Τοπικά

Κακοκαιρία: Χωρίς προβλήματα Αμμόχωστος, Λάρνακα, Γεροσκήπου

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν από αργά χθες το βράδυ της Κυριακής σε όλη την Κύπρο προκάλεσαν όπως φαίνεται προβλήματα σε διάφορες περιοχές του νησιού.

Ωστόσο από τις μέχρι τώρα πληροφορίες δεν υπάρχει κάποια σοβαρή ζημιά ούτε προκλήθηκαν μεγάλα προβλήματα σε κάποιο Δήμο ή Κοινότητα του νησιού.

Αμμόχωστος - Λάρνακα

Εντονα καιρικά φαινόμενα, δηλαδή βροχοπτώσεις, σφοδροί άνεμοι, αστραπές και βροντές, άρχισαν λίγο μετά τις 5 το πρωί στις επαρχίες Λάρνακας και ελεύθερης Αμμοχώστου, χωρίς να προκληθούν οποιαδήποτε προβλήματα.  

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής, «από τις έντονες βροχοπτώσεις δεν παρατηρήθηκαν οποιαδήποτε προβλήματα στην πόλη και επαρχία της Λάρνακας. Τα καιρικά φαινόμενα δεν δημιούργησαν προβλήματα προς το παρόν ούτε στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου».

Εξάλλου, ο Χρήστος Ανδρέου, εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπεσαν σε αρκετές περιοχές της Λάρνακας και της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου δεν παρατηρήθηκαν οποιαδήποτε προβλήματα. Ωστόσο, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων αρκετοί δρόμοι είναι ολισθηροί και καλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Σημειώνεται ότι έντονες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν από το πρωί σε αρκετές περιοχές των επαρχιών Λάρνακας και ελεύθερης Αμμοχώστου μεταξύ των οποίων Αθηένου, Ξυλοτύμπου,  Ξυλοφάγου και στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο.

Η Γεροσκήπου και παραμένει σε ετοιμότητα

Σε απολογισμό των ζημιών που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην επαρχία Πάφου προέβη ο δημαρχεύων της Γεροσκήπου Κυριάκος Χατζηβασίλης, ενώ οι υπηρεσίες του Δήμου παραμένουν σε ετοιμότητα για τυχόν επανάληψή των φαινομένων.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Χατζηβασίλης σημείωσε πως ο Δήμος Γεροσκήπου είχε λάβει τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινμένων και πως η κατάσταση αντιμετωπίστηκε επιτυχημένα.

Όπως ανέφερε, είχε προχωρήσει σε καθαρισμό των φρεατίων σε όλα τα σημεία της επικράτειας του Δήμου, ενώ συνεργεία είχαν ενημερωθεί για άμεση παρέμβαση. 

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια συνέχισε, τα συνεργεία έδρασαν, αφού από τις έντονες βροχοπτώσεις που ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Κυριακής στην επαρχία Πάφου και ειδικά στη Γεροσκήπου,  υλικά μετακινήθηκαν σε διάφορους δρόμους και φράχτηκαν σχάρες από τη ροή των υδάτων.

Την Κυριακή, είπε, τόσο ο ίδιος όσο και λειτουργοί του Δήμου βρίσκονταν επί ποδός από τις 06:00 της Κυριακής και επισκέφτηκαν τα διάφορα σημεία, ενώ προχώρησαν στην αφαίρεση των σχαρών.

Το πρόβλημα, είπε, προκλήθηκε επειδή τα φερτά υλικά έκλειναν τις σχάρες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα απορροής των υδάτων. 

Η κατάσταση, είπε ο κ. Χατζηβασίλης, αντιμετωπίστηκε επιτυχημένα εκτός από δύο τρεις περιπτώσεις κατοικιών και ένα κατάστημα στην Γεροσκήπου που ήταν ειδικές περιστάσεις, όπως ανέφερε.

Είπε ακόμη πως στις υπόλοιπες περιοχές της Γεροσκήπου δεν παρατηρήθηκαν ζημιές είτε σε κατοικίες είτε σε άλλα καταστήματα και υποστατικά. 

Ο κ. Χατζηβασίλης είπε πως γενικότερα το σύστημα απορροής των νερών στον Δήμο Γεροσκήπου λειτουργεί ικανοποιητικά, προσθέτοντας ωστόσο πως βρίσκονται συνεχώς σε επιφυλακή και σε πλήρη συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους ούτως ώστε να μπορούν να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να είναι αποτελεσματικοί.

Στόχος μας ως Τοπική Αρχή είναι να λύνουμε έκτακτα προβλήματα εκεί και όπου υπάρχουν. 

Σημειώνεται πως το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα η πυροσβεστική δεν δέχτηκε νέες κλήσεις για άντληση νερών πέραν από τις 30 κλήσεις που είχε δεχθεί το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Ανδρέα Κεττή.