Τοπικά

Αφιέρωμα του AFP στη Χλώρακα

Αφιέρωμα του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων AFP για το ζήτημα που προέκυψε στην περιοχή Χλώρακας εξαιτίας του μεγάλου αριθμού μεταναστών

Η περιοχή Χλώρακας της επαρχίας Πάφου επανέρχεται στο προσκήνιο ανά τακτά διαστήματα, εξαιτίας των προβλημάτων που δημιούργησε η αυξημένη ροή μεταναστών. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ανασφάλεια λόγω συμπλοκών των αλλοδαπών (ακόμα και με τις αστυνομικές δυνάμεις – SigmaLive, 5 Ιανουαρίου 2022), αυξημένη παραβατικότητα και γκετοποίηση της περιοχής. Στις αρχές του έτους, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Χλώρακας Νικόλας Λιασίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής των υπουργικών διαταγμάτων για απαγόρευση περαιτέρω εγκατάστασης αιτητών ασύλου και τερματισμό λειτουργίας του συγκροτήματος διαμερισμάτων «Άγιος Νικόλαος», όπου φιλοξενούνται περίπου 600 άτομα. Έκανε επίσης λόγο για συνθήκες «γκέτο» στην περιοχή, προειδοποιώντας για κινητοποιήσεις των κατοίκων (SigmaLive, 5 Ιανουαρίου 2022 Α και Β). Πράγματι, την 7η Ιανουαρίου 2022, οι κάτοικοι της περιοχής προέβησαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας, καλώντας την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της (SigmaLive, 7 Ιανουαρίου 2022).

Δείτε επίσης:

>> Χλώρακα: Συλλήψεις αιτητών - Το χρονικό που οδήγησε στο Διάταγμα του ΥΠΕΣ

>> Χλώρακα: Σύγχρονη φαβέλα - Κυκλώματα με πλοκάμια σε υψηλά σαλόνια

Συνέχεια στο ζήτημα έρχεται να δώσει αφιέρωμα του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων AFP (9 Φεβρουαρίου 2022). Στο αφιέρωμα φιλοξενούνται δηλώσεις μεταναστών, εκπροσώπου της Αστυνομίας, του διαχειριστή του συγκροτήματος, καθώς και τοποθετήσεις της Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό [ΚΙΣΑ]. Το αφιέρωμα παραθέτουμε πιο κάτω μεταφρασμένο, για να διαφανεί η εικόνα που καλλιεργείται στο εξωτερικό σχετικά με το ζήτημα:

Θείο δώρο ή “γκέτο”: Σύροι μετανάστες συρρέουν σε μικρή πόλη της Κύπρου

Στο μεσογειακό νησί της Κύπρου που παλεύει με την εισροή αιτητών ασύλου, η μικρή πόλη της Χλώρακας κατέστη το επίκεντρο εντάσεων. Το ένα τέταρτο των κατοίκων της περιοχής είναι πρόσφυγες.

Ενώ οι τοπικές Αρχές κάνουν λόγο για «γκετοποίηση» και ζητούν τη μετακίνηση ενός μέρους [των μεταναστών], πολλοί από τους πρόσφατα εγκατασταθέντες, οι οποίοι ενοικιάζουν διαμερίσματα, αρνούνται να μετακινηθούν υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε.

Η κυπριακή Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η μοιρασμένη αυτή χώρα αναλογικά έχει τον ψηλότερο αριθμό νέων αιτήσεων ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα κατηγορεί την Τουρκία ότι προωθεί πολλούς [μετανάστες] μέσω της ελεγχόμενης από τον ΟΗΕ «νεκρής ζώνης».

«Αντιμετωπίζουμε δημογραφικό πρόβλημα», υποστηρίζει ο Κοινοτάρχης Χλώρακας Νικόλας Λιασίδης.

