Ειδήσεις

Γεώργιος: Δεν υπάρχει θέμα μετακίνησης των εκλογών - «Στην Εκκλησία οφείλουμε ότι είμαστε ακόμα Έλληνες»

Όσα είπε ο Μητροπολίτης Πάφου στο Ράδιο Πρώτο, για την ημερομηνία των αρχιεπισκοπικών εκλογών, την ΔΔΟ, τα θέματα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, το ρόλο της Εκκλησίας στο Εθνικό ζήτημα κ.α.

Όλα γίνονται βάσει χρονοδιαγραμμάτων για τη διεξαγωγή των Αρχιεπισκοπικών εκλογών, τόνισε ο τοποτηρητής του Θρόνου και υποψήφιος για τη θέση του Αρχιεπισκόπου, Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο σήμερα το πρωί.

Η Αρχιεπισκοπή έχει πάρει τους εκλογικούς καταλόγους, είπε, όπως ήταν προγραμματισμένο, ωστόσο υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα που αφορούν στο ότι «κάποιοι έχουν διαμαρτυρηθεί για τα προσωπικά τους δεδομένα». Η Ιερά Σύνοδος, που συνεδριάζει σήμερα θα συζητήσει ως εκ τούτου και για το ενδεχόμενο εξαίρεσης από τους εκλογικούς καταλόγους, των πολιτών που έχουν διαμαρτυρηθεί, αν οι ίδιοι το επιθυμούν.

Μικροπροβλήματα αλλά όχι ικανά για μετακίνηση των εκλογών

Πάντως τα «μικροπροβλήματα» που παρουσιάστηκαν μέχρι στιγμής, δε φαίνεται να είναι τέτοια που να δημιουργούν ζήτημα μετακίνησης της καθολικής ψηφοφορίας που έχει οριστεί για τις 18 Δεκεμβρίου.

Εξάλλου όπως τόνισε ο Μητροπολίτης Πάφου στους Πρωινούς Τύπους στο Ράδιο Πρώτο, «Τα προβλήματα τα οποία είχαμε πει εκ των προτέρων ότι θα μπορούσαν να μετακινήσουν την ημερομηνία ήταν η εγγραφή πολλών ξένων, αλλοδαπών που είναι ορθόδοξοι Χριστιανοί και κατοικούν για δώδεκα μήνες τουλάχιστον εδώ. Ακόμα τέτοια πρόσκληση προς αυτούς δεν κάναμε».

Σε πλαίσιο αποδεκτό η προεκλογική

Σε ερώτηση για το αν είναι ικανοποιημένος από το επίπεδο της προεκλογικής, ο Μητροπολίτης Πάφου ανέφερε πως δεν έχει εντοπίσει κάτι που να είναι εκτός του ηθικού πλαισίου που αρμόζει στη διαδικασία. Ωστόσο, είπε «για να είμαι ειλικρινής, δεν παρακολουθώ τόσο πολύ επειδη δεν έχω χρόνο λόγω και των τρεχόντων ζητημάτων της Αρχιεπισκοπής με τα οποία είμαι επιφορτισμένος τώρα».

Σε ότι αφορά τα όσα γράφονται και λέγονται περί «παρασκηνίων» και «βυζαντινισμών», δήλωσε πως δεν θεωρεί ότι η πραγματικότητα είναι αυτή που ακούγεται και «δεν είναι τόσης έκτασης όσης ακούγεται». Ο λόγος που λαμβάνουν μεγάλη έκταση τα δημοσιεύματα αυτά, αφορούν την «ίσως το γεγονός πως σε αυτά αρέσκεται ο κόσμος αλλά και τα μέσα για να έχουν μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα».

Πρέπει η εκκλησία να εκφέρει λόγο για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα;

Για το αν η εκκλησία πρέπει να έχει και αν εκφέρει λόγο σε ζητήματα πολιτικού και κοινωνικού χαρακτήρα, ο Μητροπολίτης Γεώργιος, σημείωσε πως δια το παράδειγμα του Χριστού που δεν εξαντλούνταν μόνο στην πνευματική διδασκαλία του κόσμου, αλλά μεριμνούσε για τη διατροφή, τις ασθένειες και άλλα ευτελή πράγματα, έτσι πρέπει να πράττει και η Εκκλησία.

