Η μεταζούγκλα της σύγχρονης κοινωνίας

Τα τελευταία χρόνια η πρόθεση «μετά» χρησιμοποιείται ως πρώτο συνθετικό για τη δημιουργία νέων εννοιών, που δημιουργούνται από την εξέλιξη του περιεχομένου τους. Έτσι έχουμε τη «μεταγνώση», για να καθοριστεί η ενεργητική συμμετοχή στην απόκτηση και η αξιοποίηση της απλής γνώσης. Ακόμα και το ξενόγλωσσο facebook χρησιμοποίησε την ελληνική πρόθεση «μετά», για να διαφημίσει την επέκταση και τη μετεξέλιξή του.

Στον τίτλο του σημερινού μου άρθρου χρησιμοποιώ τον όρο «μεταζούγκλα» και θα εξηγήσω στη συνέχεια τη μετεξέλιξη του νόμου της ζούγκλας, που επικρατούσε για αιώνες στη δομή της κοινωνίας. Ο όρος ζούγκλα χρησιμοποιείται για να δείξει ότι η κοινωνία μας λειτουργούσε για αιώνες ως μια ζούγκλα, όπου οι ισχυροί επιβάλλονταν στους αδύνατους και η ισχύς τους αποτελούσε τον μόνο νόμο που επικρατούσε, όπως συμβαίνει στη ζούγκλα. Τα ισχυρά επικίνδυνα ζώα έχουν την εξουσία και τα αδύνατα ζώα αποτελούν τη βορά και την τροφή των ισχυρών.

Μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα ο νόμος της ζούγκλας επικρατούσε στον κόσμο και στην κοινωνία. Η δύναμη του ισχυρού ήταν ο μόνος νόμος που επιβαλλόταν. Και η μοίρα του αδυνάτου ήταν η συντριβή του και η καταπάτηση των δικαιωμάτων του.

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η κοινωνία αντιλήφθηκε ότι πρέπει να δημιουργήσει και να ισχυροποιήσει και τους νόμους του δικαίου, της ηθικής και της ειρήνης. Αναγνωρίστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των εθνών και των κρατών. Και δημιουργήθηκαν διεθνείς οργανισμοί, για να στηρίζουν το δίκαιο και την ηθική με στόχο την ειρήνη. Δημιουργήθηκε το διεθνές δίκαιο, που καθόριζε τα δικαιώματα των εθνών και των κρατών, ώστε να καταργηθούν οι πολεμικές αναμετρήσεις και να επικρατήσει στον κόσμο η ειρήνη, που να στηρίζεται στο δίκαιο και στην εφαρμογή του. Τα κράτη θα σέβονται το διεθνές δίκαιο, που θα στήριζε και θα υποστήριζε το δίκαιο των αδυνάτων και την υπεράσπισή τους.

Έτσι καταργήθηκε ο νόμος της ζούγκλας. Δημιουργήθηκαν παγκόσμιοι και περιφερειακοί οργανισμοί για να επιβάλλουν το δίκαιο και την ειρήνη. Ο κόσμος εναπέθεσε τις ελπίδες του για τον μέλλον του και την ειρήνη σε αυτούς τους οργανισμούς. Καταργήθηκε έτσι ο νόμος της ζούγκλας και δημιουργήθηκε ο νόμος της «μεταζούγκλας», όπου το διεθνές δίκαιο έχει τον πρώτο λόγο, αλλά με συνθήκες μεταζούγκλας.

Δυστυχώς, στη μεταζούγκλα εποχή δεν επικράτησε το δίκαιο και η ειρήνη. Στην εποχή της «μεταζούγκλας» έμεινε η ζούγκλα ως το πρώτο συστατικό. Και τώρα η «μεταζούγκλα» έγινε πιο επικίνδυνη. Στην εποχή της ζούγκλας ο αδύνατος ήξερε τη μοίρα του. Προσπαθούσε ν’ αποφύγει την καταστροφή του, δίνοντας ακόμα και τη ζωή του στην αντίστασή του στον ισχυρό και στο δίκαιο του ισχυρού.

Στην περίοδο της μεταζούγκλας το διεθνές δίκαιο, η ηθική και η ειρήνη απέκτησαν νέο περιεχόμενο. Οι διεθνείς οργανισμοί και τα όργανά τους, αντί να επιβάλλουν το δίκαιο και την υπεράσπιση των αδυνάτων, έγιναν όργανα νομιμοποίησης της παραβίασης του διεθνούς δικαίου και επιβολής του δικαίου της ισχύος και της σκοπιμότητας.

Οι ισχυροί παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Και τα όργανα του διεθνούς δικαίου προσαρμόζουν τις ενέργειες και τη δράση τους με τρόπο που να νομιμοποιούν τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και να αθωώνουν τους ισχυρούς θύτες, καταδικάζοντας τα αδύνατα θύματα. Στη ζούγκλα το λιοντάρι, η τίγρης και τα άλλα δυνατά ζώα τρέφονται με τα αδύνατα ζώα. Στη μεταζούγκλα οι ισχυροί παραβάτες του διεθνούς δικαίου και τα συμφέροντά τους καταπατούν τα δίκαια και τα δικαιώματα των αδυνάτων. Οι διεθνείς οργανισμοί, οι πάτρωνες και τα όργανά τους, τους ανέχονται, τους δικαιώνουν και τους στηρίζουν ως θεματοφύλακες του διεθνούς δικαίου.

Παραδείγματα της μεταζούγκλας είναι η επιβολή των μεγάλων δυνάμεων στα μικρά κράτη, η επικράτηση των συμφερόντων τους έναντι του δικαίου και της ηθικής. Παράδειγμα δικαιωμένου και αθωωμένου διεθνούς εγκληματία είναι η Τουρκία. Κάνει ό,τι θέλει εφαρμόζοντας το οθωμανικό δίκαιο και τα όργανα των διεθνών οργανισμών δεν την ενοχλούν, αλλά την κολακεύουν ως μεσολαβητή του διεθνούς δικαίου και καλούν τα θύματά της να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

Αυτή είναι η σύγχρονη μεταζούγκλα της κοινωνίας μας. Το δίκαιο απέκτησε ιδιότητες ελάσματος, που οι ισχυροί και τα συμφέροντά τους το τραβούν για να καταπατούν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και ανέχονται τους κανόνες και το δίκαιο του ισχυρού.

Το διεθνές δίκαιο της μεταζούγκλας περιλαμβάνει δίκαιους και ηθικούς κανόνες, όμως αυτοί που πρέπει να το εφαρμόζουν είναι άδικοι, ανήθικοι και παράνομοι, ισοπεδώνουν το διεθνές δίκαιο στη βάση συμφερόντων και σκοπιμοτήτων, δικαιώνουν και νομιμοποιούν τις τίγρεις και τις ύαινες και επαναφέρουν τη ζούγκλα περασμένων αιώνων.