Επιχειρείν

Give a job for UA: Υποστηρίξτε την Απασχόληση Ουκρανών προσφύγων σε όλο τον κόσμο

Το Global Compact Network Ukraine μαζί με το Local Network Poland, σε συνεργασία με τις Parimatch, Jooble και Happy Monday, ξεκίνησαν το έργο Give a job for UA. Η πρωτοβουλία στοχεύει να βοηθήσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες και προσφέρει σε επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο την ευκαιρία να υποστηρίξουν την Ουκρανία προσλαμβάνοντάς τους. Τέτοιες κενές θέσεις θα αναρτώνται δωρεάν στις πλατφόρμες αναζήτησης εργασίας Jooble και Happy Monday.

Προϋποθέσεις για την έναρξη του έργου

Σύμφωνα με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, περισσότεροι από 4 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, χάνοντας τα σπίτια, τις δουλειές και τις πηγές εισοδήματός τους. Λόγω της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής, το 79% των ουκρανικών εταιρειών αναγκάστηκαν να σταματήσουν τη λειτουργία τους. Ακόμη και μετά το τέλος των εχθροπραξιών, οι Ουκρανοί δεν θα μπορούν να επιστρέψουν αμέσως στα σπίτια τους λόγω ναρκών, κατεστραμμένων υποδομών και άλλων παραγόντων που θα χρειαστεί χρόνος για να επιλυθούν.

«Η ρωσική στρατιωτική επιθετικότητα ανάγκασε εκατομμύρια Ουκρανούς να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Έζησαν φρικτά πράγματα και έχασαν τα σπίτια και τις δουλειές τους. Κάποιοι από αυτούς άφησαν τις οικογένειές τους. Κάθε μέρα ανησυχούν και φοβούνται για τους συγγενείς τους που έμειναν στην Ουκρανία. Κι όμως, οι Ουκρανοί θέλουν να εργαστούν και να φέρουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους για να ωφελήσουν τις εταιρείες που θα τους βοηθήσουν. Το Global Compact Network Ukraine ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο: δώστε τους μια ευκαιρία για ένα αξιοπρεπές μέλλον», λέει η Tatiana Saharuk, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Global Compact Network Ukraine.

Μαζί με το Global Compact Network Ukraine, η Parimatch υποστηρίζει το έργο σε δύο τομείς:

– Συνένωση επιχειρήσεων στην αναζήτηση θέσεων εργασίας για Ουκρανούς σε όλο τον κόσμο και αντιστοίχιση προσφύγων με σχετικές προς τους ίδιους θέσεις εργασίας.

– Κοινοποίηση της κλήσης για βοήθεια μέσω των συμμετεχόντων του Global Compact Network για να παροτρύνουμε μεγάλο αριθμό εταιρειών να δημιουργήσουν ευκαιρίες για τους Ουκρανούς.

Οι συνεργάτες του Give a job for UA θα ωφεληθούν μέσω του προγράμματος έχοντας πρόσβαση σε προσοντούχους υποψηφίους και παράλληλα αύξηση της πολιτισμικής ποικιλομορφίας τους, ενίσχυσης του εμπορικού τους σήματος και επέκταση του χαρτοφυλακίου τους με υποθέσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Έτσι, οι Ουκρανοί πρόσφυγες θα μπορούν να βρουν δουλειά σε εταιρείες με υψηλή ζήτηση για προσωρινές θέσεις εργασίας και να αντιμετωπίσουν την έλλειψη εργαζομένων. Έχει σημασία για τους Ουκρανούς γιατί η ενσωμάτωση στη νέα πραγματικότητα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το να έχουν δουλειά στο εξωτερικό.

«Η ουκρανική οικονομία ασφυκτιά και προσπαθούμε να την περισώσουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους για το μέλλον της χώρας. Η υποστήριξη του έργου Give a job for UA μας επιτρέπει να βοηθήσουμε τους συμπατριώτες μας να επιβιώσουν και να στείλουμε κεφάλαια σε όσους παραμένουν στην Ουκρανία. Επίσης, το έργο είναι μια ευκαιρία να βοηθηθούν οι Ουκρανοί που είναι εξ ολοκλήρου εστιασμένοι στον εθελοντισμό, αλλά παράλληλα είναι έτοιμοι να τηλέργαστούν σε ευρωπαϊκές ή αμερικανικές εταιρείες», σχολίασε η Maryna Grytsenko, Chief Sustainability Officer της Parimatch Tech.

Πώς να συμμετάσχετε στην πρωτοβουλία Give a job for UA

Το Jooble και το Happy Monday δημιούργησαν ειδικές ενότητες στους ιστοτόπους τους για τις κενές θέσεις από ευρωπαϊκές εταιρείες και συμμετέχοντες του Δικτύου Global Compact. Εκτός από την ενότητα του ιστότοπου, το Jooble έχει ήδη ξεκινήσει ένα κανάλι επικοινωνίας Telegram για Ουκρανούς με καθημερινές προσφορές εργασίας ταξινομημένες ανά χώρα.

