Κολομβία: Ο πρώην ηγέτης της FARC ανέλαβε την ευθύνη για πάνω από 20.000 απαγωγές

Εκ μέρους των 13.000 ανταρτών που υπέγραψαν τη συμφωνία ειρήνευσης, ο πρώην ηγέτης τους αναγνώρισε την «ατομική και συλλογική ευθύνη για ένα από τα πλέον αποτρόπαια εγκλήματα που διαπράχθηκαν» από την οργάνωση

Οι «Ένοπλες Επαναστατικές Ομάδες της Κολομβίας» [«Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia» – FARC] αποτελούσαν μαρξιστική-λενινιστική ένοπλη οργάνωση, με εμπλοκή στις εμφύλιες συγκρούσεις της Κολομβίας από το 1964. Τον Ιούνιο του 2016 η ηγεσία της οργάνωσης συμφώνησε σε ανακωχή με τον Πρόεδρο της χώρας, ενώ τον Νοέμβριο του ίδιου έτους επιτεύχθηκε τελική συμφωνία ειρήνευσης. Ως εκ τούτου, το επόμενο έτος η FARC παρέδωσε τον οπλισμό της στον ΟΗΕ και αναδιοργανώθηκε σε πολιτικό κόμμα.

Σε δημόσια ακρόαση που διεξήχθη χθες (Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022) στη βάση της συμφωνίας του 2016 για τερματισμό των συγκρούσεων, ο πρώην αρχηγός των ανταρτών, Rodrigo Londono, γνωστός με το ψευδώνυμο «Τιμοσένκο», αναγνώρισε ότι η οργάνωσή του φέρει ευθύνη για πάνω από 20.000 απαγωγές.

Ο Τιμοσένκο, τελευταίος αρχηγός της οργάνωσης, μαζί με άλλα έξι πρώην ανώτερα στελέχη, κατέθεσαν χθες ενώπιον του ειδικού μηχανισμού δικαιοσύνης που συστάθηκε βάσει της συμφωνίας του 2016. Στη διάρκεια της ακρόασης ενώπιον πρώην ομήρων και των οικογενειών τους, ο Τιμοσένκο ανέλαβε την ευθύνη εκ μέρους της FARC για τις απαγωγές πέραν των 20.000 ατόμων. Εκ μέρους των 13.000 ανταρτών που υπέγραψαν τη συμφωνία ειρήνευσης, ο πρώην ηγέτης τους αναγνώρισε την «ατομική και συλλογική ευθύνη για ένα από τα πλέον αποτρόπαια εγκλήματα που διαπράχθηκαν» από την οργάνωση.

Τα θύματα των απαγωγών, πολιτικοί και στρατιωτικοί, άκουσαν χθες την ομολογία των πρώην αντιπάλων τους, την οποία δεν έκριναν ως ικανοποιητική. Αναφέρεται, για παράδειγμα, η δήλωση του Oscar Turlio Lizcano, ο οποίος έπεσε θύμα απαγωγής το 2000 όταν υπηρετούσε ως βουλευτής. Ο ίδιος απαίτησε όπως οι «δεσμώτες» του διαφωτίσουν σχετικά με την τύχη όσων απαχθέντων ακόμα αγνοούνται. «Πρέπει να μας πουν την αλήθεια. Του συγχωρέσαμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Θέλουμε την αλήθεια», υπογράμμισε ο Lizcano, ο οποίος κατάφερε να δραπετεύσει από την ομηρεία του το 2008.

Σημειώνεται, πάντως, ότι σύμφωνα με τη συμφωνία του 2016, οι πρώην αντάρτες είναι υποχρεωμένοι να αποζημιώσουν τα θύματά τους και να ομολογήσουν προκειμένου να αποφύγουν τη φυλάκιση. Σε περίπτωση που οι ομολογίες των κατηγορουμένων κριθούν ως ανεπαρκείς, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης μέχρι και 20 ετών.

France24, 22 Ιουνίου 2022.