Κυπριακό

Τσαβούσογλου κατά διεθνούς κοινότητας: «Ας κάνουν όσο θόρυβο θέλουν»

Λάβρος κατά της διεθνούς κοινότητας, που αντέδρασε στην κίνηση του Ερντογάν στα Βαρώσια, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία προχωρά ακάθεκτη στα βήματά της, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μαρίας Ζαχαράκη, ανταποκρίτριας του «Σίγμα» στην Κωνσταντινούπολη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε τα εξής:

«Η Ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα προσπάθησαν να σηκώσουν στο πόδι ολόκληρο τον κόσμο. ‘Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πάει ξανά στην Κύπρο, μπορεί να προβεί σε σημαντικά βήματα εκεί ξανά’. Ωστόσο, κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου, η Τουρκία πηγαίνει με υψηλή αντιπροσωπεία στην «τδβκ» και γιορτάζει την «Ημέρα Νίκης και Ειρήνης» με τους αδελφούς, τους κυβερνώντες και τους ανθρώπους μας εκεί. Αποτελεί εθνικό ζήτημα για εμάς».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι παρακολουθεί μία επίδειξη αλληλεγγύης προς τους Ελληνοκύπριους και μία διάκριση εναντίον της Τουρκίας.

«Μετά την εξαγγελία για τα Βαρώσια, βλέπουμε να γίνονται δηλώσεις από όλο τον κόσμο. Έκανε κι η Αμερική δήλωση. Την ίδια ημέρα που η Αμερική πραγματοποιούσε διάσκεψη για να δείξει την αλληλεγγύη της προς την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ήταν μία επίδειξη αλληλεγγύης από την πρόεδρο της βουλής των Αντιπροσώπων, από το Κογκρέσο κι από τους προέδρους-γερουσιαστές της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας. Από την άλλη, όλες αυτές οι δηλώσεις εξέφραζαν μία περιέργεια για το «τί θα συμβεί, τί θα γίνει. Μας έγιναν πολλές εκκλήσεις. Κατά την προηγούμενη επίσκεψή μας στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, έγινε ένα βήμα. Ορισμένοι δημόσιοι χώροι άνοιξαν προς στο κοινό. Τώρα, μόνο ένας μικρός αριθμός από αυτούς θεωρούνται ακόμη στρατιωτική περιοχή. Οι υπόλοιποι είναι ανοιχτοί πλέον για τους ιδιοκτήτες ακινήτων εκεί. Δεν παραβιάζονται τα δικαιώματα ιδιοκτησίας με κανέναν τρόπο. Δεν παραβιάζονται ούτε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ούτε το διεθνές δίκαιο.

Οι πολίτες που έχουν περιουσίες εκεί είναι κυρίως από την ελληνική πλευρά, της «νότιας Κύπρου». Ελληνοκύπριοι από τη «νότια Κύπρο» έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για διεκδίκηση των ακινήτων τους εδώ. Μας έλεγαν ‘ανοίξτε αυτά τα μέρη, δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την περιουσία σας, έχουμε τα σπίτια των προγόνων μας εδώ’. Ο καθένας έχει περιουσία, ακίνητα, ρίζες. Όλοι θέλουν να εκμεταλλευτούν την περιουσία τους, όχι μόνο οι Έλληνες», σημείωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος κατηγόρησε την ΕΕ για «διπροσωπία».

«Βαρεθήκαμε την υποκρισία σας»

«Τώρα τους βλέπουμε να μιλούν για διεθνές δίκαιο. Πού ήταν το διεθνές δίκαιο όταν κάνατε την Ελληνοκυπριακή πλευρά μέλος της ΕΕ, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών; Όταν τους το υπενθύμισα, ξέρετε τι είπαν; ‘Εμείς δεν παίρνουμε νομικές αποφάσεις, παίρνουμε πολιτικές αποφάσεις’. Όταν τους βολεύει λένε ‘λαμβάνουμε νομικές αποφάσεις’ κι όταν δεν τους βολεύει, λένε ‘παραβλέπουμε το νόμο, παίρνουμε πολιτικές αποφάσεις’. Όταν δεν είναι βολικό για αυτούς, προσπαθούν να διδάξουν στους άλλους διεθνές δίκαιο. Μα το Θεό, βαρεθήκαμε πια με την υποκρισία σας. Υπάρχει και μια ντροπή στους ανθρώπους. Ποια δική σας λέξη να εμπιστευτούμε;», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απευθυνόμενος στην ΕΕ.

«Ξέρετε ποιος είναι ο σκοπός όλων αυτών, αυτή η αλληλεγγύη, αυτά τα διπλά στάνταρντς, ποιος είναι ο λόγος για αυτά τα δύο μέτρα και δύο σταθμά στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο;» ρώτησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Οι κανόνες του διεθνούς δικαίου εφαρμόζονται διαφορετικά σε όσους είναι μέλη της ΕΕ και σε όσους δεν είναι; Όχι, δεν πρέπει να εφαρμόζονται διαφορετικά. Οι κανόνες του διεθνούς δικαίου πρέπει να εφαρμόζονται διαφορετικά στις κοινωνίες των χριστιανών και διαφορετικά σε εκείνες των μουσουλμάνων;», αναρωτήθηκε.

«Δεν θα διστάσουμε στην ανατ. Μεσόγειο»

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε παράλληλα ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δείξει τον παραμικρό δισταγμό στην προάσπιση των δικαιωμάτων της και των Τ/κ στην ανατ. Μεσόγειο.

«Εμείς, ως εγγυήτρια χώρα και ως μητέρα-πατρίδα, κάνουμε ό,τι πρέπει, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της «τδβκ», είτε αυτά αφορούν την ανατολική Μεσόγειο είτε τους υδρογονάνθρακες. Δεν διστάζουμε να το κάνουμε. Όλοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι δεν θα διστάσουμε ούτε και στο μέλλον».