Τοπικά

Το σπάνιο φαινόμενο με τα δεκάδες χιλιάδες χελιδόνια στα Μέσανα

Η θέα αμέτρητων μεταναστευτικών χελιδονιών να «πνίγουν» τα καλώδια και τα δέντρα του χωριού, μόνο ως εντυπωσιακή και σπάνια μπορεί να χαρακτηριστεί

Η Κύπρος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε μια διαρκή και άοκνη προσπάθεια επαναπροσδιορισμού του τουριστικού της προϊόντος. Της κότας που γεννά τα χρυσά αυγά, όπως είχε κατά καιρούς στο παρελθόν χαρακτηριστεί η συγκεκριμένη βιομηχανία, αφού, κακά είναι τα ψέματα, δίχως τουρισμό, δίχως έσοδα, κρατήσεις και διανυκτερεύσεις, το ΑΕΠ του κράτους μόνο ίδιο δεν είναι.

Το νεοσύστατο υφυπουργείο Τουρισμού, μέσα από σχετικές έρευνες, αλλά και εξειδικευμένες μελέτες, αποκρυπτογραφεί εδώ και καιρό, σιγά - σιγά, μα με ουσιαστικό και συγκεκριμένο τρόπο, ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά τα οποία προκρίνουν οι εν δυνάμει επισκέπτες στο νησί μας για την τελική τους επιλογή. Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που θέλουν να απολαύσουν ερχόμενοι στην Κύπρο και ποιες είναι αυτές οι ξεχωριστές εμπειρίες που έχουν ανάγκη για να καταλήξουν εδώ.

Η Γαστρονομία, η Παράδοση, το Φυσικό Περιβάλλον, η καθαριότητα, οι υπηρεσίες, η Ιστορία, η Μυθολογία, οι αρχαιότητες και πολλά άλλα αποτελούν πλέον σημαντικό όπλο στη φαρέτρα μας, αφού μπορούμε να γνωρίζουμε τι θέλει ο επισκέπτης να ζήσει με την εμπειρία της επιλογής «Κύπρος». Πλέον, ξεκάθαρα δεν είμαστε ένας προορισμός που έχει να επιδείξει μόνο ήλιο και θάλασσα, αφού αντίστοιχο προϊόν μπορούν να πλασάρουν στις αγορές, ίσως και καλύτερα από εμάς, μια σειρά από ανταγωνιστικές χώρες, κυρίως στην περιοχή μας.

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που οι μετρήσεις, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και οι στατιστικές μπήκαν στην εξίσωση και «δουλεύουν» προς τον κοινό σκοπό, υπάρχουν κάποια επιπρόσθετα στοιχεία που έρχονται να ενισχύσουν περαιτέρω αυτή την προσπάθειά μας.

Ξέρετε, είναι πολύ διαφορετικό να είσαι μια χώρα με οικονομική επάρκεια και δύναμη που να μπορείς να δημιουργήσεις ένα οικονομικό θαύμα τύπου Disneyland ή μια πιο εξειδικευμένη ανάπτυξη, όπως το παράδειγμα του Ντουμπάι, και είναι πολύ διαφορετικό το φυσικό σου περιβάλλον, η ίδια η Φύση να σε ανταμείβει και να σου επιτρέπει να βρίσκεσαι στον χάρτη με πολλά σημεία ενδιαφέροντος. Αυτή είναι η Κύπρος! Η αυθεντική, η ατόφια, η ξεχωριστή!

Η Πάφος, τώρα, ως ο κατεξοχήν ολόχρονος τουριστικός προορισμός του νησιού, πέραν από τις πολλές και διαφορετικές φυσικές της ομορφιές, όπως ο Ακάμας, η περιοχή της Χαμηλής στην Φοντάνα Αμορόζα, γνωστή στο κοινό ως Blue Lagoon, τα εντυπωσιακά και κάποτε απροσπέλαστα φαράγγια της, τα μεσαιωνικά της γεφύρια, τα γραφικά χωριουδάκια με τις ωραίες διαδρομές κρασιού ή άλλων παραδοσιακών προϊόντων και εδεσμάτων, τα μοναστήρια ή τις καθαρές παραλίες είναι μια επαρχία προικισμένη 100% με αυθεντική και πανέμορφη Φύση!

