Ειδήσεις

#CyprusPapers Reloaded: Αυτό είναι το νέο βίντεο του Al Jazeera

Πώς εμπλέκεται η Κύπρος και το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα με το νέο ρεπορτάζ του Al Jazeera #sellingfootball.

Το «Economy Today» περιγράφει το πώς εμπλέκεται το νέο πρότζεκτ της δημοσιογραφικής ομάδας του Al Jazeera με τίτλο #sellingfootball με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και τα #CyprusPapers.

Το καταρινό ειδησεογραφικό πρακτορείο δημοσίευσε το νέο ρεπορτάζ που αφορά το αγγλικό ποδόσφαιρο ενώ δείχνει πως μεγαλοεπενδυτές πέρασαν από την Κύπρο ούτως ώστε να αποκτήσουν μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος ένα ευρωπαϊκό διαβατήριο που θα διευκόλυνε τις επενδύσεις τους.

Το Al Jazeera αναφέρει ότι "η έρευνα εμβαθύνει στον θολό κόσμο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των συλλόγων στο αγγλικό ποδόσφαιρο και αποκαλύπτει τον τρόπο κατάχρησης των κανόνων".

The Men Who Sell Football

Το The Men Who Sell Football, από την Ερευνητική Μονάδα του Al Jazeera (I-Unit), δείχνει μεσάζοντες να λένε σε υπό κάλυψη δημοσιογράφους πώς μπορούν να κρύψουν τα χρήματα και την ταυτότητα ενός εγκληματία πίσω από υπεράκτιες εταιρείες και να υποβάλουν ψεύτικες αναφορές δέουσας επιμέλειας στις αγγλικές ποδοσφαιρικές αρχές.

Δείχνει επίσης πώς οι ίδιοι μεσάζοντες χρησιμοποιούν "βρώμικα κόλπα" και μπορούν να λάβουν νέα διαβατήρια για τους εγκληματίες - με νέα ονόματα - για να εξαπατήσουν τις ποδοσφαιρικές αρχές.

Όπως το βίντεο των Cyprus Papers οι υπό κάλυψη δημοσιογράφοι παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι ενός Κινέζου εγκληματία με καταδίκες για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος και φτάνουν λίγο πριν τη συμφωνία για εξαγορά της Derby County, ενός από τους παλαιότερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Αγγλίας η οποία ήταν δύο φορές πρωταθλητρια του αγγλικού πρωταθλήματος.

04._tmwsf_christopher_samuelson_profile.jpg

Οι υπό κάλυψη δημοσιογράφοι του αραβικού δικτύου συναντούν, όπως φαίνεται και στο βίντεο, τον Samuelson (Christopher Samuelson), έναν χρηματοοικονομικό σύμβουλο, ειδικό πάνω σε θέματα offshore trusts και συμφωνιών για ποδοσφαιρικές ομάδες. Ο Samuelson περιγράφεται ως «ο ιδανικός άνθρωπος του παρασκηνίου».

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, τη δεκαετία του 1990, μέσω της εταιρείας του Valmet, ο Samuelson μετέφερε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ολιγαρχών έξω από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των Boris Berezovsky και Badri Patarkatsishvili. Μάλιστα έχει υποβληθεί σε έρευνες για ξέπλυμα χρήματος σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Πώς εμπλέκεται και πάλι η Κύπρος

Οι Samuelson και Hunter δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους μυστικούς δημοσιογράφους να αποκτήσουν νέο διαβατήριο για τον πελάτη τους και να του δώσουν ένα νέο όνομα για να εξαπατήσουν εντελώς τις ποδοσφαιρικές αρχές.

«Το κάναμε πολλές, πολλές φορές για άλλους που, μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι βρίσκονται σε χειρότερη θέση από το αφεντικό σας», είπε ο Χάντερ.

giovanni_0.jpg

Ο Χάντερ στη συνέχεια παρουσίασε τους μυστικούς λειτουργούς του Al Jazeera στις επαφές που είχε στην Κύπρο.

Στο μονόωρο βίντεο που δημοσιοποίησε το καταρινό δίκτυο παρουσιάζονται ξανά οι τρεις πρωταγωνιστές των Cyprus Papers Χρίστος Τζιοβάνης, πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Συλλούρης πρώην πρόεδρος της Βουλής, ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζης και το ζεύγος Kay.

pittadjis_0.jpg

Το δίκτυο αναφέρει ότι σε μια σειρά συναντήσεων, ένα δίκτυο ενεργοποιητών, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή και του προέδρου της Βουλής, εξέφρασε την προθυμία να βοηθήσει τον ανύπαρκτο εγκληματία επενδυτή να αποκτήσει διαβατήριο ΕΕ με νέο όνομα, ακόμη και αν μια ποινική καταδίκη θα πρέπει να αποκλείσει κάποιον που υπέβαλε αίτηση μέσω του συστήματος διαβατηρίων για επενδύσεις της χώρας.

Το ρεπορτάζ υπενθυμίζει ότι αυτή η έρευνα για τα κυπριακά διαβατήρια κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2020 και οδήγησε σε παραιτήσεις υψηλού επιπέδου, έρευνες της ΕΕ και της Κύπρου, την κατάργηση του συστήματος διαβατηρίων και εβδομάδες διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι το αρχικό ρεπορτάζ του Al Jazeera για τα Cyprus Papers είχε δημοσιευτεί τον Αύγουστο του 2020 ενώ ακολούθησε τον Οκτώβριο η δημοσίευση του βίντεο διάρκειας 1 ώρας το οποίο αποτέλεσε και το τελειωτικό χτύπημα στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Η δημοσιογραφική ομάδα του Al Jazeera προέβη χθες το απόγευμα σε δημοσιοποίηση ενός βίντεο διάρκειας 38 δευτερολέπτων, το οποίο αποτελεί το τρέιλερ του νέου δημοσιογραφικού πρότζεκτ με τίτλο #sellingfootball.