Αναλύσεις

Σήμερα η μεγάλη απόφαση για τη Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης

Ενώπιον της Ολομέλειας του Σώματος τίθεται η πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος για τη σύσταση Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης

Έφτασε η ώρα της Μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης. Μετά από την αναβολή που δόθηκε μίας εβδομάδας, σήμερα στις 4 το απόγευμα τα μέλη του Κοινοβουλίου θα κληθούν να ψηφίσουν ή να καταψηφίσουν το πρώτο από τα τρία νομοσχέδια που αφορούν στην αναδιαμόρφωση της ανώτατης βαθμίδας του δικαστικού μας συστήματος.

Στέφη Δράκου: «Η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης είναι σημαντική τώρα, όσο ποτέ άλλοτε»

Πρόκειται για την πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος για τη σύσταση Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης. Εάν η βουλή ανάψει το πράσινο φως για την τροποποίηση του Συντάγματος που απαιτείται για να καταστεί δυνατή η μεταρρύθμιση όπως προτείνεται στα άλλα δύο νομοσχέδια, τότε αυτά αναμένεται να τεθούν προς ψήφιση στην τελευταία συνεδρία του Σώματος πριν τις θερινές διακοπές, στις 14 Ιουλίου 2022.

Ιωνάς Νικολάου: Μεταρρύθμιση στο πλαίσιο του κράτους δικαίου

Το πρώτο νομοσχέδιο σκοπό έχει την τροποποίηση του περί Απονομής της Δικαιοσύνης Νόμου και το δεύτερο νομοσχέδιο την τροποποίηση του περί Δικαστηρίων Νόμου, ενώ αμφότερα αποσκοπούν στη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό των δομών και της λειτουργίας των δικαστηρίων με την επαναλειτουργία των δύο δικαστηρίων που προβλέπονται στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας, δηλαδή του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αλλά και την απονομή στα δύο αυτά δικαστήρια πρόσθετης δικαιοδοσίας τρίτου βαθμού, καθώς και την ίδρυση και λειτουργία Εφετείου με δευτεροβάθμια δικαιοδοσία για την εκδίκαση των εφέσεων.