Αναλύσεις

«Τουρκικό Αιγαίο» με βούλα της ΕΕ - Μας κάνουν πλάκα οι εταίροι μας; (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι Τούρκοι βάφτισαν το Αιγαίο Τουρκικό. Η Ελλάδα πιάστηκε στον ύπνο, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας εμπαίζουν κανονικά και οι αντιδράσεις μας είναι για άλλη μια φορά, τραγικές και ετεροχρονισμένες

Σε μια άκρως επικίνδυνη συγκυρία, με την Άγκυρα να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, οι Τούρκοι «βάφτισαν» το Αρχιπέλαγος Τουρκικό και «νονά» ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση…

Συγκεκριμένα, με έγκριση της Επιτροπής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ, η Τουρκία κατοχύρωσε τον όρο «Turkaegean», δηλαδή «Τουρκικό Αιγαίο» για τις ανάγκες της τουριστικής της καμπάνιας από το 2021 μέχρι το 2031.

Η Επιτροπή της ΕΕ άναψε πράσινο φως στο τουρκικό αίτημα από τον Δεκέμβριο του 2021, με τις αρμόδιες Υπηρεσίες στην Ελλάδα να μην παίρνουν χαμπάρι τι είχε συμβεί, παρά μόνο μετά από επτά περίπου μήνες όταν η καμπάνια των Τούρκων είχε ήδη ξεκινήσει.

Οι Τούρκοι κατέθεσαν αντίστοιχο αίτημα για κατοχύρωση του όρου «Turkaegean» και στις ΗΠΑ, οι οποίες το απέρριψαν.

Σημειώνεται πως το διαδίκτυο, όπως και άλλα πεδία προώθησης του τουριστικού προϊόντος της Τουρκίας, έχει ήδη πλημυρίσει με την καμπάνια «Turkaegean».


Έρευνες και Προσφυγές κατόπιν εορτής

Οι πρώτες επίσημες αντιδράσεις από μέρους των ελλαδικών Αρχών, ήρθαν πριν δύο μέρες, με αρμόδιους Υπουργούς να δηλώνουν ότι έχουν διατάξει έρευνες για τυχόν «πειθαρχικά παραπτώματα», όπως επίσης και ότι θα καταθέσουν ένσταση στις Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες που επιλαμβάνονται τέτοιων ζητημάτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της Ελλαδικής Κυβέρνησης Γιάννη Οικονόμου, αλλά και τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, η Αθήνα θα προχωρήσει σε Προσφυγή κατά της απόφασης της Επιτροπής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO).

Παράλληλα όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Άδωνης Γεωργιάδης, έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για τη διερεύνηση και τη διαπίστωση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στα κάγκελα ο Σχοινάς

Η όλη υπόθεση δεν άφησε ασυγκίνητο ούτε τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος με επιστολή του προς τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς και αρμόδιο για τα εν λόγω ζητήματα Τιερί Μπρετόν, δηλώνει την οργή του για την έγκριση της ΕΕ στην κατοχύρωση από την Άγκυρα του όρου «Turkaegean».

«Οι εσωτερικοί έλεγχοι και οι διαδικασίες του EUIPO δεν αποδείχθηκαν επαρκείς για τον εντοπισμό και την κοινοποίηση μιας υπόθεσης με προφανείς και δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, στα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους της ΕΕ – της Ελλάδας , αλλά και για την προστασία των καταναλωτών και του τουριστικού τομέα της Ε.Ε», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Σχοινάς.

Η αντιπολίτευση, «στήνει στον τοίχο» την κυβέρνηση

Έντονες είναι και οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευση, τα οποία στρέφουν τα πυρά τους τόσο προς την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας την για ολιγωρία αλλά και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για «σεκοντάρισμα» στις απαράδεκτες τουρκικές αναφορές περί αμφισβητούμενης κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε μάλιστα από το Βήμα της Βουλής, την παραίτηση του αρμόδιου Υπουργού, Άδωνη Γεωργιάδη.

Μπαμπινιώτης: Μείγμα παραφροσύνης και επαίσχυντης προπαγάνδας

Μεταξύ άλλων, αίσθηση προκαλεί και η αντίδραση του γλωσσολόγου Γιώργου Μπαμπινιώτη ο οποίος σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο χαρακτηρίζει την όλη υπόθεση «Διεθνή ντροπή».

add.JPG