Κυπριακό

Αγωγή Ελληνοκυπρίων κατά του «οθωμανικού» ξενοδοχείου Savoy στην Κερύνεια

Το κτισμένο σε κλεμμένη ελληνική γη ξενοδοχείο ονομάζεται Savoy Ottoman Palace Hotel και σύμφωνα με την περιγραφή που υπάρχει στο «TripAdvisor» άνοιξε τις πόρτες του το 2008 για να γιορτάσει την οθωμανική παράδοση και την κατάκτηση της Κύπρου.

Κάτω από τον τίτλο «Στην ατζέντα υπόθεση όμοια με την Όραμς», η «Kıbrıs» (15/07/2021) γράφει ότι οι δύο Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες της γης πάνω στην οποία κτίστηκε το ξενοδοχείο Savoy στην κατεχόμενη Κερύνεια απαίτησαν μέσω του Τουρκοκύπριου δικηγόρου Ταρίκ Καντρί την επιστροφή της περιουσίας τους με την δικαιολογία ότι το ξενοδοχείο ανεγέρθηκε χωρίς την άδειά τους. 

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος είπε ότι σε περίπτωση που δεν επιστραφεί η περιουσία θα καταφύγουν σε νομικά μέσα και πρόσθεσε ότι ο πελάτης του προτίθεται να προχωρήσει στον δρόμο της Υπόθεσης Όραμς.

Ο εκ των συνεταίρων του ξενοδοχείου Savoy, Αχμέτ Αρκέν δήλωσε ότι το ξενοδοχείο είναι κτισμένο πάνω σε «οκτώ χωριστούς τίτλους ιδιοκτησίας», ότι η ειδοποίηση την οποία έλαβαν πριν 2-3 μέρες αφορά μόνο μικρό μέρος αυτών των οικοπέδων και ότι το θέμα παρακολουθούν οι δικηγόροι τους.   

Ο δικηγόρος Μουράτ Μετίν Χακκί ανέφερε, σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, ότι οι αποφάσεις που λαμβάνουν τα ελληνοκυπριακά δικαστήρια δεν εφαρμόζονται ποτέ από την «ΤΔΒΚ», όπως αυτοαποκαλείται το κατοχικό ψευδοκράτος, και την Τουρκία, όμως είναι υποχρεωτική η εφαρμογή τους σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επεσήμανε ότι με την απόφαση που θα λάβει το ελληνοκυπριακό δικαστήριο έχει το δικαίωμα έκδοσης εντάλματος σύλληψης του κατηγορούμενου και κατάσχεσης οποιασδήποτε περιουσίας του σε έδαφος της ΕΕ.

Ο Αϊφέρ Σαϊντ Έρκμεν, που αποχώρησε πρόσφατα από την προεδρία της «Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών», δήλωσε στην εφημερίδα ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έθεσε ως προϋπόθεση την εξέταση από την εν λόγω επιτροπή των θεμάτων που αφορούν τις περιουσίες στην βόρεια κατεχόμενη Κύπρο και ακολούθως την προσφυγή στο ΕΔΑΔ σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί ο αιτητής.

Το κτισμένο σε κλεμμένη ελληνική γη ξενοδοχείο ονομάζεται Savoy Ottoman Palace Hotel και είναι κτισμένο με οθωμανική αισθητική. Σύμφωνα με την περιγραφή που υπάρχει στο «TripAdvisor» άνοιξε τις πόρτες του το 2008 για να γιορτάσει την οθωμανική παράδοση και την κατάκτηση της Κύπρου. Είναι ξενοδοχείο πολυτελείας και διαθέτει καζίνο.