Επιχειρείν

Mάλτα: Aπό την ιστορική Βαλέτα μέχρι το νησί με τα Παπουτσόσυκα

Εδώ και μια ώρα αναζητώ έναν πρωτότυπο τρόπο για να ξεκινήσω. Γράφω, σβήνω και φτου κι απ’ την αρχή. Πάμε, λοιπόν, φύγαμε! Όχι, δε θα σε προσγειώσω αμέσως. Ας το κάνουμε σε στιλ κουίζ, κοινώς κουιζοστίλ!

Είναι κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόλις σου’ χω δώσει 27 επιλογές. Είναι νησί! Συνεπώς, με μια γρήγορη ματιά στις εγκυκλοπαιδικές σου γνώσεις, οι πιθανές απαντήσεις είναι δύο: Μάλτα και Κύπρος. Και προφανώς θα πάμε στη Μάλτα. Η Βαλέτα, λοιπόν, σε καλωσορίζει.

Έτσι με είχε καλωσορίσει και ‘μένα μαζί με μια ομάδα συναδέλφων από τον χώρο των Media. Βρέθηκα εκεί χάριν στην εταιρία “Cyprus Public Transport”. Πήγα, με την υποστήριξη της “Τελεία και Παύλα” για να γνωρίσω το αδελφάκι της, την “Malta Public Transport”. Αυτή είναι που ανέλαβε να με ξεναγήσει σ’ ολόκληρη το νησί, απλώς με μια κάρτα! Απλά!

Περπάτησα στην όμορφη και μεσαιωνική Βαλέτα. Πήρα ένα ποδήλατο (με την κάρτα) και εξερεύνησα τα δρομάκια της πόλης, που ολόκληρη αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς την Ουνέσκο. Κι όπως ατένιζα κάποια στιγμή τη θάλασσα, είδα απέναντι μια περιοχή, που οι Μαλτέζοι ονομάζουν “Τρεις Πόλεις”. Δέκα λεπτά υπόθεση να φτάσεις στην αντίπερα όχθη, παίρνοντας ένα φέρι. Πώς; Μα με την κάρτα! Αυτή χρησιμοποίησα και την επόμενη μέρα για ένα άλλο φέρι, που σε πάει στο Γκόζο, το οποίο είναι μαλτέζικο νησί...με παπουτσοσυκιές! 

1610d33e6e24bb[1].jpg

Τα αναπαυτικά λεωφορεία της “Malta Public Transport” με πήγαν και σ’ άλλες περιοχές της χώρας. Υπερσύγχρονα με τα wifi τους (το ξέρω ότι σ’ ενδιαφέρει) και ευτυχώς με θύρες usb για να φορτίζω το κινητό μου. Με πήγαν στη Μετίνα, Θεέ μου τη πόλη! Μουσείο από μόνη της, μέσα στα τείχη, βγαλμένη από άλλη εποχή. Οι Μαλτέζοι την αποκαλούν “Η ήσυχη πόλη” ή τουλάχιστον έτσι την έλεγαν πριν την επισκεφθούμε εμείς!

1610d32ce3846b[1].jpg

Οδηγήθηκα σ’ όλα αυτά με ασφάλεια και το τονίζω. Οι επαγγελματίες οδηγοί περνάνε από ειδικό προσομοιωτή πριν πιάσουν το τιμόνι. Πέρασα κι εγώ για την πλάκα. Ευτυχώς τα τζάμια που έσπασα, αποτελούσαν μέρος των γραφικών! Υπάρχει, επίσης, ολόκληρο κέντρο ελέγχου, που επιτηρεί τις διαδρομές και διαπιστώνει ότι όλα κυλούν ομαλά. Αυτοί είναι που σου λένε και σε πόση ώρα θα φτάσει το λεωφορείο σου, αλλά αυτό θα το δεις εσύ, όταν κατεβάσεις το κατάλληλο app.

Μη σας τα πολυλογώ, ανακάλυψα ένα ολόκληρο δίκτυο μεταφορών (από λεωφορεία, μέχρι αυτοκίνητα, μηχανές και φέρι), που κάποιος είναι περήφανος να τα διαθέτει η χώρα του. Μας τα ‘λεγε και ο Μαλτέζος Υπουργός των Μεταφορών!

