Τοπικά

Σταλαγμίτες και σταλακτίτες στην απρόσιτη θαλάσσια σπηλιά του Πωμού

Για να προσεγγίσει κάποιος το σπήλαιο, σύμφωνα με τον μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα και επί σειράν ετών κοινοτάρχη, Βαγγέλη Στυλιανού, χρειάζεται να επιστρατεύσει βάρκα, αφού η μόνη πρόσβαση είναι από τη θάλασσα

Μέσα από αυτήν τη στήλη μοιραστήκαμε μαζί σας, το φετινό καλοκαίρι, διαδρομές στις πιο φυσικές και όμορφες περιοχές της Πάφου. Προορισμούς που αξίζουν την προσοχή μας και το ενδιαφέρον μας. Μέρη που τοποθετούν την ευρύτερη γεωγραφική τους περιφέρεια στον χάρτη σε μιαν άοκνη προσπάθεια των τοπικών Αρχών να προσελκύσουν τουρισμό, ντόπιους και ξένους. Άλλωστε, ας μην κοροϊδευόμαστε, αυτό είναι το κύριο, αν όχι το μόνο, καύσιμο για την ύπαιθρό μας και την αντιμετώπιση της αστυφυλίας.

Η Κύπρος μας, ως ένας πραγματικός παράδεισος, διαρκώς μας εκπλήσσει και μας προσκαλεί να την ανακαλύψουμε. Κάθε περιοχή έχει τη δική της χάρη, τη δική της ιστορία και τα δικά της αξιοθέατα. Απ’ άκρη σ’ άκρη. Μια από τις πιο φυσικές και πανέμορφες περιοχές της πατρίδας μας είναι αδιαμφισβήτητα ο Πωμός. Το μέρος όπου αρμονικά συναντώνται το δάσος με τη θάλασσα, το βουνό με την παραλία. Ο Πωμός είναι η τελευταία στη σειρά κοινότητα της Πάφου προς τις ακριτικές περιοχές του Παχυάμμου και του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας. Η κοινότητα έχει πολλά σημεία αναφοράς και σίγουρα πολλές ομορφιές να επιδείξει. Αποτελεί πραγματικό ησυχαστήριο για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τη βαβούρα της κίνησης, την πίεση του αστικού κέντρου και τη βαβυλωνία των μεγάλων πόλεων.

Μια βόλτα στην επίσημη ιστοσελίδα του Κοινοτικού Συμβουλίου Πωμού http://pomos.org.cy/ θα πείσει και τον πιο δύσπιστο ότι ο Πωμός έχει περισσότερα απ’ όσα μπορούσαμε να φανταστούμε. Πέρα από τις φυσικές του ομορφιές, που κυριολεκτικά κόβουν την ανάσα, το εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα, την άγρια ομορφιά των μαύρων βράχων στις όχθες της παραλίας, τις καθαρότατες και φυσικές παραλίες, τα μονοπάτια της φύσης, το φράγμα που συνδυάζει πράσινο και εκθαμβωτικές αντανακλάσεις για τους φίλους της φωτογραφίας, ο Πωμός έχει πλούσια Ιστορία και Πολιτισμό.

Η Παναγία Χρυσοπατερίτισσα, η Αγία Αικατερίνη, οι δυο εκκλησίες του Αγίου Ευψυχίου και της Αγίας Θέκλας αλλά και τα ξωκλήσσια του Προφήτη Ηλία και της Παναγίας Γαλαταρκάς σε συνδυασμό με την πλούσια αρχαιολογική ιστορία της περιοχής, το Πολιστιστικό Κέντρο αλλά και ένα από τα πιο εμβληματικά αρχαιολογικά ευρήματα της Κύπρου, το είδωλο του Πωμού, καθιστούν την περιοχή και υψηλού ενδιαφέροντος και ερωτεύσιμη για όσους θελήσουν να την ανακαλύψουν.

Για να ανακαλύψεις όμως μια τέτοια φυσική καλλονή θέλεις και ιδιαίτερες πληροφορίες, γνώσεις εκ των έσω, για να μπορέσεις να δεις αθέατα στο ευρύ κοινό μέρη. Ένα από αυτά είναι το σπήλαιο με τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες στη θαλάσσια περιοχή Σύμβουλας.

