Ελλάδα

Σκληρή μάχη με τον πύρινο εφιάλτη σε Πεντέλη, Γέρακα, Παλλήνη (ΒΙΝΤΕΟ)

Σκληρή μάχη με τα δεκάδες πύρινα μέτωπα σε Πεντέλη, Ανθούσα, Γέρακα και Παλλήνη - Επιχειρούν και εναέρια μέσα

Σε πολλά μέτωπα μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης (19/7/22) ανάμεσα στο Νταού Πεντέλης και στο Ντράφι η οποία επεκτάθηκε τα ξημερώματα στην Ανθούσα και τον Γέρακα ενώ μέσα σε σύντομο διάστημα, οι φλόγες έφτασαν στην Παλλήνη. Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στη Παλαιά Πεντέλη και στην Καλλιθέα Πεντέλης. Τιτάνια είναι η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς η ένταση των ανέμων είναι πολύ ισχυρή. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι εστίες είναι πολλές και σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς.

Στο δύσκολο έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς επιχειρούν ήδη 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα. Στο σημείο παραμένουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί από το πρώτο φως 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για εναέριο συντονισμό, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. Επιπλέον, έχει διατεθεί στο πεδίο των επιχειρήσεων και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο “Όλυμπος” για τον συντονισμό των δυνάμεων ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το ΠΣ.

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται από τις 5:30 το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τεράστια προσπάθεια που κατέβαλαν όλη τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής με ανέμους που ξεπερνούσαν και τα 80 χλμ, έκανε λόγο πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου του Σώματος, επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός, τονίζοντας πως η φωτιά άλλαζε κατεύθυνση καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας. “Μέσα στις αντίξοες αυτές συνθήκες, προτεραιότητα ήταν η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, κρίσιμων υποδομών αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας”, σημείωσε, αναφέροντας πως απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους περισσότερα από 600 άτομα.

“Η φωτιά είναι στην πόλη του Γέρακα και της Ανθούσας και καίγονται σπίτια και επιχειρήσεις, η κατάσταση είναι δύσκολη, έχουν καεί σπίτια και στην Παλλήνη”, δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Παλλήνης, Αθανάσιος Ζούτσος.

“Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη έχει περάσει στον αστικό ιστό σε πολλά μέτωπα. Δεν ξέρουμε πόσο θα βοηθήσουν και τα εναέρια μέσα. Οι άνεμοι ενισχύθηκαν περισσότερο το τελευταίο μισάωρο. Έχουμε πολλές αναφορές ότι έχουν καεί σπίτια στην Πεντέλη…”, δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Ανατολικής Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης.

“Είναι τεράστια ένταση του ανέμου, οι καταστροφές είναι σε πολλά σπίτια στο Ντράφι στο Γέρακα και στην Ανθούσα”, δήλωσε στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Θανάσης Αυγερινός, αναφέροντας ότι η λεωφόρος Μαραθώνος έκλεισε από την Τροχαία στο ύψος του Μουσικού Γυμνασίου.

ΠΗΓΗ: Ertnews.gr

Βίντεο: Ifemerida.gr / CNN.gr / PCMVideo.WebTV.gr