ΥΠΕΣ Vs Μαυρογιάννης - Κόντρα υψηλών τόνων για το μεταναστευτικό

Το Υπουργείο Εσωτερικών απαντά σε υψηλούς τόνους με επιστολή του, στην ανάρτηση του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέα Μαυρογιάννη αναφορικά με το μεταναστευτικό

«Μέτωπο» με το Υπουργείο Εσωτερικών άνοιξε ο υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ υποψήφιος Πρόεδρος Ανδρέας Μαυρογιάννης, αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα.

Με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο τέως διαπραγματευτής ψέγει την μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Υπογραμμίζει την αντίθεσή του στην πολιτική αποτροπής που υιθετείται ενώ κάνει λόγω για «παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» και για «απάνθρωπες πρακτικές».

Κεντρικό σημείο κριτικής του κ. Μαυρογιάννη είναι όπως φαίνεται στην ανάρτησή του η χρήση συρματοπλέγματος για λόγους αποτροπής των μεταναστευτικών ροών. Σημειώνεται ότι η ανάρτηση-κριτική του κ. Μαυρογιάννη έγινε μετά από συνάντηση που είχε με την «Ομάδα Πρωτοβουλίας κατά των Συρματοπλεγμάτων».

Στην Αντεπίθεση το ΥΠΕΣ – «Ποιες είναι οι θέσεις του στο μεταναστευτικό;»

Λίγη ώρα μετά την ανάρτηση του κ. Μαυρογιάννη, το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία καλεί ουσιαστικά τον υποψήφιο Πρόεδρο και επί σειρά ετών διαπραγματευτή, να παραθέσει ενόπιων του κυπριακού λαού τις θέσεις του για το μετανστευτικό πρόβλημα.

Στους ίδους υψηλούς τόνους, η ανακοίωνση του Υπουργείου Εσωτερικών, μιλά για «θλιβερή έκφραση» απαρέσκειας του κ. Μαυρογιάννη στις προσπάθειες αποτροπής της παράνομης εισόδου στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση του ΥΠΕΣ:

Η Κύπρος του αύριο, την Προεδρία της οποίας διεκδικεί ο κος Μαυρογιάννης, απαιτεί άμεσα μέτρα για αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης, η οποία εξελίσσεται σε μια ακόμα τροχοπέδη επίλυσης του Κυπριακού με τη δημογραφική αλλοίωση την οποία συνειδητά και απροκάλυπτα επιχειρεί η Τουρκία.

Στην Κύπρο του αύριο η γη δεν διαιρείται με τα συρματοπλέγματα και ούτε είναι αυτά που εμποδίζουν την επανένωση του λαού μας.

Είναι πραγματικά θλιβερό ο για σειρά ετών διαπραγματευτής να εκφράζει σήμερα, ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την απαρέσκεια του για την προσπάθεια αποτροπής της παράνομης εισόδου στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, αναφέροντας ότι «δεν μπορούμε να παραβιάζουμε το Διεθνές δίκαιο, θέτοντας εμπόδια στους ανθρώπους που αιτούνται πολιτικό άσυλο, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο για την σωματική τους ακεραιότητα».

Θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να μάθει ο κυπριακός λαός τις θέσεις του κου
Μαυρογιάννη στο μεταναστευτικό και κυρίως να απαντήσει:

  • – Υπάρχει ή δεν υπάρχει ανάγκη για την αποτροπή της παράνομης εισόδου παράτυπων μεταναστών στη Δημοκρατία;
  • –Αναγνωρίζει την υποχρέωση συμμόρφωσης της Δημοκρατίας με τις πρόνοιες του Κανονισμού (ΕΚ) 866/2004 ο οποίος καθορίζει τους ελάχιστους κανόνες για τον έλεγχο των προσώπων που διέρχονται τη πράσινη γραμμή ώστε να αποτρέπεται η παράνομη διέλευση υπηκόων τρίτων χωρών;
  • –Γνωρίζει ότι δυνάμει του εν λόγω Κανονισμού επιτρέπεται η διέλευση της γραμμής από υπηκόους τρίτων χωρών, μόνον εφόσον διαθέτουν είτε άδεια παραμονής που έχει εκδοθεί από τη Δημοκρατία, είτε έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο, είτε έγκυρη θεώρηση εισόδου και ότι αυτοί δεν συνιστούν απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια;
  • –Εάν πραγματικά πιστεύει αυτό που αναφέρει στην ανάρτηση του, ότι η τοποθέτηση του συρματοπλέγματος δημιουργεί πρόβλημα στην προσπάθεια επανένωσης του λαού μας, τότε αυτόματα εξισώνει ένα απλό συρματόπλεγμα με τον πραγματικό λόγο της διαίρεσης, που δεν είναι άλλος από τα 40,000 Τουρκικά στρατεύματα κατοχής.
  • –Και αφού δεν τον βρίσκει σύμφωνο αυτή η μέθοδος αποτροπής, την οποία υιοθέτησαν το σύνολο των Ευρωπαϊκών κρατών μελών και την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει «απάνθρωπη», ποια είναι αλήθεια η δική του πρόταση, εάν βεβαίως θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα παράνομης μετανάστευσης;

Όσον δε αφορά το όψιμο προεκλογικό ενδιαφέρον του κου Μαυρογιάννη για τους εργαζόμενους και τους μόνιμα διαμένοντες στην ουδέτερη ζώνη, έχουμε φροντίσει και για την ελεύθερη διακίνηση τους και κυρίως για την ασφάλεια τους.

Δεν ακούσαμε και ούτε μέσα από την ανάρτηση του είδαμε, να καταδικάζονται αυτοί που πραγματικά ευθύνονται για το πρόβλημα, για την εκμετάλλευση αυτών των ανθρώπων, αλλά και για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία.

Ούτε ακούσαμε να καταδικάζεται το ψευδοκράτος που μετεξέλιξε τη μετανάστευση σε βιομηχανία αποκόμισης εκατοντάδων εκατομμυρίων, προσκαλώντας στα κατεχόμενα πέραν των 108,000 υποτιθέμενων «φοιτητών» τους οποίους, μετά την οικονομική αφαίμαξη τους, τους προωθεί σε καθημερινή βάση στις ελεύθερες περιοχές προκαλώντας προβλήματα ασφάλειας, αλλοίωσης της δημογραφίας και επιβάρυνσης
των ελληνοκυπρίων φορολογουμένων αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα είναι ενδιαφέρον να ακούσουμε τις απαντήσεις.

Υπουργείο Εσωτερικών

01 Αυγούστου 2022