Επιχειρείν

Στην Κύπρο για δεύτερη φορά το Παγκόσμιο Συνέδριο Επίτιμων Προξένων

Η 13η διοργάνωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Προξένων θα
φιλοξενηθεί 6-9 Νοεμβρίου στη Λεμεσό

Πρόξενοι από όλο τον κόσμο θα βρεθούν στην Κύπρο στο πλαίσιο του 13ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Επίτιμων Προξένων που θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη φορά στο νησί. Το εξαιρετικά σημαντικό αυτό συνέδριο, που διοργανώνεται από τη Cyprus Conferences, θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο St. Raphael Resort and Marina στη Λεμεσό από τις 6 μέχρι τις 9 Νοεμβρίου παρουσία της Προέδρου της Βουλής, του Υπουργού Εξωτερικών και άλλων αξιωματούχων.

Το συνέδριο διεξάγεται κάθε τρία χρόνια σε διάφορα μέρη του κόσμου και είναι η δεύτερη φορά που θα φιλοξενηθεί στην Κύπρο ύστερα από προσπάθειες του αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Προξένων FICAC, Κωστάκη Λευκαρίτη, που καρποφόρησαν. Σκοπός του συνεδρίου είναι η επαφή των ξένων διπλωματικών αποστολών με τις τοπικές επιτροπές, το κτίσιμο ισχυρών δεσμών μεταξύ των προξένων των χωρών-μελών, αλλά και μια ευκαιρία για να διοχετεύσουν την εμπειρία τους στον συγκεκριμένο επαγγελματικό τομέα. Ανάμεσα στα θέματα του φετινού συνεδρίου είναι το περιβάλλον, η εκπαίδευση, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επίτιμοι πρόξενοι καθώς και οι αρμοδιότητές τους σε κάθε χώρα.

“Είμαστε πολύ περήφανοι που επελέγη η Κύπρος για τη διεξαγωγή του συνεδρίου μας, κάτι που γίνεται για δεύτερη φορά στα χρονικά της Ομοσπονδίας των Προξένων. Αυτό είναι ακόμα μία απόδειξη πως η μικρή Κύπρος μπορεί να πετύχει σπουδαία πράγματα και να φιλοξενήσει μεγάλες και σημαντικές διοργανώσεις.Το συνέδριο θα μας δώσει την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλά και ενδιαφέροντα θέματα που απασχολούν τον κλάδο μας αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια πρώτης τάξεως προβολή του νησιού σε εκατοντάδες σημαντικούς και επιδραστικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Επίτιμου Προξενικού Σώματος, Χρίστος Τσάνος, για να καταλήξει: “Γι’ αυτό πιστεύω πως η επιτυχία του συνεδρίου, εκτός από εγγυημένη, αφού έχει ανατεθεί στους καλύτερους, θα έχει πολλαπλά οφέλη για τον τόπο μας σε όλα τα επίπεδα”.

Το Επίτιμο Προξενικό Σώμα της Κύπρου ιδρύθηκε το 1959 από ένα μικρό αριθμό Επίτιμων Προξένων που υπήρχαν τότε. Σήμερα, το Επίτιμο Προξενικό Σώμα απαρτίζεται από περισσότερα από 100 Επίτιμα Προξενεία από 100 διαφορετικές χώρες και αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Προξένων (F.I.C.A.C.).

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Προξένων (F.I.C.A.C.) ιδρύθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1982 στην Κοπεγχάγη από μια μικρή ομάδα οραματιστών με επικεφαλής τον Γενικό Πρόξενο Vagn Jespersen της Δανίας. Οι χώρες που ήταν παρούσες και υπέγραψαν το καταστατικό της ίδρυσης ήταν η Φινλανδία, η Ελλάδα, η Ισλανδία, η Ιταλία, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Δανία. Η Ομοσπονδία έδωσε στους προξένους του κόσμου ένα απαραίτητο φόρουμ για να ανταλλάξουν εμπειρίες και να συντονίσουν τις προσπάθειες για τη βελτίωση της θέσης και της αποτελεσματικότητάς τους, αλλά και να φέρουν σε επαφή Προξενικές Ενώσεις και Σώματα από όλο τον κόσμο. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Προξένων έχει αναγνωριστεί ως ΜΚΟ από τα Ηνωμένα Έθνη, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και σήμερα αριθμεί πάνω από 87 μέλη. Το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο της Ομοσπονδίας έλαβε χώρα στη Βιέννη τον Απρίλιο του 1988 κι έκτοτε διοργανώνεται κάθε τρία χρόνια.