Διεθνή

Έκκληση Ε.Ε. για αποφυγή κλιμάκωσης Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν

Η Ε.Ε. καλωσορίζει τα βήματα που έγιναν από τις ηγεσίες των δύο χωρών για να ξεπεραστούν οι διαφορές και να υπάρξει διαρκής και βιώσιμη λύση στην περιοχή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει την έκκληση της στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν «να μετριάσουν τη ρητορική τους και να αποφύγουν την όποια αχρείαστη κλιμάκωση των εντάσεων», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για εξωτερικές υποθέσεις Πίτερ Στάνο, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το τέλος του πολέμου 44 ημερών μεταξύ των δύο χωρών στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ.

Ο κ. Στάνο τόνισε πως οι δύο πλευρές θα πρέπει, εν μέσω μιας εύθραυστης ακόμα κατάστασης «και με τις πληγές των τελευταίων 30 χρόνων να απέχουν πολύ από το να επουλωθούν», να «αποφύγουν τις απειλές ή τις κατηγορίες της μιας κατά της άλλης καθώς και τις στρατιωτικές προκλήσεις και ενέργειες».

Η Ε.Ε., όπως είπε, θα συνεχίσει να έχει ενεργή της εμπλοκή ανταποκρινόμενη στις επιθυμίες και των δύο πλευρών, «στηρίζοντας τις στο να δουλέψουν προς μια συνολική και δίκαιη διευθέτηση όλων των εναπομείναντων θεμάτων», μέσα και από τις προσωπικές προσπάθειες του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ και τον ειδικό αντιπρόσωπο της Ε.Ε. Τόιβο Κλάαρ.

Υπογραμμίζοντας πως η Ε.Ε. αντιλαμβάνεται πλήρως τη δύσκολη κληρονομιά «όλων των Αρμενίων και Αζέρων θυμάτων της σύγκρουσης τα τελευταία 30 χρόνια», ο κ. Στάνο πρόσθεσε πως η Ε.Ε. «καλεί και τα δύο μέρη να γυρίσουν σελίδα από την εχθρότητα και να συνεχίσουν τις προσπάθειες συμφιλίωσης ώστε να αποτρέψουν περαιτέρω αχρείαστες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και υλικές ζημιές».

Η Ε.Ε., πρόσθεσε, καλωσορίζει τα βήματα που έγιναν από τις ηγεσίες των δύο χωρών για να ξεπεραστούν οι διαφορές και να υπάρξει διαρκής και βιώσιμη λύση στην περιοχή, και «επαινεί την συνεχή συνεργασία τους σε εν εξελίξει διαπραγματεύσεις σε διάφορα επίπεδα και διαφορετικές μορφές».

«Ενώ αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι προφανώς δύσκολες και θα χρειαστούν χρόνο, είναι κρίσιμης σημασίας να μη χάσουμε τη δυναμική, να συμφωνήσουμε σε συγκεκριμένα βήματα μπροστά» συνέχισε, σημειώνοντας πως ο στόχος είναι ένα ασφαλές περιβάλλον ευημερίας για όλους τους πληθυσμούς στην περιοχή.



ΚΥΠΕ/ΓΚ/ΓΒΑ