«Η Εκκλησία έχει και αυτόν το ρόλο. Να διακονήσει τον όλον άνθρωπο. Είναι εναντίον των καθηκόντων της να μεριμνήσει για τη σωστή απόκτηση και τον σωστό διαμερισμό των υλικών αγαθών;» διερωτήθηκε.

Στην Εκκλησία οφείλουμε ότι είμαστε ακόμα Έλληνες

Για το εθνικό ζήτημα, επανέλαβε τη θέση του πως η Εκκλησία έχει λόγο. «Από των 12ο αιώνα, στους οκτώ αιώνες της δουλείας, η Εκκλησία ήταν ο μόνος θεσμός που ήταν επιφορτισμένος και με την παιδεία και με τη διατήρηση της εθνικής αυτοσυνειδησίας… Να κρατηθούμε Έλληνες και Ορθόδοξη Χριστιανοί. Στην Εκκλησία οφείλουμε το ότι είμαστε μέχρι σήμερα Έλληνες».

Μέχρι αποκατασταθούν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο και μέχρι να ελευθερωθούμε, τόνισε, «τότε θα αποθέσει αυτόν το ρόλο της στην κυβέρνηση που θα έχει την ευθύνη για όλους τους μόνιμους κατοίκους της Κύπρου και όχι μόνο τους Χριστιανούς Ορθόδοξους αλλά και τους Τουρκοκύπριους που έζησαν και θα ζήσουν εδώ».

«Ο ρόλος της Εκκλησίας είναι να διατηρήσει την ελπίδα και την εθνική αυτοσυνειδησία μέχρι εκείνη την ημέρα».

Για τη μορφή λύσης του Κυπριακού – «Μία υποχώρηση οδηγεί στην αξίωση άλλης υποχώρησης από τους Τούρκους»

Για το αν προκρίνει η Εκκλησία τη λύση ΔΔΟ που προκρίνει στη συντριπτική του πλειοψηφία ο κομματικός κόσμος της Κύπρου, ο τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου ανέφερε ότι πέραν από την ονομασία της λύσης, η Εκκλησία λέει και τι θέλει.

«Με πολλές θυσίες του λαού μας η Κύπρος μπήκε στην ΕΕ. Εκεί, υπάρχουν κάποιες Αρχές που διέπουν όλον τον ελεύθερο κόσμο. Ελεύθερη διακίνηση, Ελεύθερη εγκατάσταση, Ένας άνθρωπος μία ψήφος, Ελεύθερη απόκτηση περιουσίας. Αν όλοι οι Ευρωπαίοι τα δικαιούνται αυτά, εμείς γιατί να μην επιμείνουμε να τα αποκτήσουμε; Και να επιμείνουμε σταθερά. Δεχτήκαμε να συζητήσουμε κάτω από την πίεση των τετελεσμένων γεγονότων. Και είδαμε ότι αυτή η συζήτηση δεν οδηγεί πουθενά. Αντίθετα είδαμε πως η πραγματοποίηση μιας υποχώρησης, οδηγεί στην αξίωση άλλης υποχώρησης από τους τούρκους κατακτητές. Γι’ αυτό εμείς λέμε, εμμονή στα πανανθρώπινα δικαιώματα.

Πρέπει ο Αρχιεπίσκοπος να συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο;

Για το αν πιστεύει πως πρέπει η Εκκλησία να συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο, είπε πως δεν έχει η Εκκλησία εκφράσει τέτοια θέση. Ωστόσο σημείωσε, καλό είναι η θέση της να λαμβάνεται υπόψη από το Εθνικό Συμβούλιο.

Γάμοι ομοφυλοφίλων - Αλλαγή φύλου

Για τα θέματα που αφορούν τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, τους γάμους ομοφυλοφίλων, την αλλαγή φύλου κ.α., ο Πάφου Γεώργιος υπογράμμισε πως η Εκκλησία έχει τη θέση της που πηγάζει από το ευαγγέλιο και την Αγία Γραφή.

«Εάν η Εκκλησία στραφεί προς αυτούς τους ανθρώπους, θα δείξει όλη την αγάπη της. Όμως δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στο Ευαγγέλιο».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: DEBATE: Αρχιεπισκοπικές ώρα μηδέν...

(Ολόκληρη η συζήτηση με τον Μητροπολίτη Πάφου από το 27:35)