Η Φύση και το αρχιτεκτονικό περιβάλλον είναι λες και ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν ακόμη περισσότερες επιλογές στον επισκέπτη της Πάφου. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από τα Μέσανα δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Στην μικρή κοινότητα της Πάφου, την οποία συναντάς μετά τα χωριά Κελοκέδαρα και Σαλαμιού, κάθε χρόνο τέτοια εποχή παρατηρείται ένα μοναδικό και σπάνιο φαινόμενο. Ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια απέκτησε τόση φήμη, που είναι αρκετό από μόνο του να οδηγήσει, σε καθημερινή βάση, εκατοντάδες επισκέπτες από όλα τα μήκη και πλάτη του νησιού στην μικρή και γραφική κοινότητα για να δουν, να απολαύσουν και να απαθανατίσουν από κοντά αυτό το θαύμα της Φύσης.

Μια εικόνα η οποία μοιάζει περισσότερο με περιγραφή βγαλμένη μέσα από παραμύθι, παρά με πραγματικότητα. Μια εικόνα με ίσως περισσότερα από 100 χιλιάδες χελιδόνια σε καλώδια της ΑΗΚ, την οποία συναντάς μόνο συγκεκριμένες ώρες, αν βρεθείς στα Μέσανα.

Η θέα αμέτρητων μεταναστευτικών χελιδονιών να «πνίγουν» τα καλώδια και τα δέντρα του χωριού, μόνο ως εντυπωσιακή και σπάνια μπορεί να χαρακτηριστεί. Το σπάνιο φαινόμενο, σύμφωνα με τον Κοινοτάρχη Μεσάνων, Περικλή Μασακαρή, ο οποίος μίλησε στη «Σημερινή», έχει ημερολογιακό, αλλά και χρονικό περιορισμό, αφού ξεκινάει γύρω στις 15-20 Ιουνίου και διαρκεί μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Το φαινόμενο, μάλιστα, όπως είπε, παρατηρείται κυρίως από τις 6 έως τις 8 το πρωί. Ο κύριος Μασακαρής κάλεσε τον κόσμο να επισκεφθεί τη μικρή κοινότητά του, για να δει από κοντά το σπάνιο αυτό φαινόμενο και να το φωτογραφίσει, αλλά κυρίως να σεβαστεί τη Φύση, αφού ναι μεν μας ανταμείβει προσφέροντάς μας τέτοιες εικόνες, πρέπει όμως και εμείς να τη σεβόμαστε και να την τιμάμε.

DSC_0290.JPG

Το μεγάλο ταξίδι των χελιδονιών

Τα χελιδόνια, οι προάγγελοι της άνοιξης, ξεκινάνε σε μεγάλα σμήνη από την Αφρική και συγκεκριμένα τη νότια Σαχάρα, διανύοντας μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν στην Ευρώπη. Ένα ταξίδι που ξεκινάει περίπου αρχές Μαρτίου και ολοκληρώνεται περί τα τέλη του μήνα. Μια διαδρομή που διαρκεί ολόκληρες εβδομάδες και στην οποία τα μικρά χελιδόνια πρέπει να είναι γεμάτα ενέργεια και φαγητό για να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας τις δύσκολες συνθήκες μετανάστευσης. Όταν φτάσουν στον προορισμό τους, αναπαράγονται και φτιάχνουν τη φωλιά τους με πολύ περίτεχνο τρόπο, χρησιμοποιώντας κλαδιά και μικρά κομμάτια λάσπης που τα ίδια δημιουργούν. Η κατασκευής της μπορεί να κρατήσει από 3 έως 16 ημέρες. Από τα τέλη του Μαρτίου μέχρι τα μέσα του Ιουνίου είναι η αναπαραγωγική περίοδος των χελιδονιών. Το κάθε χελιδόνι κάνει από 4-6 αυγά. Ακολούθως προετοιμάζουν τα μικρά τους για το ταξίδι της επιστροφής στην Αφρική, το οποίο τοποθετείται μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου.

DSC_0325.JPG