Κόμματα

Πέραν των 1000 οι εθελοντές Χριστοδουλίδη - Ρόλο και λόγο διεκδικούν οι «ενδιάμεσοι»

Εβδομάδα κομβικών επαφών η ερχόμενη: Στο φουλ οι μηχανές ΑΚΕΛ και Χριστοδουλίδη, ωστόσο τα φώτα είναι στραμμένα στις πρώτες επίσημες επαφές των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου

Εβδομάδα κομβικών επαφών η ερχόμενη, το περιεχόμενο των οποίων, εν πολλοίς, θα κρίνει τη διαμόρφωση του στρατοπέδου που θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη και άρα, σε μεγάλο βαθμό, το ίδιο το αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα επικυρωθεί επίσημα η στήριξη της υποψηφιότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη, από την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ, με τον τέως διαπραγματευτή να αναμένεται να εξαγγείλει τις αμέσως επόμενες μέρες. Μια εξαγγελία, που θ’ αποτελεί και το πρώτο «crash test» που θα δώσει το στίγμα του προεκλογικού του λόγου, ενώ συγχρόνως θα διαφανούν οι πρώτες δημόσιες αντιδράσεις, στη βάση των οποίων ο κ. Μαυρογιάννης θα κληθεί να αναπτύξει δυναμική, επεξεργαζόμενος περαιτέρω την επικοινωνιακή και πολιτική του στρατηγική.

Αναμένουν το ποσοστό Μαυρογιάννη στο ΑΚΕΛ

Στο φουλ κινήθηκαν οι μηχανές στο ΑΚΕΛ, με φόντο την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη και αναμένεται να συνεχίσουν με αυτούς τους ρυθμούς. Όπως διαμηνύουν κομματικά στελέχη, το μήνυμα που δεσπόζει είναι «Αλλαγή - Αλλαγή», ενώ ο Γ.Γ. του κόμματος, πραγματοποιώντας την ομιλία του, θα δώσει γι’ άλλη μια φορά το στίγμα. Που δεν είναι άλλο, από το διακύβευμα για την αριστερά, αυτό της αλλαγής από τη συνεχιζόμενη Συναγερμική διακυβέρνηση. Παράλληλα, θα επιχειρήσει να σχηματοποιήσει την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη και την απεύθυνσή της, όχι μόνο σε ένα αριστερό ακροατήριο, αλλά και ευρύτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα, θα πάρουν τον λόγο γύρω στα είκοσι άτομα, δέκα εκ των οποίων θα επιχειρηματολογήσουν υπέρ και δέκα κατά, ενώ αναμένονται γύρω στα 1100 άτομα. Το ερώτημα για το κόμμα, είναι ποιο θα είναι το ποσοστό της έγκρισης της υποψηφιότητας που προτείνει η Κεντρική Επιτροπή, καθώς στην Εζεκία Παπαϊωάννου θεωρούν δεδομένη την έγκριση.

Βραχνάς η Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Το «παρών» τους θα δώσουν και τα στελέχη των Νέων Δυνάμεων, μόνο όμως στο ανοιχτό μέρος της συνδιάσκεψης, ως προσκεκλημένοι. Κομματικές πηγές, κληθείσες να σχολιάσουν το προηγούμενο με την Ειρήνη Χαραλαμπίδου, καθώς η ίδια φερόταν να ενδιαφερόταν για τις Εκλογές, εκτίμησαν πως δεν θα υπάρξει κάποιο απρόοπτο, χωρίς ωστόσο να διακατέχονται από σιγουριά. Επιχειρηματολογώντας, ανέφεραν πως «είναι σαφές ότι το ΑΚΕΛ κατεβαίνει με άλλη υποψηφιότητα και έχει ήδη αρχίσει η συσπείρωση γύρω από αυτήν».

Φουλ οι μηχανές στο επιτελείο Χριστοδουλίδη

Τα φώτα της εβδομάδας, όμως, είναι στραμμένα στις πρώτες επίσημες επαφές των κομμάτων του λεγόμενου «ενδιάμεσου» χώρου, τα οποία δεν έχουν λάβει ακόμη τις τελικές τους αποφάσεις, με τον υποψήφιο για την Προεδρία Νίκο Χριστοδουλίδη. Ήδη, σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκίνησε τη δεύτερη φάση του διαλόγου, όπου θα δει αυτήν την εβδομάδα ΔΗΚΟ, Οικολόγους, ΕΔΕΚ, ενώ αρχές Ιουλίου βλέπει την Αλληλεγγύη.

