Υγεία

Έρχεται η τρίτη δόση εμβολίου

Π. Καραγιάννης: Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου πρέπει να αρχίσουν να χορηγούνται οι ενισχυτικές δόσεις τουλάχιστον σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού

Εν αναμονή των κατευθυντήριων οδηγιών από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), σχετικά με τον ενισχυτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19, βρίσκεται η Κυβέρνηση, που έχει ήδη ενώπιόν της τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων επί του θέματος. Όπως δήλωσε στη «Σημερινή» το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Πέτρος Καραγιάννης, οι εισηγήσεις περιλαμβάνουν αρχικά τη χορήγηση τρίτης δόσης σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, ενώ τονίζει πως τα περιθώρια στενεύουν και ότι αν θέλουμε να κτίσουμε ένα γερό τείχος ανοσίας πριν από το φθινόπωρο, θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με τις ενισχυτικές δόσεις μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Οι εισηγήσεις των επιδημιολόγων

Ο κ. Καραγιάννης ανέφερε στη «Σ» πως οι επιδημιολόγοι έθεσαν το θέμα υπόψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Υγείας, ενώ από πλευράς Κυβέρνησης κατά την τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε να τηρήσουμε στάση αναμονής μέχρι να λάβουμε οδηγίες από τον ΕΜΑ. Στις εισηγήσεις του ο κ. Καραγιάννης έθεσε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, οι οποίες ενδεχομένως να είναι πιο ευάλωτες και να χρειαστούν κατά προτεραιότητα την ενισχυτική δόση, όπως: τα άτομα που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας, σε κλειστές δομές, οι ευάλωτες ομάδες και όσα άτομα έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson ή ακόμη και άτομα από κάποια ηλικία και πάνω. Μετά, βεβαίως, θα μπορεί να λάβει την ενισχυτική δόση και ο υπόλοιπος πληθυσμός. «Μόνο έτσι θα θωρακιστούμε πλήρως», δήλωσε ο κ. Καραγιάννης, προσθέτοντας πως «η σχετική απόφαση από πλευράς Κυβέρνησης θα πρέπει να ληφθεί σύντομα γιατί ήδη διανύσαμε την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου και, αν θέλουμε να προλάβουμε να θωρακιστούμε για το φθινόπωρο, πρέπει να αρχίσουμε στα μέσα Σεπτεμβρίου τη χορήγηση της τρίτης δόσης». Τα περιθώρια στενεύουν, πρόσθεσε.

Αναμένουμε το πράσινο φως από την ΕΕ

Στο μεταξύ, να αναφέρουμε πως, την περασμένη Τετάρτη, οι εμβολιασμοί στη χώρα μας έσπασαν το φράγμα του ενός εκατομμυρίου. Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ανέφερε πως το γεγονός ότι έχουμε ξεπεράσει το 1 εκ. εμβόλια είναι ένα σημάδι πως ο κόσμος εμπιστεύεται τους ειδικούς, το εμβολιαστικό πρόγραμμα και την Κυβέρνηση. «Δίνει το μήνυμα ότι πολύ σύντομα θα ξεπεράσουμε τον στόχο του 82% εμβολιασμένων», είπε, προσθέτοντας ότι αυτήν τη στιγμή οι εμβολιασμοί με την 1η δόση έχουν ξεπεράσει το 74% και το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων είναι πέραν του 66%. Σύμφωνα με την αυξημένη ροή που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες, σημείωσε ο Υπουργός, αναμένεται ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα φτάσουμε σε ποσοστό 82% με την 1η δόση. Κληθείς να πει τι προτίθεται να κάνει η Κύπρος για το θέμα της χορήγησης 3ης δόσης εμβολίου, δεδομένου ότι πλέον και χώρες εντός της ΕΕ ανακοινώνουν ότι θα προχωρήσουν με την ενισχυτική δόση, ο κ. Χατζηπαντέλας δήλωσε πως «θέλουμε να είμαστε έτοιμοι όταν θα πάρουμε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τη στιγμή που είμαστε μέλος της ΕΕ πρέπει να τηρούμε τους κανόνες της ΕΕ. Όταν η ΕΕ μάς δώσει το πράσινο φως, τότε εμείς είμαστε έτοιμοι», συμπλήρωσε.

Σε εξέλιξη δοκιμές από τις εταιρείες

Οι κατευθυντήριες οδηγίες προς τα κράτη μέλη της ΕΕ θα δοθούν από τον ΕΜΑ, ο οποίος παρακολουθεί στενά τις μελέτες που διεξάγουν οι εταιρείες και τα αποτελέσματά τους. Συγκεκριμένα, η Pfizer δοκιμάζει το εμβόλιό της για μια τρίτη δόση, η Moderna δοκιμάζει ενισχυτική δόση, η AstraZeneca επικεντρώνεται πλέον σε φάρμακα και η Johnson&Johnson δοκιμάζει δεύτερη δόση του εμβολίου της.

Όσο αφορά την Pfizer, σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, έχει ετοιμάσει νέο εμβόλιο, το οποίο λαμβάνει υπόψη και το Δέλτα στέλεχος του ιού και θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό και σε αυτήν τη μετάλλαξη, ενώ τα πλείστα εμβόλια παρουσιάζουν μία έκπτωση στην αποτελεσματικότητά τους εάν ο εμβολιαζόμενος δεν έχει υψηλά επίπεδα αντισωμάτων. Το εν λόγω εμβόλιο, όπως είπε, θα μπορεί να χορηγηθεί ως τρίτη ενισχυτική δόση σε όσους εμβολιάστηκαν ήδη είτε με το εμβόλιο της Pfizer είτε με άλλης εταιρείας, ενώ θα μπορεί να χορηγηθεί επίσης σε δύο δόσεις σε όσους δεν εμβολιάστηκαν ακόμη.

Αναφορικά με το εμβόλιο της Moderna, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αυτό διατηρεί αποτελεσματικότητα 93% τέσσερεις έως έξι μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, εμφανίζοντας ελάχιστη απόκλιση από την τιμή αποτελεσματικότητας που εμφάνισε κατά τις βασικές κλινικές δοκιμές. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer, που είναι της ίδιας τεχνολογίας με αυτό της Moderna, μειώνεται κατά 6% κάθε δύο μήνες και φθάνει στο 84% έξι μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Moderna, τα αποτελέσματα των μελετών που έγιναν επί τριών υποψήφιων ενισχυτικών δόσεων έδειξαν ότι τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά την ενισχυτική δόση προσεγγίζουν τα επίπεδα που εξασφαλίσθηκαν μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου. Αυτό σε συνδυασμό με τη διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της μετά τη δεύτερη δόση σημαίνει ότι ο εμβολιασμένος θα έχει τη δυνατότητα να παρατείνει το διάστημα ανάμεσα στις δόσεις, αν τελικά χρειασθεί αναμνηστική (τρίτη) δόση ή μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα χρειασθούν επιπλέον δόσεις για την προστασία από την Covid-19. Την ίδια ώρα, η Pfizer σχεδιάζει να ζητήσει έγκριση για τρίτη δόση του εμβολίου της εντός του μήνα.