Αναλύσεις

Θύματα ψευδών εράνων οι Κύπριοι – Πως προστατεύει τους πολίτες η Δημοκρατία

Καθημερινά συναντάμε ανθρώπους ή οργανισμούς που διενεργούν εράνους. Ποιοι όμως από αυτούς είναι αληθινοί και πως μπορούμε να προστατευθούμε;

Από τότε που η Κύπρος δέχθηκε και επίσημα την οικονομική κρίση καταλάβαμε και οι περισσότεροι τι θα πει να μαθαίνεις με τα λίγα. Το νησί μας βέβαια έχει σταθεί το πιο τυχερό ανάμεσα σε άλλες χώρες που βίωσαν στο πετσί τους την οικονομική κρίση και βρέθηκαν οι πολίτες τους στους τέσσερις δρόμους. Το φιλότιμο μας ως κοινωνία μας χαρακτηρίζει, μπορεί ο Κύπριος να καταφέρνει να τα φέρνει βόλτα δύσκολα όμως μπροστά στη θέα ενός άπορου ανθρώπου θα δώσει από το υστέρημα του για να βοηθήσει έναν συνάνθρωπο του.

Όλοι συχνά πυκνά έχουμε βρεθεί μπροστά σε ανθρώπους που κρατούν ένα κυπελάκι παρακαλώντας για μερικά ψιλά ή αυτούς που φορούν καρτελάκι στο λαιμό και σε ενημερώνουν βιαστικά για τον σκοπό τους. Δεν είναι όμως λίγοι αυτοί που έχουν καταλάβει πως να επηρεάσουν έναν πολίτη για να του αποσπάσουν παράνομα χρηματικό ποσό για περιπτώσεις που κάθε άλλο παρά άπορες είναι. Πολλές αναφορές ανθρώπων – που σίγουρα έχετε ακούσει έστω και μια φορά – λένε πως βλέπουν ανθρώπους που ζητιανεύουν στον δρόμο κλαίγοντας και φορώντας κουρέλια ενώ αργότερα τους βλέπουν προκλητικά να μπαίνουν σε πολυτελή αυτοκίνητα, είτε δικά τους είτε των «αφεντικών» τους που παράνομα τους εκδίδουν ως άπορους για να αποσπούν χρήματα από πολίτες.

Σιγά σιγά η κοινωνία μας ευτυχώς ανακάμπτει από την οικονομική κρίση που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια ενώ η ανεργία μειώνεται όλο και πιο πολύ και οι πολίτες μπορούν να δώσουν σε οργανισμούς, συνδέσμους αλλά και ανθρώπους που συναντούν στους δρόμους πιο ευκολά και έτσι να νιώσουν τη κατάνυξη μέσα τους ότι βοήθησαν έναν συνάνθρωπο που είχε ανάγκη. Ωστόσο είναι καιρός να μάθουμε να επενδύουμε σε εράνους και οργανισμούς που είναι ελεγμένοι από το κράτος και βοηθούν πραγματικά ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Ολοένα και πιο πολύ συναντάμε σήμερα οργανισμούς που ζητούν τη βοήθεια μας δείχνοντας μας στα γρήγορα ένα χαρτί το οποίο υποτίθεται ότι είναι υπογραμμένο από το αρμόδιο υπουργείο. Έχουμε όμως ποτέ ζητήσει να δούμε το έγγραφο αυτό; Όχι! Ωστόσο είναι αρκετοί αυτοί που προβαίνουν και σε πλαστογραφία και έτσι οι πολίτες πέφτουν για άλλη μια φορά θύματα της ψεύτικης εισφοράς.

