Αναλύσεις

Φωνάζουν και φέτος οι ναυαγοσώστες – Ανεπιτήρητες οι παραλίες τον χειμώνα

Φεύγουν οι πολλοί και μένουν οι λίγοι να επιτηρούν τις παραλίες. Φωνάζουν και πάλι οι ναυαγοσώστες για τα αιτήματα που δεν εκπληρώθηκαν. Τι αναφέρει ο Πρόεδρος Ναυαγοσωστών στη «Σημερινή Online»

Στη Μεσόγειο έχουμε τη τύχη να ζούμε σε ένα αρκετά θερινό κλίμα με το καλοκαίρι μας να κρατά περισσότερο από τρεις μήνες τον χρόνο, ενώ ο χειμώνας μας σπάνια είναι βαρύς. Οι πόλεις της Κύπρου -εκτός από την Πρωτεύουσα- βρέχονται από τα μεσογειακά νερά, και έτσι όλοι οι Kύπριοι έχουν την ευκαιρία για μπάνια καθημερινά, λόγω και των μικρών αποστάσεων που έχουμε. Ενώ ολοένα και πιο πολλοί τουρίστες μας επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι για να απολαύσουν τις παραλίες μας και να νιώσουν τη ξεκούραση που αυτή χαρίζει.

Αρκετοί είναι όμως αυτοί που συνεχίζουν τα μπάνια τους και μετά το πέρας του καλοκαιριού και κολυμπούν ολόχρονα, αυτοί είναι χειμερινοί κολυμβητές που παρατηρούμε στις παραλίες ακόμα και τα Χριστούγεννα. Τα οφέλη από τη συγκεκριμένη συνήθεια είναι πάρα πολλά όπως μας εξηγούν διάφορες ιατρικές έρευνες αφού από την πρώτη κιόλας βουτιά, οι κολυμβητές νιώθουν αναζωογονημένοι. Αυτό συμβαίνει γιατί το κρύο νερό αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, αλλά και τους χτύπους της καρδιάς. Η αδρεναλίνη ανεβαίνει και μαζί της και το αίσθημα της ευτυχίας. Παράλληλα, απελευθερώνονται ενδορφίνες, οι ορμόνες της ευτυχίας. Έτσι, λειτουργεί ως το ιδανικό φάρμακο για το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη.

Η θάλασσα γίνεται επικίνδυνη

Παρόλα’ αυτά, οι κολυμβητές όσο εξοικειωμένοι και να είναι με το νερό είτε κολυμπούν χειμώνα είτε καλοκαίρι, η θάλασσα έχει πάντα τους δικούς της κανόνες και κάποιες φορές γίνεται επικίνδυνη -ακόμα και το καλοκαίρι- με τους λουόμενους πολλές φορές να χάνουν και τη ζωή τους. Μόνο φέτος, σύμφωνα με τον Πανίκο Αράβη Πρόεδρο του Συνδέσμου Ναυαγοσωστών, έχασαν τη ζωή τους 5 συνάνθρωποι μας μέσα στη θάλασσα.

Ένα θέμα το οποίο ταλανίζει για χρόνια τους Ναυαγοσώστες είναι το ωράριο εργασίας τους αλλά και η ολιγόμηνη απασχόληση τους, πράγμα το οποίο θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές όπως εξηγεί και στην «Σημερινή Online» ο κ. Αράβης αφού οι λουόμενοι αυτοί έχασαν τη ζωή τους σε ώρες που δεν εργάζονταν οι ναυαγοσώστες και οι οποίες ήταν ώρες αιχμής.

Σε απεργία κατεβαίνουν και πάλι οι ναυαγοσώστες

«Προχωράμε σήμερα σε απεργία διότι οι άνθρωποι που έχασαν και φέτος τη ζωή τους αφήσαν τη τελευταία τους πνοή σε ναυαγοσωστικά σημεία της παραλίας μεταξύ των ωρών 9 και 9μιση ενώ οι ναυαγοσώστες εργάζονται από τις 10μιση μέχρι τις 6 το απόγευμα. Το έχουμε αναφέρει πολλάκις στη Κυβέρνηση ότι τα ωράρια μας είναι λάθος και θα χαθούν ζωές και δεν εισακουστήκαμε»

Ωστόσο, σήμερα (10/9) οι ναυαγοσώστες κατέρχονται για άλλη μια χρονιά σε απεργία λόγω των πάγιων αιτημάτων τους όπως είναι η αναβάθμιση του επαγγέλματος τους, η αλλαγή των ωραρίων αλλά και ο χρόνος της σύμβασης τους. Όπως αναφέρει στη «Σημερινή Online» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ναυαγοσωστών, « είχαμε συμφωνήσει με τη Κυβέρνηση για αναβάθμιση του επαγγέλματος μας και δεν τηρήθηκε».

