Επιχειρείν

«Ξεκλειδώνοντας» τις δυνατότητες ανάπτυξης low-code για επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού

Οι πλατφόρμες προγραμματισμού low-code/no-code είναι γρήγορες, απλές και ευέλικτες, καθώς απαιτούν ελάχιστη έως και καμία προϋπόθεση κωδικοποίησης για την ανάπτυξη εφαρμογών και τη ψηφιοποίηση διαδικασιών

Στον μετα-πανδημικό κόσμο, γίνεται όλο και πιο προφανές ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι πιο επιτακτικός από ποτέ για μια επιτυχημένη μετάβαση στη «νέα κανονικότητα». Ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί σε όλον τον κόσμο αρχίζουν να αξιοποιούν τεχνολογίες για τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών τους, την ενδυνάμωση των εργαζομένων τους και την ενίσχυση της εμπειρίας των πελατών τους. Η πίεση για ταχεία υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών αναγκάζει τους οργανισμούς να αναζητούν καινοτόμες λύσεις που μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία ανάπτυξης και συντήρησης τεχνολογικών λύσεων.

Οι πλατφόρμες προγραμματισμού low-code/no-code είναι γρήγορες, απλές και ευέλικτες, καθώς απαιτούν ελάχιστη έως και καμία προϋπόθεση κωδικοποίησης για την ανάπτυξη εφαρμογών και τη ψηφιοποίηση διαδικασιών. Οι low-code λύσεις μετατοπίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί δημιουργούν εφαρμογές και επιτρέπουν την εύκολη ανάπτυξη σύνθετων ροών εργασίας μέσω απλών και εύχρηστων γραφικών διεπαφών χρήστη (GUI), αντί των παραδοσιακών εργαλείων προγραμματισμού. Σύμφωνα με την Gartner, αναμένεται ότι μέχρι το 2025 οι τεχνολογίες low-code ανάπτυξης λογισμικού θα φτάσουν τα 29 δισεκατομμύρια δολάρια, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης άνω του 20%[1].

Οι τεχνολογίες low-code προωθούν την ταχεία ανάπτυξη προηγμένων εφαρμογών εταιρικής κλάσης που ενσωματώνουν την πολύπλοκη επιχειρηματική λογική, αυτοματοποιούν εργασιακές ροές, επιτρέπουν μια βελτιωμένη εμπειρία του χρήστη και μπορούν να ενσωματωθούν αβίαστα με τα υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα. Η ανάπτυξη με low-code/no-code φέρνει στο προσκήνιο μια πληθώρα πλεονεκτημάτων για τους οργανισμούς, μερικά από τα οποία είναι:

Προσβασιμότητα για όλους. Οι πλατφόρμες ανάπτυξης low-code/no-code γίνονται όλο και πιο προσβάσιμες και επιτρέπουν στους χρήστες να αναπτύσσουν, να αναθεωρούν και να αναπροσαρμόζουν πολύ πιο γρήγορα νέες εφαρμογές.

Ταχύτερος χρόνος διάθεσης στην αγορά. Σύμφωνα με τη Forrester, η ανάπτυξη με τη χρήση τεχνολογιών low-code μπορεί να οδηγήσει σε δέκα φορές ταχύτερη παράδοση μιας εφαρμογής σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους ανάπτυξης[2].

Έτοιμα προς χρήση πρότυπα ανάπτυξης. Οι πλατφόρμες ανάπτυξης low-code προσφέρουν μια σειρά προτύπων για διάφορες περιπτώσεις χρήσης, καθώς και έτοιμες διασυνδέσεις/διεπαφές που επιτρέπουν την αλληλεπίδραση με διάφορα εργαλεία και πλαίσια.

Ευελιξία. Οι εφαρμογές low-code λειτουργούν ομαλά σε πολλές συσκευές με σκοπό την πρόσβαση σε διαφορετικές πηγές δεδομένων, ενισχύουν τη συνεργασία και παρέχουν την εμπειρία χρήστη που επιδιώκουν οι οργανισμοί, οι εργαζόμενοι και οι πελάτες.

Προσαρμόσιμες λύσεις. Η ανάπτυξη low-code διευκολύνει την εφαρμογή αλλαγών, εύκολα και γρήγορα, χωρίς να απαιτείται πολύπλοκη κωδικοποίηση.

