Ελλάδα

Δένδιας - Λιβύη: Το παρασκήνιο της επιχειρούμενης διπλωματικής τρικλοποδιάς

Το γεγονός ότι η αντίδραση της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης ήρθε μέσω Τουρκίας, δείχνει τον συντονισμό των κινήσεων Τρίπολης – Άγκυρας, επιμένοντας σε μία συμμαχία εκτός των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου

Η διπλωματική εγρήγορση και ετοιμότητα της ελληνικής διπλωματίας και τα ακαριαία αντανακλαστικά του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια έριξαν στο κενό την προβοκατόρικη προσπάθεια της Λίβυας Υπουργού Εξωτερικών Νάιλα Μάνγκους, να φέρει την ελληνική διπλωματική αποστολής και δη τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών προ τετελεσμένων και με εκβιαστικό τρόπο να αποσπάσει την αποδοχή της ελληνικής πλευράς προς την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, επιδιώκοντας μία συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογο της χωρίς καμία προσυνεννόηση.

Ήταν η ίδια Υπουργός – η οποία χωρίς καμία δικαιοδοσία και νομιμοποίηση- καθώς εκπροσωπεί την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης που έχει ως μόνο ρόλο να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές, μόλις πριν περίπου ενάμιση μήνα υπέγραψε συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση για έρευνες και γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες επιχειρώντας να “αξιοποιήσει” το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, το οποίο έχει καταδικαστεί και απορριφθεί από τη διεθνή κοινότητα.

Η θέση της Αθήνας ωστόσο είναι ξεκάθαρη και περικλείεται στο μήνυμα ότι “κανείς δεν θα μας επιβάλει με ποιον θα συναντηθούμε και με ποιον δεν θα συναντηθούμε” και γι' αυτό το λόγο κατηγορεί τη λιβυκή πλευρά για αθέτηση συμφωνίας, αφού ο Υπουργός Εξωτερικών δέχτηκε να μεταβεί στην Τρίπολη υπό τον όρο να συναντηθεί μόνο με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι. “Η επίσκεψη στη Λιβύη, όπως ήταν προγραμματισμένο, ξεκίνησε από την Τρίπολη όπου ήταν προγραμματισμένο να συναντηθώ με τον πρόεδρο Μένφι. Όμως η υπουργός εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η κα. Μάνγκους, προσπάθησε να μου επιβάλλει με την παρουσία της στο αεροδρόμιο να συναντηθώ μαζί της, με αποτέλεσμα να διακόψω την επίσκεψη στην Τρίπολη, να πετάξουμε στη Βεγγάζη όπου ακολουθήθηκε το πρόγραμμα” σχολίασε ο Νίκος Δένδιας.  

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών έκαναν λόγο για "φάουλ πλέι" και σημείωναν πως οι λιβυκές αρχές θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση. 

Η αθέτηση της συμφωνίας από τη Νάιλα Μάνγκους, προκάλεσε την έντονη αντίδραση και του προέδρου του Λιβυκού Συμβουλίου, Μοχάμεντ Μένφι, ο οποίος είχε προσκαλέσει τον Νίκο Δένδια στην Τρίπολη. “Είμαι δυσαρεστημένος από την Ελ Μάνγκους. Της είχα ζητήσει να μην πάει. Είχα στείλει δικούς μου ανθρώπους να υποδεχτούν τον Νίκο Δένδια κι εκείνη δεν το τήρησε” δήλωσε ο κ. Μένφι.

Το γεγονός πάντως ότι η αντίδραση της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης ήρθε μέσω Τουρκίας, δείχνει τον συντονισμό των κινήσεων Τρίπολης – Άγκυρας, επιμένοντας σε μία συμμαχία εκτός των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Κλιμακώνοντας μάλιστα το διπλωματικό επεισόδιο η Τρίπολη επέλεξε να ανακαλέσει τον επιτετραμμένο της στην Αθήνα , ανακοινώνοντάς το μέσω του τουρκικού πρακτορείου Αναντολού. "Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Μοχαμέντ Χαμούντε είπε ότι ως απάντηση στη στάση Δένδια, ο επιτετραμμένος της Ελλάδας στην Τρίπολη κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών και ελήφθη η απόφαση να ανακληθεί ο επιτετραμμένος της Λιβύης για διαβουλεύσεις", ανέφερε το δημοσίευμα.

Η ελληνική διπλωματία ωστόσο επιμένει να μην κλείνει τους διαύλους επικοινωνίας με τη Λιβύη, όπως άλλωστε επιθυμεί και με την Τουρκία, ωστόσο χωρίς καμία “έκπτωση” και χωρίς να παρεκκλίνει από τις αρχές που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις κρατών εν γένει και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Η Ελλάδα θέλει να έχει συνομιλίες με τη Λιβύη, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ολοκληρώνοντας την επεισοδιακή επίσκεψή του στην Λιβύη, “αλλά με την κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές και θα εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του λαού της Λιβύης” τόνισε. “Με αυτή την κυβέρνηση, η Ελλάδα πράγματι θα αρχίσει συνομιλίες και πιστεύω θα καταλήξουμε και σχετικά γρήγορα, γιατί το θέμα είναι μάλλον καθαρό”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας και προσέθεσε πως “η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης έχει υποχρέωση να συνεργαστεί απόλυτα, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε γρήγορες εκλογές” υπενθυμίζοντας την έλλειψη δικαιοδοσίας της κυβέρνησης αυτής (της προσωρινής) να προβαίνει σε κάθε άλλη κίνηση που δεσμεύει μελλοντικά τη χώρα.​

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο με Δένδια στη Λιβύη - Δεν κατέβηκε στην Τρίπολη

*Της Πηνελόπης Γκάλιου

Πηγή: skai.gr