Πως αδειοδοτείται ένας έρανος

Η πολιτεία έχει ευτυχώς φροντίσει να προστατεύει τους πολίτες αδειοδοτόντας τους αληθείς εράνους. Έτσι για να εγκριθεί ένας Παγκυπρίας εμβέλειας έρανος από τον οποιοδήποτε πρέπει να αποταθεί στην αρμόδια αρχή που αποφασίζει και εποπτεύει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών ενώ για τους επαρχιακούς εράνους αποφασίζει ο ανάλογος έπαρχος. Ωστόσο ανάμεσα στις υποχρεώσεις του διοργανωτή ενός εράνου – μπορεί να είναι φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο- είναι να προσκομίζει τα απαραίτητα έγγραφα που είναι 1) Αν ο έρανος γίνεται από φυσικό πρόσωπο, πιστοποιητικό ποινικού μητρώου από την Αστυνομία Κύπρου 2) Αν ο έρανος γίνεται από νομικό πρόσωπο, πιστοποιητικό εγγραφής του ως Νομικό Πρόσωπο και αντίγραφο ελεγμένων λογαριασμών προηγούμενου χρόνου - Ενυπόγραφη συγκατάθεση/συναίνεση του φυσικού ή νομικού προσώπου ή ενυπόγραφη συγκατάθεση που είναι ο προτεινόμενος αποδέκτης των εσόδων του εράνου, και 3) Σε περίπτωση που ο έρανος γίνεται υπέρ νομικού προσώπου, το πιστοποιητικό εγγραφής του, το καταστατικό και τους τελευταίους ελεγμένους λογαριασμούς. Έτσι η Δημοκρατία μπορεί να κρίνει εάν όντως ένα πρόσωπο ή οργανισμός χρήζει πραγματικής βοήθειας.

Σε ποιους επιτρέπεται να διεξάγουν έρανο

Οι έρανοι που συνήθως εγκρίνονται και τους δίνεται η άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο είναι αυτοί που εξυπηρετούν: 1) Ανέγερση μνημείων, 2) Παροχή βοήθειας σε άτομα ή ομάδες ατόμων εντός της Κύπρου ή στο εξωτερικό φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών 3) Αποκατάστασης της υγείας οικονομικά αδύνατων ατόμων, που πάσχουν από ανίατες ή δύσβατες ασθένειες ή που έχουν υποστεί βαριές σωματικές κακώσεις ή αναπηρία 4) Απορών οικογενειών, ατόμων ή ανηλίκων και 5) Σε άλλη περίπτωση που παρίσταται κοινωνική ανάγκη.

Ωστόσο ο έλεγχος δεν σταμάτα εδώ από τη Δημοκρατία αφού το πρόσωπο ή το νομικό πρόσωπο που διεξάγει έρανο έχει υποχρεώσεις και μετα το πέρας του εράνου. Θα πρέπει εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία λήξης του εράνου, να υποβάλει στην αρμόδια Αρχή Αδειών ακριβή λογαριασμό εσόδων και εξόδων με όλες τις σχετικές αποδείξεις εισπράξεων που έχουν εκδοθεί.Θα πρέπει επίσης να δώσει αντίγραφα των δημοσιεύσεων του λογαριασμού εσόδων και εξόδων σε δυο ημερήσιες εφημερίδες ενώ θα πρέπει να δώσει μια κατάσταση στην οποία να καταγράφεται ο τρόπος αξιοποίησης των εσόδων του εράνου με όλα τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία.

Πως προστατεύει τους πολίτες η Δημοκρατία από τους ψευδείς εράνους

Δεν είναι όμως λίγοι που αναφέρουν στους πολίτες ότι έχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα και άδειες και ξεγελούν τους πολίτες, έτσι το ΥΠΕΣ έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του τους εράνους που τρέχουν ανά πάσα στιγμή και έχει πρόσβαση ο κάθε πολίτης. Με αυτόν τον τρόπο η Δημοκρατία προστατεύει τους πολίτες και απομονώνει τους ψευδείς εράνους. Ο οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να προβεί σε καταγγελία στην αστυνομία εάν κατά τη διάρκεια εράνου ζητήσει να δει τις απαραίτητες άδειες και δεν του δοθούν.

Τι αναφέρει η Αστυνομία

Σε δηλώσεις από το Γραφείο τύπου της Αστυνομίας στη «Σημερινή Online» μας ανέφεραν ότι «Η Αστυνομία καλεί τους πολίτες να ελέγχουν τη νομιμότητα των εράνων όταν προσεγγίζονται από άτομα που διενεργούν εράνους, ώστε να επιβεβαιώσουν κατά πόσο αυτοί διενεργούνται νομότυπα ή όχι» ενώ πρόσθεσαν πως «οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν να δουν τη σχετική άδεια για την διενέργεια του εράνου, καθώς και το πιστοποιητικό εξουσιοδότησης του ατόμου που τον διενεργεί, αλλά και τα άτομα που διενεργούν εράνους είναι υποχρεωμένα να προσκομίζουν τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις».

Ωστόσο η Αστυνομία τονίζει πως οι πολίτες καλούνται όπου εντοπίζονται περιπτώσεις διενέργειας εράνων χωρίς τις σχετικές άδειες να ενημερώνουν τον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό ή τη γραμμή του πολίτη στο 1460.