Να θυμόμαστε τη χειραψία;

Το τελευταίο διάστημα είδαμε κάποια δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία στο παρασκήνιο συζητούνται ήδη σενάρια δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, με ένα από αυτά να αναφέρεται στο ενδεχόμενο σύμπραξης ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Για να σας πω την αλήθεια, εμένα, προσωπικά, αυτό μου μοιάζει περισσότερο με απόπειρα διασταύρωσης... ελέφαντα με καμηλοπάρδαλη.

Αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να προκύψει στην κυπριακή πολιτική ζωή, όπου έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών απίστευτων και εξωφρενικών. Από την άλλη, είναι και εκείνη η περίεργη ατάκα του Αβέρωφ Νεοφύτου, πριν από το διακαναλικό ντιμπέιτ, όταν έκανε χειραψία με τον ανθυποψήφιό του, Ανδρέα Μαυρογιάννη, λέγοντας με μυστηριώδες ύφος: «Τούτην την χειραψίαν να την θυμάστε»!

Ωστόσο, διερωτάται ο απλός πολίτης. Ποια κοινά στοιχεία έχουν το κόμμα της Δεξιάς και το κόμμα της Αριστεράς, ώστε να συνεργαστούν στον δεύτερο γύρο; Ακόμα και στο Κυπριακό, στο οποίο παλαιότερα τα δύο μεγάλα κόμματα είχαν κοινές συνισταμένες, το ΑΚΕΛ κατηγορεί την «κυβέρνηση του ΔΗΣΥ» ότι έχει φέρει τη διχοτόμηση όσο ποτέ άλλοτε κοντά. Μήπως αυτή η εικόνα θα αλλάξει μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των εκλογών; Άσε που σε όλα τα άλλα θέματα χωρίζει χάος τις θέσεις των δύο κομμάτων.

Το θέμα, βέβαια, δεν είναι να καλέσεις τους οπαδούς του ΔΗΣΥ να ψηφίσουν τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ και τους οπαδούς του ΑΚΕΛ να ψηφίσουν τον Αβέρωφ. Το θέμα είναι να τους πείσεις κιόλας. Εδώ υπάρχει ένα θεματάκι.
Εάν, δηλαδή, περάσει στον δεύτερο γύρο ο Αβέρωφ μαζί με τον Χριστοδουλίδη, οι οπαδοί του ΑΚΕΛ θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ δύο συναγερμικών υποψηφίων; Και αν η Εζεκία Παπαϊωάννου δείξει προτίμηση στον Φούλη, τι θα φωνάζουν οι οπαδοί του ΑΚΕΛ; «Ένας είναι ο εχθρός, ο... Χριστοδουλιδισμός»;
Κι αν περάσει ο κ. Μαυρογιάννης στον δεύτερο γύρο, τι θα πούνε από την Πινδάρου στους οπαδούς του κόμματος; «Ψηφίστε τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ, για να μην εκλεγεί ένας δεδηλωμένος συναγερμικός»;
Ρε, μα θα μας πελλάνουν;

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