Οποιεσδήποτε προσφορές συνεργασίας, ερωτήσεις και προτάσεις μπορείτε να στείλετε μέσω email: sustainability@parimatch.com

«Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να βρουν δουλειά στις χώρες της ΕΕ που τους προστάτευσαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας. Οι περισσότεροι Ουκρανοί πρόσφυγες δεν έχουν τα κεφάλαια να μείνουν στο εξωτερικό για πάρα πολύ καιρό. Παρά το γεγονός ότι είναι εκπρόσωποι διαφορετικών επαγγελμάτων, τους ενώνουν παρόμοιες δυσκολίες και επιθυμία για εργασία. Επομένως, πρέπει να διασφαλίσουμε τη νόμιμη και ασφαλή απασχόληση των Ουκρανών στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας», σχολίασε ο Dmytro Gryn, Διευθύνων Σύμβουλος του Jooble, Job Aggregator.

Το Give a Job For UA περιλαμβάνει επίσης:

– Συλλογή γενικών πληροφοριών για αναζήτηση εργασίας.

– Λίστες τοπικών Portal αναζήτησης εργασίας και εκμάθησης γλωσσών.

– Aξιολόγηση των τοπικών απαιτήσεων εργασιακής νομοθεσίας και των διαδικασιών πρόσληψης.

– Διαπραγματεύσεις με τοπικές εταιρείες για την κατανομή θέσεων εργασίας για Ουκρανούς ως μέρος των προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους.

«Κατά τον πρώτο μήνα του πολέμου εμφανίστηκαν χιλιάδες σημαντικά και απαραίτητα έργα σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της απασχόλησης. Αλλά οι τρέχουσες πρωτοβουλίες συγκεντρώνουν κυρίως τις υπάρχουσες κενές θέσεις. Ο στόχος του έργου Give a Job to UA είναι να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Κατανοούμε ότι η τρέχουσα αγορά εργασίας στις περισσότερες χώρες ήταν αρκετά ισορροπημένη, αλλά το κύμα των ταλαντούχων, σκληρά εργαζόμενων Ουκρανών αναδιαμόρφωσε την αγορά και χρειαζόμαστε επιπλέον προσπάθειες για να τη φέρουμε σε νέο επίπεδο σταθερότητας, πρέπει να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας για τους Ουκρανούς.», — Hanna Mazur, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Happy Monday.

Δίκτυο Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών Ουκρανία

Δίκτυο Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ Πολωνία

Το Δίκτυο Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ για την Ουκρανία και το Δίκτυο Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ στην Πολωνία είναι οι επίσημοι εκπρόσωποι του Δικτύου Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ. Είναι η μεγαλύτερη πρωτοβουλία εταιρικής βιωσιμότητας στον κόσμο, η οποία ενθαρρύνει τις εταιρείες να οικοδομήσουν τις δραστηριότητες και τις στρατηγικές τους σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και τις Δέκα Αρχές στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της εργασίας, του περιβάλλοντος και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Parimatch

Η Parimatch ιδρύθηκε στην Ουκρανία το 1994. Ξεκίνησε ως εταιρεία στοιχημάτων και έγινε μια παγκόσμια ψηφιακή πλατφόρμα στοιχημάτων για αθλητικά και ψυχαγωγικά παιχνίδια. Ο αριθμός συνεργατών που χρησιμοποιούν τις τεχνολογικές λύσεις και το εμπορικό σήμα της Parimatch αυξάνεται συνεχώς σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και την Ωκεανία.

Ο επίσημος αντιπρόσωπος της μάρκας Parimatch στην Ουκρανία, Parimatch Ukraine, προσχώρησε στο Παγκόσμιο Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την προώθηση των προτύπων εταιρικής βιωσιμότητας παγκοσμίως και δεσμευμένος στις Δέκα Αρχές του Συμφώνου. Η εταιρεία υλοποιεί έργα μεγάλης κλίμακας στον αθλητισμό και την ψυχαγωγία, αναπτύσσει παγκόσμιες πολιτικές εργοδοτησης και εισάγει καινοτόμες λυσεις για τη δημιουργία άνετων συνθηκών εργασίας εδώ και χρόνια. Επιπλέον, η Parimatch Ukraine είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής της χώρας στον αθλητικό τομέα.

Jooble

Το Jooble είναι ένας διεθνής ιστότοπος αναζήτησης εργασίας που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά σε 69 χώρες. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο Διαδίκτυο από το 2006. Η Jooble μεγάλωσε από μια startup που ιδρύθηκε από δύο φοιτητές σε μια παγκόσμια πλατφόρμα απασχόλησης κατά τη διάρκεια της ύπαρξής της. Σύμφωνα με το SimilarWeb, το Jooble συγκαταλέγεται στο TOP-10 των ιστότοπων με παγκόσμια επισκεψημότητα στον τομέα των θέσεων εργασίας και απασχόλησης.

To Jooble καταδίκασε δημόσια τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022 και διέκοψε τη δραστηριότητά του στις αγορές εργασίας της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Happy Monday

To Happy Monday είναι μια ουκρανική πλατφόρμα με συστάσεις για εταιρείες, θέσεις εργασίας και επαγγελματική εξέλιξη.