Πέντε χιλιόμετρα δυτικά της παραλιακής πόλης Πάφου, στη Χλώρακα κατοικούν 7.000 άτομα, από τα οποία οι 1.700 είναι αιτητές ασύλου. Οι περισσότεροι κατάγονται από τη Συρία και ο αριθμός τους (από 800) έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Στο επίκεντρο του προβλήματος, σύμφωνα με τον Κοινοτάρχη, βρίσκεται το συγκρότημα διαμερισμάτων «Άγιος Νικόλαος» στα περίχωρα της πόλης, όπου ζουν περίπου 700 πρόσφυγες. Το συγκρότημα που προηγουμένως ήταν γνωστό με την ονομασία «St Nicolas Elegant Residence», βρίσκεται σε λόφο με θέα τη Μεσόγειο Θάλασσα και αποτελείται από περίπου είκοσι κτήρια, βαμμένα σε χρώμα ροδακινί και σκεπασμένα με κεραμίδια. Η λάμψη του, όμως, άρχισε να ξεθωριάζει έπειτα από οικονομική διαμάχη που ξέσπασε το 2018 μεταξύ του ιδιοκτήτη και των κοινοτικών Αρχών, σχετικά με απλήρωτους λογαριασμούς νερού.

Όταν, λοιπόν, η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε μείωση της προσέλευσης ξένων επισκεπτών, οι πρόσφυγες πήραν τη θέση τους.


stnicolas20220209b.JPG
Christina ASSI AFP


«Ντροπή»

Ο Λιασίδης ανέφερε στο πρακτορείο AFP ότι, κατά την άποψή του, η λύση είναι η μετεγκατάσταση των προσφύγων σε ολόκληρη την Κύπρο. «Εδώ είναι γκέτο, το οποίο θέλουμε να αποδομήσουμε», δήλωσε.

Έναν μήνα προηγουμένως, οι τοπικές Αρχές χαρακτήρισαν τον χώρο ως ακατάλληλο για κατοίκηση και διέκοψαν την παροχή νερού σε 250 διαμερίσματα.

«Είναι ντροπή», σχολίασε ο Νεόφυτος Παντελή, ηλικίας 70 περίπου ετών και διαχειριστής του συγκροτήματος. Ο τελευταίος υπόκειται σε ποινική έρευνα για φερόμενη παραβίαση του διατάγματος του Υπουργείου Εσωτερικών (που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2021), βάσει του οποίου απαγορεύεται η εγκατάσταση νέων προσφύγων στη Χλώρακα. «Πρόκειται απλώς για προφάσεις επειδή φιλοξενώ πρόσφυγες», ανέφερε ο Παντελή.

Οι εντάσεις στη Χλώρακα επιδεινώθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου, έπειτα από συμπλοκές μεταξύ προσφύγων, μερικοί από τους οποίους διέμεναν στο συγκρότημα «Άγιος Νικόλαος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Μιχάλης Νικολάου. «Για έναν μήνα περιπολούσαμε κάθε απόγευμα στην κοινότητα και ερευνήσαμε τις περιπτώσεις πάνω από 80 ατόμων που διέμεναν εκεί παράνομα» εξήγησε, σημειώνοντας το υπουργικό διάταγμα απαγόρευσης νέων εγκαταστάσεων.

Από τις αρχές Ιανουαρίου οι κάτοικοι της περιοχής έχουν οργανώσει δύο εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, στις οποίες συμμετείχαν δεκάδες άτομα που έφεραν συνθήματα κατά των αιτητών ασύλου. Ένας ιδιοκτήτης καφετέριας, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος καθώς «δεν επιθυμεί προβλήματα» με τους πρόσφυγες, δήλωσε: «Οι κάτοικοι είναι φιλόξενοι έναντι των προσφύγων, ωστόσο πλέον βρίσκονται εδώ πολλοί παράνομα και προκαλούν προβλήματα. Οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού φοβούνται να πλησιάσουν στο συγκεκριμένο μέρος [στο συγκρότημα διαμερισμάτων] διότι εκεί βρίσκονται πάρα πολλοί πρόσφυγες». Από την άλλη, ο 50χρονος επιχειρηματίας της περιοχής, Geoffrey Velloza, υποστήριξε ότι «για να είμαι ειλικρινής, δεν επηρεάστηκα από την παρουσία τους [των μεταναστών]. Ήταν απολύτως ευπρεπείς απέναντί μου, ωστόσο καταλαβαίνω τους άλλους που δεν αισθάνονται άνετα».

