Ελλάδα

Ελληνοτουρκικός «πόλεμος» για το κοκορέτσι - «Δεν θα το αφήσουμε στους Έλληνες!»

Τουρκικό «κίνημα» για την υπεράσπιση της «τουρκικότητας» του κοκορετσιού - H «επίσημη» απάντηση της ελληνικής πλευράς

Πρωτοσέλιδο ακόμη και στην εφημερίδα Hurriyet, μια από τις μεγαλύτερες στην Τουρκία, έφτασε να γίνει το θέμα για την καταγωγή του κοκορετσιού, αφού οι Τούρκοι έχουν ξεκινήσει... αγώνα διεκδίκησης της «παρότητας» του πιάτου.

Έτσι, στην πρώτη σελίδα της η Hurriyet είχε τίτλο «Και το κοκορέτσι προκάλεσε ένταση στο Αιγαίο».

Στις εσωτερικές σελίδες, μάλιστα, ειδικοί αναλύουν ότι υπάρχουν συνταγές για το κοκορέτσι από το 1883, γεγονός που αποδεικνύει ότι τελικά είναι τουρκικό.

Το θέμα κυριαρχεί στον τουρκικό Τύπο τις τελευταίες ημέρες.

Χθες αφιερώθηκαν ολόκληρα ρεπορτάζ και πρωτοσέλιδα σε τουρκικά ΜΜΕ: «Mετά τον μπακλαβἀ, το τζατζίκι και το ιμάμ μπαϊλντί, η Ελλάδα τώρα διεκδικεί και το κοκορέτσι! Το παραδοσιακό τουρκικό φαγητό  η Ελλάδα το διαφημίζει ως δικό της. Το θέμα αυτό το συζητήσαμε με τους σεφ και μας είπαν πως δεν θα αφήσουμε το κοκορέτσι στα χέρια των Ελλήνων!».

Μάλιστα, υπήρξε και ρεπορτάζ με Τούρκους πολίτες να λένε μπροστά στην κάμερα: «Toυς προκαλώ, είναι δικό μας. Ας έρθουν να δουν, εγώ φτιάχνω το καλύτερο. Δεν μας πήραν στην ΕΕ, τὠρα θα μας πάρουν και το κοκορέτσι;».

Άλλος πολίτης ανέφερε: «Ας έρθει ένας Έλληνας να φάμε μαζί κοκορέτσι. Όποιος φάει περισσότερο, τότε το κοκορέτσι θα είναι δικό του», ενώ τρίτος είπε: «To δικό μας το κοκορέτσι είναι άλλο, είναι υπέροχο. Πάνε και διεκδικούν το κοκορέτσι μας. Το κοκορέτσι είναι κάτι που έχει μείνει απο τους προγόνους μας.

Η απάντηση της Ελλάδας: Είναι άσχετοι, λένε βλακείες

Την απάντηση στην Τουρκία για το… κοκορέτσι έδωσε μία ελληνική ταβέρνα στη Βάρη.

«Ψήνουμε χρόνια κοκορέτσι. Έχω δοκιμάσει τούρκικο κοκορέτσι, δεν έχει καμία σχέση με το ελληνικό. Είναι άσχετοι, λένε βλακείες. Έχω πάει στην Πόλη και έχω φάει», είπε ο ψήστης της ταβέρνας, κ. Βασίλης.

«Βάζουν έντερο που είναι φτηνό, δεν βάζουν συκωταριά που είναι ακριβή. Χρειάζεται τέχνη και καλό υλικό. Τόσες βλακείες λένε, δεν θα πουν και για το κοκορέτσι; Το κοκορέτσι είναι αμιγώς ελληνικό», συμπλήρωσε.


Πηγή: skai.gr / in.gr