Για να προσεγγίσει κάποιος το σπήλαιο, σύμφωνα με τον μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα και επί σειράν ετών κοινοτάρχη, Βαγγέλη Στυλιανού, χρειάζεται να επιστρατεύσει βάρκα, αφού η μόνη πρόσβαση είναι από τη θάλασσα. Επίσης, όπως μας είπε, πρέπει να είναι ευνοϊκός και ο καιρός, αφού αν δεν είναι ήρεμη η θάλασσα, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Ο Πωμός, ανέφερε, είναι ιδανικό μέρος για να το επισκεφθεί κανείς, ειδικά για περιήγηση, για περιπέτεια αλλά και για ξεκούραση. Εδώ οι επισκέπτες, συμπλήρωσε, «μπορούν αφενός να χαλαρώσουν, αφετέρου όμως να ταξιδέψουν νοερά και στον χρόνο. Είμαστε ευλογημένοι που ζούμε σε ένα τέτοιο μέρος, το μόνο που χρειάζεται είναι να το προσέχουμε και να το σεβόμαστε, τόσο εμείς που ζούμε μόνιμα εδώ όσο και οι επισκέπτες που έρχονται κυρίως τα Σαββατοκύριακα και την καλοκαιρινή περίοδο».

Τη σπηλιά-διαμάντι, όπως χαρακτηρίστηκε, την είδαν πρώτα μέλη της ομάδας παρακολούθησης του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος μαζί με λειτουργούς του Τμήματος Δασών, στο πλαίσιο έρευνας στη θαλάσσια περιοχή το 2018. Ένας από αυτούς, ο Χάρης Νικολάου, λειτουργός του Τμήματος, ανέφερε πως μέσα από μια ευρεία έρευνα μελετώνται τα χερσαία και θαλάσσια σπήλαια, καταγράφονται για σκοπούς αναφοράς και προστασίας. «Κατά τη διάρκεια του ελέγχου», ανέφερε, «πέσαμε σε αυτήν τη σπηλιά, που δεν γνωρίζαμε μέχρι τότε. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σπήλαιο, διακοσμημένο από σταλακτίτες και καλά προφυλαγμένο. Η είσοδός του δεν φαίνεται ούτε από ξηρά ούτε από θάλασσα, πρέπει να κολυμπάς κοντά στην ακτή για να το εντοπίσεις. Είναι και ένας λόγος που κρατήθηκε άγνωστη η σπηλιά».

Παρόμοια με σπηλιά στην Κερύνεια

Ο λειτουργός του Τμήματος Δασών, ο οποίος είναι συχνά αντιμέτωπος με τέτοιες εντυπωσιακές εκπλήξεις λόγω της φύσης της δουλειάς του, σημείωσε πως τα χαρακτηριστικά της σπηλιάς, η οποία είναι είκοσι μέτρα, είναι μοναδικά. «Οι σταλακτίτες είναι εντυπωσιακοί, έχω συναντήσει κάτι παρόμοιο σε μια σπηλιά στην Κερύνεια. Στη σπηλιά εντοπίσαμε και ένα είδος νυχτερίδας, το οποίο έχουμε καταγράψει, ενώ πρόθεση του Τμήματος είναι μέσα από τακτικές επισκέψεις, καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, να μπορέσουμε να έχουμε μια πλήρη και σαφή εικόνα της βιοποικιλότητάς της».

Οι εικόνες τις οποίες ο Χάρης Νικολάου έβγαλε μέσα από τη σπηλιά αλλά και το βίντεο στην υποθαλάσσια διαδρομή μέχρι να προσεγγίσει το εσωτερικό της αποδεικνύουν ότι πρόκειται πραγματικά για ένα θαύμα της Φύσης. Μια ακόμη δημιουργία σαν ζωγραφιά, η οποία στο πέρασμα του χρόνου διαμορφώθηκε τόσο όμορφα όσο αποδεικνύουν οι εικόνες. Το ζητούμενο, πλέον, από τη στιγμή που την ανακάλυψε ο άνθρωπος, είναι να διατηρηθεί και, όπως σωστά λέει τόσο ο κ. Νικολάου όσο και ο κ. Στυλιανού, να αναδειχθεί με σωστό τρόπο.

Τέλος, καθαρά πληροφοριακά, αξίζει να αναφέρουμε πως ένας σταλακτίτης χρειάζεται 100 ολόκληρα χρόνια ανά εκατοστό για να μεγαλώσει, άρα η διατήρησή τους είναι εξαιρετικά σημαντική και επιβεβλημένη.

Φωτογραφίες: Χάρης Νικολάου/ Λειτουργός Τμήματος Δασών