Πού να πάνε;

Από το 2011, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στην πατρίδα τους (που είχε ως αποτέλεσμα τη φυγή εκατομμυρίων ατόμων στο εξωτερικό) περισσότεροι από 12.000 Σύροι κατέφυγαν στην Κύπρο.

Όσοι κατέφυγαν στην Κύπρο, έφτασαν ουσιαστικά σε ένα νησί με τη δική του επίπονη ιστορία εκτοπισμού πληθυσμού. Το έδαφός του είναι μοιρασμένο από το 1974, όταν τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν και κατέκτησαν το βόρειο τμήμα του. Εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνοκύπριοι στον Βορρά και Τουρκοκύπριοι στον Νότο μετακινήθηκαν στις αντίθετες περιοχές.

Ο 37χρονος Mohammed Ramadan Diab, με καταγωγή από το Idlib της Συρίας, έφτασε παράνομα στη Χλώρακα μέσω της Τουρκίας περίπου έναν χρόνο προηγουμένως. Προσφάτως η Αστυνομία προέβη σε έρευνες για το πρόσωπό του, στο συγκρότημα «Άγιος Νικόλαος». Ο ίδιος, πατέρας έξι παιδιών, διηγείται σχετικά: «Οι υπάλληλοι της Αστυνομίας με μετέφεραν στον Σταθμό και με υποχρέωσαν να υπογράψω ένα έγγραφο, αλλά δεν ξέρω τι έγραφε. Προσπαθώ να βρω άλλον χώρο διαμονής, αλλά αρνούνται να μου παραχωρήσουν χώρο προς ενοικίαση διότι κατάγομαι από τη Συρία».

Ένας άλλος καταγόμενος από το Idlib, ο 32χρονος Nayef al-Shouyoukh παρέμεινε στο ίδιο συγκρότημα για τρία χρόνια. «Η Αστυνομία ερχόταν τακτικά για έλεγχο ταυτότητας. Κτυπούσαν την πόρτα με τα πόδια», φοβίζοντας τα τρία του παιδιά, όπως ισχυρίστηκε. «Δεν ξέρω πού να πάω. Μετά βίας επιβιώνω».

«Πολιορκία και βομβαρδισμοί»

Η μηνιαία χρέωση στο συγκρότημα «Άγιος Νικόλαος» είναι 350 ευρώ για διαμέρισμα με δύο υπνοδωμάτια και κουζίνα. Στο ενοίκιο περιλαμβάνονται ο ηλεκτρισμός και το διαδίκτυο.

«Θέλουμε να παραμείνουμε στα σπίτια μας», δήλωσε ο Abdallah al-Khaled, 25 ετών, που έφτασε στη Χλώρακα τρία χρόνια προηγουμένως, εγκαταλείποντας τον συριακό στρατό. «Επιβιώσαμε από την πολιορκία και από τους βομβαρδισμούς στη Συρία. Δεν θέλουμε να βρεθούμε ξανά στον δρόμο».

Οι τοπικές Αρχές πρότειναν τη μετακίνηση των προσφύγων σε καταυλισμούς στην ανατολική Κύπρο. Ωστόσο οι συγκεκριμένοι χώροι είναι ήδη υπερπλήρεις, σύμφωνα με την ΚΙΣΑ. Σε δήλωση που εξέδωσε η ΚΙΣΑ σημειώνεται ότι οι τοπικές Αρχές πρέπει να θεσπίσουν προγράμματα που θα βοηθήσουν στην ενσωμάτωση των προσφύγων.

Από την πλευρά του, ο διαχειριστής του συγκροτήματος «Άγιος Νικόλαος» υποστήριξε: «Η Κυβέρνηση θα έπρεπε να μας ευχαριστεί διότι αυτοί οι πρόσφυγες δεν έχουν εναλλακτικές. Κάποια μέρα ίσως γίνουμε και εμείς πρόσφυγες, όπως το 1974 εξαιτίας της τουρκικής εισβολής».