Κυπριακό

Η UNHCR «δίνει χρώμα» σε φωτογραφία με προσφυγόπουλα του 1974

Μέσω του προγράμματος «The Colour of Flight», «εκσυγχρονίζονται» ιστορικές φωτογραφίες που παρουσιάζουν πρόσφυγες σε πολλά μέρη του κόσμου και σε διάφορες χρονικές στιγμές

Σε μια προσπάθεια αναβίωσης της ιστορίας, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες [UNHCR] αποτάθηκε στη Βραζιλιάνα καλλιτέχνη Marina Amaral, η οποία ειδικεύεται στην προσθήκη χρώματος σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Εγκαινιάστηκε, έτσι το πρόγραμμα «The Colour of Flight», μέσω του οποίου «εκσυγχρονίζονται» ιστορικές φωτογραφίες που παρουσιάζουν πρόσφυγες σε πολλά μέρη του κόσμου και σε διάφορες χρονικές στιγμές.

Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα της UNHCR, «λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι η δύναμη του χρώματος "στην επίδραση και αλλαγή των συναισθημάτων μας", η Μαρίνα πρόθυμα καταπιάστηκε με ένα μικρό δείγμα φωτογραφιών [...] Αυτές οι φωτογραφίες μας υπενθυμίζουν τι είναι δυνατόν να γίνει όταν τα έθνη διασφαλίσουν την πρόσβαση στην ασφάλεια, δράσουν με αλληλεγγύη και εργαστούν για την εξεύρεση λύσεων».

FX3XED7WIAEj0gg.jpg

Στο πλαίσιο του προγράμματος, παρουσιάζεται επεξεργασμένη φωτογραφία προσφυγόπουλων στην Κύπρο, στον απόηχο της τουρκικής εισβολής του 1974. Η UNHCR σχολίασε στον λογαριασμό της στο Twitter:

«Το 1974, τα παιδιά αυτά, Έλληνες Κύπριοι πρόσφυγες, περιηγούνται στον προσφυγικό τους καταυλισμό στην Κύπρο, ένα νησί που παραμένει διαιρεμένο μέχρι σήμερα».

Σημειώνεται ότι η δουλειά της Marina Amaral είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, καθώς έργα της φιλοξενήθηκαν, μεταξύ άλλων στο BBC, στη London Evening Standard, στη Washington Post, και στη Le Figaro.