1610d340a986b4[1].jpg

Στο ταξίδι εκείνο πέρασα υπέροχα και γέλασα με την ψυχή μου. Συνάντησα όμορφους ανθρώπους, άψογους οικοδεσπότες, που το μόνο τους μέλημα ήταν πώς να μας κάνουν να αισθανόμαστε συνέχεια άνετα. Ένας απ’ αυτούς και ο ιδιοκτήτης της “Malta Public Transport”, αλλά και της “Cyprus Public Transport”. Ο Felipe Cosmen ήταν μέλος της ομάδας, καθόμασταν στο λεωφορείο πλάι-πλάι. Μιλάγαμε για ό,τι φανταστείς, ακόμη και για τη Μαντόνα! Ταπεινότητα, σπουδαίο προσόν για τους επιτυχημένους ανθρώπους.

1610d337866633[1].jpg

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ

Η “Malta Public Transport”, η εταιρία που είναι υπεύθυνη για τις μεταφορές στη Μάλτα, δραστηριοποιείται στη χώρα από το 2015. Στον ίδιο όμιλο ανήκει και η “Cyprus Public Transport”, η οποία έχει αναλάβει τις μεταφορές σε Λευκωσία και Λάρνακα.

Τα πεδία δραστηριοποίησης της Malta Public Transport, καθώς και ο οι στόχοι της εταιρείας, μάς παρουσιάστηκαν, αναλυτικά, από εργαζομένους σε πόστα -κλειδιά. Παρών στην παρουσίαση και ο Μαλτέζος υπουργός Μεταφορών.

Φελίπε Κοσμέν, Πρόεδρος “Malta Lines”

«Με μικρά βήματα, η αυτοπεποίθηση του κοινού προς την υπηρεσία άρχισε να μεγαλώνει και οι αριθμοί των επιβατών αυξήθηκαν. Όπως και στην Κύπρο, οι δημόσιες συγκοινωνίες στη Μάλτα πέρασαν από μία περίοδο αστάθειας. Ωστόσο, μέσα σε λίγα χρόνια καταφέραμε να αντιστρέψουμε τα πράγματα, προσφέροντας στους επιβάτες μία αξιόπιστη υπηρεσία και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους».

Ian Borg, υπουργός Μεταφορών Μάλτας

«Το στοίχημα ήταν ν’ ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών για τις δημόσιες συγκοινωνίες. Είναι κάτι για το οποίο η παρούσα εταιρία συνέβαλε για να το πετύχουμε. Ακόμη μια επιτυχία αποτελεί η εισαγωγή της κάρτας “Tallinja”».

Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ “Tallinja”

Έτσι ονομάζεται η εφαρμογή, την οποία κάποιος μπορεί να κατεβάσει εύκολα στο κινητό του ώστε να έχει την ευκαιρία ν’ ανακαλύψει όλες τις υπηρεσίες που προσφέρονται, να λάβει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται και διαμέσου αυτής της εφαρμογής να προχωρήσει στην πληρωμή της υπηρεσίας που θα επιλέξει ως πιο κατάλληλη για τον ίδιο.

Στο πλαίσιο της πλατφόρμας, εμπίπτουν οι ειδικές προσωποποιημένες κάρτες, που προσαρμόζονται στις ανάγκες του κάθε επιβάτη. Συνολικά έχουν εκδοθεί 350 χιλιάδες κάρτες τέτοιου είδους. Υπάρχουν, επίσης και οι μη προσωποποιημένες κάρτες (για έναν τουρίτσα π.χ.).Στατιστικά, εντός του 2019, πουλήθηκαν μισό εκατομμύριο τέτοιες κάρτες.

Για την ιστορία, η μαλτέζικη λέξη “Tallinja” σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση: “το λεωφορείο της γραμμής”, εξ ου και η έμπνευση για την βάφτιση της πλατφόρμας. Η αντίστοιχη εφαρμογή της “Cyprus Public Transport” στην Κύπρο, ονομάζεται “Πάμε”.