Ειδήσεις

Ελεγκτική Υπηρεσία: «Καρφώνει» Υπ. Γεωργίας για ακύρωση αγοράς Κέντρου Ελέγχου Πυρκαγιών

Απάντηση στην «κατηγορία» της Κυβέρνησης ότι ο Γενικός Ελεγκτής «μπλόκαρε» την αγορά κινητού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου των Πυρκαγιών έδωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης στο «Σίγμα».

Συγκεκριμένα είπε πως τo Συμβούλιο Προσφορών του Υπουργείου Γεωργίας ήταν εκείνο που έλαβε την απόφαση για να ακυρωθεί ο διαγωνισμός εφόσον οι 2 προσφορές που είχαν υποβληθεί δεν ικανοποιούσαν τις απαιτήσεις, τεχνικές προδιαγραφές και τις υψηλότερες από την εκτιμώμενη αξία προσφορές, δήλωσε.

«Η αλήθεια συνεπώς είναι ότι το Υπουργείο Γεωργίας αποφάσισε ότι ο διαγωνισμός ήταν εκτός τεχνικών  προδιαγραφών που καθόρισε το ίδιο το Υπουργείο», είπε.

«Το μόνο που κάναμε εμείς τον Αύγουστο του 2018 υπό την ιδιότητα του παρατηρητή ήταν ότι ο Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας μας  είπε ‘’ Αν προκηρύξετε νέο διαγωνισμό να κάνετε μια έρευνα αγοράς για το είδος και μέγεθος του κέντρου επιχειρήσεων που διαθέτουν άλλες χώρες για να έχετε μέτρο σύγκρισης’’», επεσήμανε.

«Για τον δεύτερο διαγωνισμό, που δεν είχαμε καν την ιδιότητα του Παρατηρητή, είχε μια προσφορά που ακυρώθηκε τον Οκτώβριο του 2019, μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η ΕΥ δεν είχε καμία παρέμβαση», σημείωσε.

«Από τον Οκτώβριο του 2019 που είχε ακυρωθεί και ο δεύτερος διαγωνισμός, η Πυροσβεστικής Υπηρεσία δεν έπραξε τίποτα για αγορά τέτοιου κέντρου», πρόσθεσε.

«Το νομικό πλαίσιο επιτρέπει στην ΕΥ να υποβάλει εισηγήσεις καθαρά πάνω σε τεχνικούς όρους αν πληρούνται ή όχι.  «Ούτε θα αποφασίσει ούτε θα εισηγηθεί αν πρέπει να υπάρξει ή όχι ένα Κέντρο ή θα έχουμε 5 και 10 αεροπλάνα και ελικόπτερα. Οι ανάγκες καθορίζονται από το Τμήμα», είπε.

Ο κ. Πετρίδης είπε επίσης ότι η ελεγκτική υπηρεσία αλλάζει και γίνονται πιο στοχευμένοι ελέγχοι. «Το Παράρτημά μας που ελέγχει το Υπουργείο Γεωργίας έχει αποφασίσει να κάνει κάποιο διαχειριστικό έλεγχο ο οποίος αφορά την  αξιολόγηση την οικονομικής βιωσιμότητας και αποδοτικότητας των μέτρων που εφαρμόζει το Τμήμα Δασών σε σχέση με την πρόληψη Πυρκαγιών. », είπε επισημαίνοντας ότι ο έλεγχος ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020. «Έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Είμαστε στη φάση που συντάσσουμε το προκατρακτικό κείμενο και το συντομότερο δυνατό θα δημοσιεύσουμε τα ευρήματα.

«Έχουμε πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα».

Χθεσινή ανάρτηση του Γενικού Ελεγκτή: