Παιδεία

Φρένο στο «παιδαγωγικό έγκλημα» ζητούν μαθητές και γονείς

Πορεία διαμαρτυρίας και παρέμβαση του ΠτΔ ζητούν γονείς και μαθητές, αφού το ΥΠΠΑΝ δεν τους ακούει, όπως λένε - Την ίδια ώρα το ΥΠΠΑΝ κάνει λόγο για θετική αποτίμηση της διαδικασίας της αξιολόγησης

Κατεβαίνουν στο Προεδρικό η ΠΣΕΜ και η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, αφού, όπως λένε, το ΥΠΠΑΝ δεν τους ακούει. Στη στήριξη του ίδιου του Προέδρου ευελπιστούν γονείς και μαθητές, που βλέπουν τη χρονιά να ολοκληρώνεται εις βάρος των μαθητών Λυκείου και ειδικά των τελειοφοίτων.

Συγκεκριμένα, όπως λέει και η κοινή τους ανακοίνωση, η ΠΣΕΜ και η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης αναφέρουν ότι την Πέμπτη, 7 Απριλίου, θα πορευτούν διαμαρτυρόμενοι προς το Προεδρικό Μέγαρο, «για την απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργήθηκε με την εφαρμογή των Εξετάσεων Α τετραμήνου, την άρνηση του Υπουργείου να αναγνωρίσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και να λάβει τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα, αλλά και την επιμονή του στη συνέχιση της εφαρμογής ενός θεσμού, ο οποίος έχει θυματοποιήσει χιλιάδες παιδιά, έχει αναστατώσει τη λειτουργία των σχολικών μονάδων και δημιούργησε αφόρητη πίεση σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς».

Κατάργηση και έναρξη διαλόγου

Το αίτημα είναι η άμεση κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων και η έναρξη ενός πραγματικού και ουσιαστικού διαλόγου για τον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών. Αυτό δήλωσε στη «Σημερινή» ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Γρηγόρης Γρηγορίου, αναφέροντας, μάλιστα, ότι «η αξιολόγηση πρέπει να ωφελεί, να εξυπηρετεί τον μαθητή και τις ανάγκες του».

«Για πρώτη φορά μετά την εφαρμογή των εξετάσεων αυτών έχουμε στο πλευρό μας τη Συνομοσπονδία Γονέων αλλά και την ΟΕΛΜΕΚ, που μας στηρίζει. Έχουμε ένα κοινό μέτωπο, που ζητά την κατάργηση αυτού του θεσμού».

Για παιδαγωγικό έγκλημα μίλησε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ, το οποίο, αν δεν σταματήσει άμεσα, θα θυματοποιήσει περισσότερους μαθητές Λυκείου αλλά και Γυμνασίου που ετοιμάζονται να ριχθούν στην αρένα των εξετάσεων. «Το Υπουργείο δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται τη ζημιά που κάνει στους μαθητές. Πρόκειται για ένα παιδαγωγικό έγκλημα. Δεν φτάνει που το επέβαλαν στα λύκεια, ετοιμάζονται να το εντάξουν και στα γυμνάσια», δήλωσε ο Γρηγόρης Γρηγορίου, ο οποίος, καταλήγοντας, τόνισε πως αν δεν εισακουστούν ούτε αυτήν τη φορά, θα συνεχίσουν με ακόμη δυναμικότερα μέτρα μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

«Καλούμε όλους τους μαθητές να δώσουν ξανά δυναμικά το ‘παρών’ τους στην πορεία αυτή, για τις λεπτομέρειες της οποίας θα εκδώσουμε σχετική ανακοίνωση. Θα έχουμε λεωφορεία σε όλα τα σχολεία».

«Να δώσουμε ένα σαφέστατο μήνυμα»

Να ακουστεί η φωνή τους στον ΠτΔ είναι ο στόχος της πορείας, όπως δήλωσε στη «Σ» ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου. «Έχουμε εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα μας ακούσει. Φτάσαμε στο σημείο να διοργανώσουμε πορεία διαμαρτυρίας, γιατί το Υπουργείο φαίνεται να έχει κλείσει τ’ αφτιά του όχι μόνο σ’ εμάς, αλλά σε όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς, μαθητές, γονείς, πανεπιστημιακούς, καθηγητές, διευθυντές σχολείων».

Η πορεία διαμαρτυρίας αποφασίστηκε αφού προηγήθηκαν επιστολές, ανακοινώσεις, παρεμβάσεις τόσο προφορικές όσο και γραπτές προς το Υπουργείο, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση γονέων-μαθητών, «σε μιαν απέλπιδα προσπάθεια να ακουστεί η φωνή μας από την Αρμόδια Αρχή και να ληφθούν εκείνα τα μέτρα, τα οποία θα ήταν προς το συμφέρον των παιδιών και του ίδιου του θεσμού».

