Επίσκεψη Μητσοτάκη στις Η.Π.Α.

Διερωτώνται πολλοί: Ήταν ή όχι επιτυχημένη η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής; Αποτιμώντας την παρουσία και τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Η.Π.Α., κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για μιαν απολύτως επιτυχημένη επίσκεψη. Η αντιπολίτευση, κυρίως η αξιωματική, την χαρακτηρίζει ως μιαν άχρωμη και άγευστη επίσκεψη, με αυστηρά διεκπεραιωτικό χαρακτήρα, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο χειρισμών.

Ας προσπαθήσουμε να αποτιμήσουμε, όσο γίνεται πιο αντικειμενικά, αυτήν την ιστορική, όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς, επίσκεψη. Χωρίς αφορισμούς και χωρίς ωραιοποιήσεις. Η ιστορική ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Οι αναφορές του, ενώπιον της κοινής συνόδου της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό και τα πολλαπλά μηνύματα προς την Τουρκία για τη συνεχιζόμενη προκλητική της συμπεριφορά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και την κατοχή στην Κύπρο, τα «καρφιά» για Πούτιν και Ερντογάν, αλλά και για την πώληση αμερικανικών F-16 στην Τουρκία, εισέπραξαν το παρατεταμένο χειροκρότημα των Αμερικανών αξιωματούχων.

Σίγουρα δεν είναι μικρό πράγμα να σε χειροκροτεί όρθιο όλο το πολιτικό προσωπικό της Αμερικής, ωστόσο, πολύ πιο σημαντικό, είναι πάντα αυτό που ακολουθεί όταν καταλαγιάσουν τα χειροκροτήματα και σβήσουν τα φώτα. Ο πρότερος βίος των Η.Π.Α. στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό και η έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου χειρισμών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Φρόνιμο είναι, λοιπόν, να περιμένουμε!

«Οι δύο χώρες μας πάντα βρέθηκαν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, πολέμησαν τους εσωτερικούς τους δαίμονες, αλλά εξήλθαν ισχυρότερες, δικαιώνοντας τις αξίες των προγόνων μας», είπε στην ομιλία του στον Κογκρέσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η πραγματικότητα, ωστόσο, διαψεύδει τον κ. Μητσοτάκη. Διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (τουλάχιστον σε ό,τι μας αφορά) δεν ήταν σχεδόν ποτέ στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Διότι: Οι Η.Π.Α. έχουν την κύρια ευθύνη για την εισβολή και την κατοχή (που και σήμερα συντηρείται με αμερικανικά όπλα) στην Κύπρο, μέχρι πρόσφατα, μάλιστα, επέβαλλαν εμπάργκο αγοράς αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία (ήρθη λίγο πριν από τη λήξη της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ!). Οι Η.Π.Α. έχουν ακόμη την κύρια ευθύνη για τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, μετά την κρίση των Ιμίων! Γι’ αυτήν τη φιλοτουρκική στάση τους, μάλιστα, τους ευχαριστήσαμε διά στόματος Κώστα Σημίτη από το βήμα της Ελληνικής Βουλής!

Στις μέρες μας ασφαλώς τα πράγματα φαίνεται να είναι καλύτερα. Στην πράξη, όμως, οι Η.Π.Α. εξακολουθούν και σήμερα: Πρώτον, να προωθούν λύση απαράδεκτη στο Κυπριακό (η λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ισοδυναμεί με διχοτόμηση). Δεύτερον, να αμφισβητούν (στην ουσία να ακυρώνουν) την κατασκευή του αγωγού Eastmet, προφανώς για να προωθήσουν το δικό τους υγροποιημένο αέριο (βλέπε κατασκευή μονάδας υγροποίησης στην Αλεξανδρούπολη). Τρίτον, να βλέπουν με καλό μάτι, στην ουσία να υποβοηθούν, τον διαμερισμό του φυσικού πλούτου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Εν κατακλείδι: Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού (ήταν μια πρόσκληση με αφορμή την 200ή επέτειο από την Επανάσταση του 1821) δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικό. Κατά συνέπειαν, για να μην απογοητευτούμε ξανά, καλό είναι να κρατήσουμε χαμηλά τις προσδοκίες μας. Το παρασκήνιο αυτής της επίσκεψης είναι βέβαιο πως κρύβει πολλές εκπλήξεις, που, αργά ή γρήγορα, θα διαφανούν. Οι Αμερικανοί δεν μας αγάπησαν ξαφνικά. Αν διαβάσουμε πίσω από τις δηλώσεις τους θα αντιληφθούμε ξεκάθαρα πως ο εχθρός των Η.Π.Α. σήμερα δεν είναι, όπως αφελώς νομίζουν πολλοί, η Τουρκία. Ο εχθρός των Η.Π.Α. σήμερα είναι ο Ερντογάν. Μπορεί η Ελλάδα να διεκδικεί τη θέση και τον ρόλο που είχε μέχρι πρόσφατα η Τουρκία στην περιοχή, τα πράγματα όμως θα αλλάξουν όταν στην ηγεσία της γείτονος χώρας δεν θα βρίσκεται ο Ερντογάν. Το είπαμε πολλές φορές, ας το επαναλάβουμε ακόμα μια για να το εμπεδώσουμε: Οι Αμερικανοί δεν έχουν καλές σχέσεις με την Ιστορία! Με τη Γεωγραφία είναι που είναι ερωτευμένοι οι Αμερικανοί. Και ο νοών νοείτω.