Ειδήσεις

Ένοχος σε οκτώ κατηγορίες ο Κύπριος του ISIS: Πώς γλίτωσε τη θανατική ποινή

Ένοχος σε οκτώ κατηγορίες βρέθηκε ο Κύπριος τζιχαντιστής, Αλεξάντα Κοτέι.

Συγκεκριμένα, ο Κοτέι είχε οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ και βρέθηκε ένοχος στις εξής κατηγορίες:

• Τέσσερις κατηγορίες ομηρείας με αποτέλεσμα τον θάνατο

• Συνωμοσία για τη κράτηση ομήρων με αποτέλεσμα τον θάνατο

• Συνωμοσία για δολοφονία Αμερικανών πολιτών εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών

• Συνωμοσία για παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκράτες - ομηρία και δολοφονία - με αποτέλεσμα τον θάνατο

• Συνωμοσία για παροχή υλικής υποστήριξης σε καθορισμένη ξένη τρομοκρατική οργάνωση με αποτέλεσμα τον θάνατο

skynews-isis-beatles-kotey_5496923.jpg

Οι ΗΠΑ ζήτησαν τη βοήθεια του Ηνωμένου Βασιλείου στην υπόθεση, αλλά μια νομική διαμάχη για την επιβολή θανατικής ποινής εμπόδισε τη συνεργασία.

Οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές ότι ο Κύπριος και ο συνεργός του δεν θα εκτελεστούν εάν κριθούν ένοχοι. Σε επιστολή προς τη Βρετανίδα υπουργό Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μπαρ είπε ότι οι αμερικανικές αρχές δεν θα επιβάλουν θανατική ποινή εναντίον των δύο ανδρών και «εάν επιβληθεί, δεν θα εκτελεστεί».

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο μαχητές του ISIS πήραν το όνομα «The Beatles» λόγω της βρετανικής τους προφοράς και κατηγορούνται για τις εκτελέσεις πέραν των 27 κρατουμένων. Επίσης, κατηγορούνται για εικονικούς πνιγμούς, σταυρώσεις και εκτελέσεις ομήρων.

Ο Κύπριος σε παλαιότερη συνέντευξη του στη Daily Mirror, κατά την παραμονή του στη φυλακή, εξομολογήθηκε ότι φοβόταν την πιθανότητα να δικαστεί στις ΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι ο Αλεξάντα Κοτέι, παρότι είχε σύζυγο και τρία παιδιά στη Βρετανία, τους είχε εγκαταλείψει για να μπει στις τάξεις του ISIS. Μάλιστα, είχε αποκαλύψει ότι στη Συρία διέμενε η νέα του σύζυγος και οι τρεις τους κόρες. Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι δεν έχει δει ποτέ το νεογέννητο παιδί του, αφού γεννήθηκε μετά τη σύλληψή του το 2017.

skynews-beatles-el-shafee-elsheikh_4732119.jpg

Ερωτηθείς για τη δράση του στον ISIS και συγκεκριμένα τα βίντεο με τις δολοφονίες ομοφυλόφιλων αντρών, απάντησε ότι «μπορείς να βρεις ακαδημαϊκούς, οι οποίοι θα το δικαιολογήσουν».

Παραδέχτηκε, παράλληλα, ότι ήταν ελεύθερος σκοπευτής, αλλά αρνείται ότι σκότωσε κάποιον.