Ανεπιτήρητες από Σεπτέμβρη οι παραλίες

Η ολιγόμηνη απασχόληση των ναυαγοσωστών τελειώνει για αρκετούς τέλος του Σεπτέμβρη – περίοδος που αρκετοί ακόμα επισκέπτονται για μπάνιο τη θάλασσα – και οι υπόλοιποι θα απολυθούν περί τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ παραμένουν σε ελάχιστα πόστα ναυαγοσώστες όπως είναι η Λεμεσός που παραμένουν σύνολο επτά και στη Πάφο τρεις. Όπως ανέφερε ο κ. Αράβης «η κάλυψη θα είναι μηδαμινή για τον κόσμο που θα συνεχίσει να απολαμβάνει τη θάλασσα και τον χειμώνα, όπου εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πνιγμού. Ζητάμε να εργοδοτηθούν δωδεκάμηνοι ναυαγοσώστες ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες που υπάρχουν και τους χειμερινούς μήνες, να αναθεωρηθούν τα ωράρια, όπως επίσης και την αναβάθμιση της κλίμακας μας σε 6 με 8 που είναι το εξειδικευμένο προσωπικό και όχι το Ε5 που συγκαταλέγονται οι οικιακοί βοηθοί και οι εργάτες.

«Μας έχουν ως ανειδίκευτους εργάτες και έχουν την απαίτηση να χρησιμοποιήσουμε εξειδικευμένο ιατρικό εξοπλισμό και εξειδικευμένα σκάφη. Αυτό ζητάμε να αλλάξει χθες! Έτσι σήμερα παραδίδουμε τον ιατρικό εξοπλισμό και τα κλειδιά των σκαφών και δεν θα τα ξαναχρησιμοποιήσουμε έως ότου μας κατατάξουν ως εξειδικευμένο προσωπικό», καταλήγει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ναυαγοσωστών.

Σχέδιο Σαλαμίς

Ως εκ τούτου προ δυο μηνών αποφασίστηκε η ένταξη στο Σχέδιο Σαλαμίς όλων των Ναυαγοσωστών παγκύπρια με διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, μέσω του Υπουργικού. Οι ναυαγοσώστες στην τότε ανακοίνωση τους ανεφέραν πως ανέστειλαν την προγραμματισμένη τους απεργία και προειδοποιούν πως σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις του Υπουργού στα πιο πάνω χρονικά πλαίσια, οι Ναυαγοσώστες θα προχωρήσουν σε υλοποίηση των απεργιών που έχουν εξαγγείλει.

Η θέση του Υπουργείου Εσωτερικών

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών για το ζήτημα:

Με έκπληξη το Υπουργείο Εσωτερικών πληροφορήθηκε την πρόθεση του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ναυαγοσωστών για τη σημερινή δίωρη στάση εργασίας, που εξάγγειλε από τις 11 π.μ. μέχρι τις 1.00 μ.μ. Το Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να αναφέρει, ότι μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του Συνδέσμου στις 08/07/2021, άμεσα έχει τροχοδρομήσει τις διαδικασίες συζήτησης και υλοποίησης όσων αποφασίστηκαν και αφορούσαν: σε προμήθεια σχετικού εξοπλισμού των ιδίων των ναυαγοσωστών, δαπάνης ύψους €340,000, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και 140 απινιδωτές, η αγορά των οποίων προωθήθηκε ήδη με σχετικό διαγωνισμό, στην ανέγερση ή/ και αντικατάσταση 49 Ναυαγοσωστικών πύργων παγκύπρια, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στις παραλίες μας, πριν από την έναρξη της επόμενης καλοκαιρινής περιόδου, αλλά και στην ένταξη στο Σχέδιο «ΣΑΛΑΜΙΣ» τόσο της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου όσο και της περιοχής του Πύργου Τηλλυρίας της Επαρχίας Λευκωσίας, απόφαση που υλοποιήθηκε με Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 23/8/2021, έναντι δαπάνης ύψους €1.6.

Πρόσθετα, το Υπουργείο Εσωτερικών ανέλαβε την προώθηση, προς το αρμόδιο Τμήμα Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών, του αιτήματος των ναυαγοσωστών για μισθολογικές αναβαθμίσεις. Το αίτημα που αφορούσε στην αναβάθμιση από την κλίμακα Ε5 στην κλίμακα Ε7-Ε8, όχι μόνο προωθήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά, όπως πληροφορούμαστε, η συζήτηση του βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ενημέρωση μας είναι πως το συγκεκριμένο αίτημα συζητήθηκε στη τελευταία συνεδρία της Μικτής Εργατικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, στις 08/09/2021, και ότι το αίτημα για ένταξη στην Κλ. Ε7-Ε8 αντικρίζεται με θετικό φακό, με την προϋπόθεση ότι θα αντιμετωπιστεί συνολικά και ταυτόχρονα με τις διαδικασίες πρόσληψης και επιχειρησιακής ικανότητας των ναυαγοσωστών. Είναι ξεκάθαρο ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει τροχοδρομήσει την υλοποίηση του συνόλου των συμφωνηθέντων που άπτονται των δικών του αρμοδιοτήτων και μάλιστα άμεσα.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε λανθασμένη και κυρίως απαράδεκτη την ανακοίνωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ναυαγοσωστών για εξαγγελία δίωρης στάσης εργασίας με αναφορά σε αθέτηση των συμφωνηθέντων από το Υπουργείο Εσωτερικών. Το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί ότι ουδέποτε ξανά στο παρελθόν υπήρξε υλοποίηση χρονιζόντων αιτημάτων των ναυαγοσωστών με τέτοια ταχύτητα. Ως εκ τούτου, όπως έχουμε διαμηνύσει στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επαγγελματιών Ναυαγοσωστών, θα πρέπει μακριά από βεβιασμένες αποφάσεις, να συνεχίσουν τη διαβούλευση με το αρμόδιο Τμήμα Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών.