Η Κύπρος θα συνεχίσει να μεγαλουργεί Ελληνικά

Μελετώντας τα όσα συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη συνεδρία του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αποτυχία του να εκφράσει την αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και να καταδικάσει τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της ή ακόμα και να προβεί σε κυρώσεις εναντίον της, ήρθε στον νου μου τα όσα επισημαίνει ο Διονύσιος Σολωμός στον «Ύμνον προς την Ελευθερίαν».

«Μοναχή τον δρόμο επήρες, ξανάρθες μοναχή, δεν είναι εύκολες οι θύρες όταν η χρεία τις κουρταλεί».

Όσοι ανέμεναν κάτι διαφορετικό, πρέπει να αγνοούν ότι την πολιτική και τη διπλωματία καθορίζουν οι σκληροί νόμοι της δυνάμεως κατά των συμφερόντων και όχι οι αρχές του δικαίου και της ηθικής.

Λίγο έλειψε μερικές χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία με διάφορα προσχήματα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς την Τουρκία.

Οι Βρυξέλλες, που θα τις αποκαλούσα το «Κρεμλίνο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έσπευσαν ασμένως να καταδικάσουν τις ενέργειες της Λευκορωσίας – και ορθώς έπραξαν – δεν βρήκαν όμως τρόπους να εκφράσουν τουλάχιστον την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο, ενώ θωπεύουν την Τουρκία που διαρκώς αποθρασύνεται.

Αλλά μήπως έδειξαν εμπράκτως την αλληλεγγύη τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία που δοκιμάζεται με το ούτω καλούμενο «μεταναστευτικό» όσο καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν αποδεδειγμένα η Τουρκία κατά τρόπον οργανωμένο προωθεί τη λαθρομετανάστευση μέσα στους στόχους της για αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της νήσου μας;

Όταν καθημερινά επαναλαμβάνονται οι εκβιασμοί και απειλές σε βάρος της Κύπρου, δεν βρήκαν ούτε μία λέξη για να τις καταδικάσουν, πόσω μάλλον να προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων.

«Δεν είναι εύκολες οι θύρες όταν η χρεία τις κουρταλεί».

Υπάρχουν όμως και οι μέχρις αφελείας τουρκοπροσκυνημένοι και τουρκοφρονούντες στις ελεύθερες περιοχές, που θέλουν εδώ και τώρα επανέναρξη των «συνομιλιών» - κουβέντες του καφενείου – από εκεί που έμειναν το 2017.

Φαίνεται ότι είναι τόσο «τυφλοί τ’ ώτα τον τε νουν τ’ όμματι ει», που δεν

ακούν τις καθημερινές απειλές, όχι απλώς του εγκαθέτου της Άγκυρας Ερσίν Τατάρ, αλλά και αυτών που περιστοιχίζουν τον νεοσουλτάνο Ερντογάν όπως οι Φουάτ Οκτάι» (αντιπρόεδρος), Χουλουσί Ακάρ (υπουργός Άμυνας), Μεβλούτ Τσαβούσογλου (υπουργός Εξωτερικών) και άλλων, που όχι μόνον ομιλούν για λύση δύο «ισότιμων κρατών», αλλά φθάνουν μέχρι του σημείου να ζητούν την επιστροφή της Κύπρου στην Τουρκία και μετατροπή της όχι απλώς σε «προτεκτοράτο», αλλά σε «βιλαέτι» - επαρχία δηλαδή - της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ό,τι δεν πέτυχαν οι κατά καιρούς βάρβαροι κατακτητές από τη Δύση και την Ανατολή – πολλούς αφέντες άλλαξε, δεν άλλαξε καρδιά – δυστυχώς επιχειρεί τώρα ο εσμός της «πέμπτης φάλαγγας».

Αλλά η Κύπρος θα ζει και θα αναπνέει ΕΛΛΗΝΙΚΑ έως τη συντέλεια του κόσμου.

Εσμός : συνήθως λέγεται περιφρονητικά για πλήθος, π.χ. εσμός αυλοκολάκων.

Κουρταλώ: κτυπώ επανειλημμένα.