Αυξημένη παραγωγικότητα. Οι «έξυπνες» δυνατότητες αυτοματοποίησης που προσφέρονται από την ανάπτυξη εφαρμογών με τη χρήση τεχνολογιών low-code επιτρέπουν στους οργανισμούς να αυτοματοποιούν και να παρακολουθούν τις λειτουργίες τους, με αποτέλεσμα τη μειωμένη ανάγκη παρέμβασης των εργαζομένων.

Η ανάπτυξη low-code είναι μοχλός επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού των οργανισμών σε πολλούς κλάδους, καθώς μπορεί να προσφέρει λύσεις για την κάλυψη ποικίλων επιχειρηματικών αναγκών. Οργανισμοί σε όλους τους τομείς της αγοράς αξιοποιούν εφαρμογές low-code για να βελτιώσουν την οργανωτική αποτελεσματικότητα και να προωθήσουν την αυτοματοποίηση των επιχειρηματικών διαδικασιών, όπως αυτές του ανθρώπινου δυναμικού και των οικονομικών λειτουργιών. Μέχρι σήμερα, ορισμένες από τις βιομηχανίες που έχουν αξιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες ανάπτυξης χαμηλού κώδικα είναι οι εξής:

Λιανικό εμπόριο – Η μείωση της επισκεψιμότητας στα φυσικά καταστήματα, φέρνει τις εφαρμογές low-code στο προσκήνιο, ώστε οι οργανισμοί να δημιουργούν γρήγορα εύκολες λύσεις που υποκινούν τις αλληλεπιδράσεις πελάτη-επιχειρήσεων.

Χρηματοπιστωτικός τομέας – Οι οργανισμοί αξιοποιούν εφαρμογές low-code για να ξεφύγουν από τις «μονολιθικές» εμπειρίες των χρηστών, επενδύοντας σε φιλικές προς το χρήστη εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί σε πλατφόρμες low-code.

Ασφαλιστικός τομέας – Αξιοποιώντας τη φιλική προς τον χρήστη εμπειρία που προσφέρουν οι εφαρμογές low-code, ο ασφαλιστικός τομέας εισάγει υπερσύγχρονες πύλες πελατών, προσβάσιμες μέσω διάφορων συσκευών. Επιπλέον, η αξιολόγηση και αποδοχή νέων πελατών γίνεται αυτοματοποιημένα, μειώνοντας τα λάθη, με αποτέλεσμα οι πόροι να προωθούνται για την ανάπτυξη προϊόντων.

Τηλεπικοινωνίες – Οι εφαρμογές low-code προσφέρουν μοναδικές ψηφιακές εμπειρίες συνδέοντας εφαρμογές CRM με τις διεργασίες διαχείρισης παραγγελιών και τιμολόγησης μέσω μιας ενιαίας διεπαφής, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη πελατειακή εικόνα.

Πολλοί οργανισμοί , συμπεριλαμβανομένης και της KPMG, αναγνωρίζουν το low-code ως το μέλλον της ανάπτυξης εφαρμογών και της αυτοματοποίησης και αξιοποιούν την προσβασιμότητα που προσφέρει σε άτομα χωρίς εκτεταμένες γνώσεις προγραμματισμού. Εταιρείες ανά το παγκόσμιο έχουν δημιουργήσει προγράμματα που δίνουν τη δυνατότητα στους επαγγελματίες που δεν κατέχουν το τεχνικό υπόβαθρο να αναπτύξουν ψηφιακές επιχειρηματικές λύσεις ως απάντηση στις μεταβαλλόμενες επιχειρηματικές απαιτήσεις, όπως είναι και το Πρόγραμμα KPMG Citizen Developer. Τα προγράμματα αυτά παρέχουν εκπαιδευτικό υλικό και δρουν σαν μηχανισμός ανταλλαγής εμπειρογνωμοσύνης σε διάφορα θέματα όπως κορυφαίες πρακτικές, καθώς και την προώθηση κοινών αξιών. Επίσης, παρατηρείται η δημιουργία εξειδικευμένων κέντρων αριστείας, όπως είναι και το KPMG Low-Code Center of Excellence, όπου συγκεντρώνονται οι πόροι low-code και η τεχνογνωσία ανά το παγκόσμιο για τη γρήγορη προώθηση καινοτόμων λύσεων για τις πιο απαιτητικές και πολύπλοκες επιχειρηματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί σήμερα.

[1] Gartner, Forecast Analysis: Low-Code Development Technologies

[2] Forrester, Why You Need To Know About Low-Code, Even If You’re Not Responsible For Software Delivery