αφετέρου, όμως, ότι το πλαίσιο εκποιήσεων δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη στην προσπάθεια των τραπεζών για μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων με τα οποία είναι φορτωμένες.

Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, όπου έπεσαν στο τραπέζι 13 διαφορετικές προτάσεις από τα κόμματα σχετικά με τις εκποιήσεις, θεσμοί εντός και εκτός Κύπρου διατύπωσαν τις ανησυχίες τους για κάποιες απ’ αυτές τις προτάσεις χαρακτηρίζοντάς τις ως επικίνδυνες για την ισορροπία του τραπεζικού συστήματος αλλά και της οικονομίας του τόπου ευρύτερα.

Εξάλλου, μιλώντας στη «Σημερινή» η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών κατά τους τελευταίους εννέα μήνες στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, επεσήμανε ότι ο νέος κύκλος εργασιών της Βουλής για τις εκποιήσεις πρέπει να υπερβεί τον λαϊκισμό «και ειδικά προτάσεις σαν αυτή των Οικολόγων που κάνουν λόγο για αναστολή εκποιήσεων για μια δεκαετία».

Σε επιστολή του ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας προς τον τέως ΠτΒ αναφορικά με τις εκποιήσεις επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «ελλοχεύει ο κίνδυνος της κοινωνικοποίησης των ζημιών εις βάρος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, κάτι που ως κοινωνία το βιώσαμε στο παρελθόν».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι επισημάνσεις της Κομισιόν, η οποία στην έκθεσή της για τον 10ο μεταμνημονιακό έλεγχο της Κύπρου χαρακτηρίζει ως «πηγή ανησυχίας» προτάσεις κομμάτων για τις εκποιήσεις. «Τέτοιες προτάσεις αποτελούν πηγή ανησυχίας, καθώς θα αυξήσουν τη νομική αβεβαιότητα και θα αποδυναμώσουν ακόμη περισσότερο την πειθαρχία αποπληρωμής, θα παρεμποδίσουν τις προσπάθειες των τραπεζών για μείωση των ΜΕΔ και θα απειλήσουν την αντιμετώπιση των ΜΕΔ ευρύτερα», αναφέρεται συγκεκριμένα στην εν λόγω έκθεση.

Μεταρρύθμιση Δημόσιας Υπηρεσίας

Ψηλά στην ατζέντα των εργασιών της νέας Επιτροπής Οικονομικών θα είναι και η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και τα τρία σχετικά με αυτή νομοσχέδια, τα οποία εκκρεμούν από πέρυσι και θεωρείται δεδομένο ότι η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να «τα τρέξει». Αν και με τα νομοσχέδια αυτά είναι επιφορτισμένες και άλλες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, όπως η Εσωτερικών επί παραδείγματι, «βασική πτυχή αποτελεί το κόστος και η παραγωγικότητα στην οποίαν αποσκοπεί η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας», ανέφερε στη «Σημερινή» η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της Επιτροπής Οικονομικών στο σχετικό ζήτημα.

Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες για τη Μεταρρύθμιση της ΔΥ ξεκίνησαν ως μέρος των δεσμεύσεων στο πλαίσιο Μνημονίου Συναντίληψης με την Τρόικα. Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης όμως ναυάγησαν σε πρώτη φάση το 2016, αφού η Βουλή απέρριψε, τότε, τα σχετικά νομοσχέδια. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ευελπιστούν ότι ο νέος κύκλος προσπαθειών για τη μεταρρύθμιση της ΔΥ με νέα νομοσχέδια, που «ετοιμάστηκαν κατόπιν συζητήσεων με όλα τα κόμματα», όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, θα έχει επιτυχή κατάληξη. Σημειώνεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τα εν λόγω νομοσχέδια από τον Οκτώβριο του 2019. Κατόπιν κατατέθηκαν στη Βουλή και η Επιτροπή Οικονομικών από τον Φεβρουάριο του 2020 ξεκίνησε εργασίες επ’ αυτών, οι οποίες ωστόσο «πάγωσαν» λόγω πανδημίας.

Ωστόσο διατυπωμένες είναι οι επιφυλάξεις για συγκεκριμένες πτυχές των νομοσχεδίων, μεταξύ άλλων και από Συντεχνίες των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Τι θα γίνει με την προεδρία-«κλειδί» της Επιτροπής Οικονομικών

Μετά την προεδρία της Βουλής, το κομβικότερο ίσως προεδρείο στο Κοινοβούλιο για τη νέα πενταετία είναι αυτό της Επιτροπής Οικονομικών. Τη θέση αυτή διεκδικούν «παραδοσιακά» ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το Δημοκρατικό Κόμμα. Στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο η Επιτροπή Οικονομικών θα είναι επιφορτισμένη -εκτός των άλλων- και με όλα τα νομοσχέδια για τις μεταρρυθμίσεις, την εκταμίευση κονδυλίων, τις διαδικασίες ελέγχου κ.λπ, που σχετίζονται με το μείζονος πολιτικής και οικονομικής σημασίας «Σχέδιο Ανάκαμψης» των 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ως εκ τούτου, το «πόστο» του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορο κανένα δυνητικό διεκδικητή του.

Ερωτοκρίτου: «Με ενδιαφέρει η προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών»

Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, που βρισκόταν στη θέση της Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών στο τελευταίο 9μηνο της προηγούμενης κοινοβουλευτική περιόδου, δήλωσε με ευθύτητα στη «Σημερινή» το ενδιαφέρον της για ν’ αναλάβει εκ νέου καθήκοντα Προέδρου της Επ. Οικονομικών. Η κ. Ερωτοκρίτου επεσήμανε ότι, το 9μηνο κατά το οποίο διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής, «ήταν παραγωγικότατο και η Επιτροπή εργαζόταν σε πλαίσιο σωστών, και βάσει των κανονισμών, διαδικασιών».

Η κ. Ερωτοκρίτου επεσήμανε ωστόσο πως, το αν θα είναι η ίδια ή όχι Πρόεδρος της Επιτροπής των Οικονομικών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, που άπτονται των συμφωνιών που θα κάνουν τα κόμματα αναφορικά με το ποιων Επιτροπών την προεδρία θα αναλάβει το καθένα.

Γιατί ο ΔΗΣΥ έχει λόγους να διεκδικήσει ο ίδιος την Επιτροπή Οικονομικών

Από την άλλη, ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι πολύ πιθανό να διεκδικήσει ο ίδιος την προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών και να μη συναινέσει στο να περάσει στο ΔΗΚΟ, για δύο κυρίως λόγους, που σχετίζονται μεταξύ τους. Αφενός επειδή η σχέση του με το ΔΗΚΟ δεν είναι η ίδια όπως ήταν την προηγούμενη πενταετία και, ως εκ τούτου, δεν θα «νιώθει άνετα» να συναινέσει στο να πάρει την Επιτροπή Οικονομικών ένα κόμμα που θα του κάνει αντιπολίτευση. Αφετέρου και σε συνάρτηση με τον πρώτο λόγο, στην πενταετία που ακολουθεί, η Επιτροπή Οικονομικών θα επιφορτιστεί, όπως προαναφέρεται, με ζητήματα που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης. Κάτι που η Κυβέρνηση και ο Συναγερμός το έχει θέσει ψηλά στην προεκλογική του ατζέντα και έκανε ξεκάθαρο ότι εν πολλοίς «επενδύει» σε αυτό την καθιέρωση της πρωτοκαθεδρίας του στα πολιτικά πράγματα του τόπου για το επόμενο διάστημα τουλάχιστον.