Η όποια κομματική στήριξη για τον ανεξάρτητο υποψήφιο Νίκο Χριστοδουλίδη αποτελεί ένα μεγάλο αίνιγμα με πολλά ανοιχτά ζητήματα για τη διαμόρφωση του υποστηρικτικού περιβάλλοντος που θα πλαισιώσει την καμπάνιά του και, ως εκ τούτου, ένα μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο και το επιτελείο του. Η στόχευσή του τόσο προς ένα ευρύτερο συναγερμικό κοινό, όσο και στα κόμματα του ενδιάμεσου, συνθέτει ένα περίεργο σκηνικό, που ενδέχεται να λειτουργήσει αποσυσπειρωτικά. Αφενός, πρέπει να συγκεράσει τις ιδεολογικοπολιτικές διαφορές και, αφετέρου, να διατηρήσει τα προσχήματα που δεν θα θίξουν το κοινό που εκφράζει αυτούς τους δύο -ίσως και περισσότερους- πόλους. Πηγές από το επιτελείο του αναφέρουν πως μπορεί οι προγραμματικές θέσεις να είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο, αλλά ο υποψήφιος δίνει ιδιαίτερη σημασία στο τι θα ακούσει αυτήν την περίοδο, για την τελική τους διαμόρφωση. Σε σχέση με μια πιθανή συνδιαμόρφωση του προγράμματος με τα κόμματα, απάντησαν πως αυτήν την εβδομάδα θα ακούσουν τι έχουν να πουν τα κόμματα, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η υποψηφιότητα δεν εξαρτάται από κόμματα, αλλά από την κοινωνία ευρύτερα.

Εξ ου και το επιτελείο δεν δίνει έμφαση στις όποιες προσωπικότητες το συγκροτούν, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αλλά σε καινούργια πρόσωπα και νέους ανθρώπους, μέσω μιας συμμετοχικής διαδικασίας. Όπως πληροφορούμαστε, έχουν ήδη εγγραφεί, μέσω διαδικτύου, πάνω από 800 άτομα, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να εργαστούν για την υποψηφιότητα, ενώ υπάρχουν και άλλα άτομα που βρίσκονται στη διαδικασία συμπλήρωσης της φόρμας εγγραφής. Εκτιμάται, δε, πως υπερβαίνουν τους 1000, μαζί με τους εθελοντές που έχουν ήδη πιάσει δουλειά ή έχουν προσεγγίσει το επιτελείο μέσω άλλης οδού, πλην του διαδικτύου.

Ρόλο και λόγο απαιτούν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ

Παρά την ισχυρή τάση που υπάρχει στο ΔΗΚΟ, για στήριξη Νίκου Χριστοδουλίδη, το κόμμα ψάχνει ρόλο και λόγο στη διαδικασία, η οποία, αφενός θα αντανακλά την ιστορικότητα του κόμματος και, αφετέρου, θα του επιτρέψει να «πουλήσει» την υποψηφιότητα στον ΔΗΚΟϊκό κόσμο. Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, συμφωνούν στο «να παραμείνει ανεξάρτητος, αλλά παράλληλα, να νιώθει και η στελεχιακή βάση ότι σέβεται το ΔΗΚΟ, ότι συμμετέχει το ΔΗΚΟ». Κατά τη συνάντησή τους με τον κ. Χριστοδουλίδη, θα ζητήσουν να ακούσουν τη θέση του για την κυβέρνηση ΔΗΣΥ, πώς βλέπει το ΔΗΚΟ, πώς και με ποια άτομα συγκροτείται το επιτελείο του, αλλά και πώς βλέπει μια πιθανή συνεργασία, τόσο κατά την προεκλογική περίοδο, όσο και όταν εκλεγεί. Τα ζητήματα που «καίνε» το ΔΗΚΟ και αποτελούν, ομολογουμένως, αγκάθια, είναι το Κυπριακό (π.χ. Πλαίσιο Γκουτέρες), όπως και η διαφθορά. Ήδη, η δήλωση Χριστοδουλίδη, πως δεν θεωρεί διεφθαρμένη την κυβέρνηση Αναστασιάδη, προκάλεσε αντιδράσεις εντός του κεντρώου κόμματος και σήμανε το πρώτο πρακτικό καμπανάκι για τη δυσκολία του εγχειρήματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και η ΕΔΕΚ, με το κόμμα να προτάσσει την ανάγκη ενεργού εμπλοκής του στη συνδιαμόρφωση θέσεων και προτάσεων. Κάτι που καλείται να διαχειριστεί ο κ. Χριστοδουλίδης, αν θέλει να «κερδίσει» τη στήριξη κομματικών, πέραν των ανένταχτων πολιτών. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ θέλουν να προχωρήσουν μαζί, δημιουργώντας έτσι κοινό «κομματικό» μέτωπο σε ό,τι αφορά το πλαίσιο συνεργασίας που θα επιδιωχθεί με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και πώς αυτό θα μετουσιωθεί σε πράξη, επικοινωνιακά και πολιτικά.

«Κερδίζει» τους Κυνηγούς ο Χριστοδουλίδης

Στη στήριξη Χριστοδουλίδη προσανατολίζονται οι Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, σύμφωνα με πληροφορίες. Ήδη έχουν γίνει επαφές με τον υποψήφιο και έχουν κατατεθεί κάποιες θέσεις, με το κόμμα να αναμένει να ενσωματωθούν στις προγραμματικές του θέσεις. Στο επίκεντρο των προτάσεων είναι το περιβάλλον και ο πρωτογενής τομέας. Το Παγκύπριο Συνέδριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουλίου και εκεί θα παρθούν συλλογικά οι αποφάσεις.