Κοινός παρονομαστής τα προβλήματα και οι στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη διαδικασία των εξετάσεων Α’ Τετραμήνου, σύμφωνα με τον κ. Διονυσίου. «Δώσαμε στον Υπουργό τον χρόνο να μας ανακοινώσει κάποιες διορθωτικές παραμέτρους για να μη θυματοποιηθούν τα παιδιά, αλλά αντίθετα ακούσαμε δηλώσεις του Υπουργού που ήταν προσβλητικές, τόσο προς τους οργανωμένους γονείς και τους μαθητές όσο και προς το δημόσιο σχολείο. Δηλώσεις του τύπου ‘φωνάζουν οι γονείς για να παίρνουν τα παιδιά τους μεγαλύτερους βαθμούς απ’ ό,τι τους αξίζει’, αυτό είναι ιδιαίτερα προσβλητικό. Δεν μας αφήνει άλλα περιθώρια δυστυχώς».

Να λυθεί πριν πάει στο Γυμνάσιο

Την άμεση διόρθωση των στρεβλώσεων ζητούν οι γονείς πριν οι εξετάσεις εισχωρήσουν στον γυμνασιακό κύκλο. «Ζητούμε την έναρξη διαλόγου για να διορθωθούν οι προβληματικές παράμετροι της νομοθεσίας, προτού αυτή εφαρμοστεί και στο Γυμνάσιο. Εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν υγιείς συνθήκες για να ενταχθούν τα γυμνάσια σε μια νομοθεσία που έχει παρουσιάσει προβλήματα. Σκεφτείτε ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ δημοτικού και γυμνασίου. Επίσης υπάρχει ένα ποσοστό αναλφάβητων μαθητών που έρχονται από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο και δεν υπάρχει ο χρόνος για να γίνει διαμορφωτική αξιολόγηση των παιδιών και θα τα ρίξουμε στον αγώνα των πολλών διαγωνισμάτων και των εξετάσεων;».

Ο κ. Διονυσίου επανέλαβε γι’ ακόμη μια φορά την ιδιαίτερη κατάσταση που προκάλεσε η πανδημία τα τελευταία δύο χρόνια και η οποία έφερε αφόρητη πίεση σε κάθε εκπαιδευτική διαδικασία, στα μαθησιακά αποτελέσματα και στην ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων. «Φαίνεται πως το γεγονός αυτό δεν λήφθηκε σοβαρά υπόψη από το Υπουργείο και μαζί με τη συρρίκνωση του ωφέλιμου διδακτικού χρόνου, τα λάθη και τις παραλείψεις έχουν οδηγήσει πολλά παιδιά στην αποτυχία και στο άγχος».

Όλα καλά στο Υπουργείο

Μια μέρα μετά την ανακοίνωση για την πορεία διαμαρτυρίας προς το Προεδρικό Μέγαρο, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κοινοποίησε δελτίο Τύπου για την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την αποτίμηση των διαδικασιών αξιολόγησης μαθητών/μαθητριών. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτήν την ανακοίνωση, η γενική αποτίμηση ήταν σε μεγάλο βαθμό θετική.

Τονίστηκε, δε, ότι η «σχολική διαδικασία αξιολόγησης ανά τετράμηνο δεν μπορεί, ούτε πρέπει να εξομοιώνεται με εξετάσεις πρόσβασης στα πανεπιστήμια, όπως είναι οι Παγκύπριες». Όσο για την αξιοπιστία και την εγκυρότητα των δοκιμίων, η Ομάδα Ελέγχου Ποιότητας των Εξετάσεων παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία και ποιοτική ανάλυση, τα οποία κατέδειξαν ότι ο βαθμός αξιοπιστίας και εγκυρότητας ήταν ικανοποιητικός, πολύ ικανοποιητικός και υψηλός, εκτός από μία ή δύο περιπτώσεις, όπου εντοπίστηκαν κάποιες αδυναμίες.

Τα αποτελέσματα επίσης και η κατανομή των επιδόσεων ανά τάξη και κατεύθυνση ή ομάδα προσανατολισμού είναι αυτά που ωθούν, σύμφωνα με το Υπουργείο, στη συζήτηση μιας σειράς από πιθανές καινοτομίες που ενδέχεται να βελτιώσουν τόσο τις διαδικασίες αξιολόγησης, όσο και το περιεχόμενο διδασκαλίας και την οργάνωση σπουδών.

Τέλος, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «τη σύσκεψη απασχόλησαν τέλος διάφορα οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα ενόψει του σχεδιασμού για το δεύτερο τετράμηνο, όπως και ο προκαταρκτικός σχεδιασμός για το σχολικό έτος 2022-23, λαμβάνοντας υπόψη την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία γενίκευση του συστήματος της αξιολόγησης και στον γυμνασιακό κύκλο».