Ειδήσεις

Συνδυάζοντας το παραδοσιακό βιβλίο με την τεχνολογία: Η ανάπτυξη των «a-books»

Η συγκεκριμένη έρευνα έλαβε μέχρι στιγμής κυβερνητική επιδότηση £900.000, ενώ η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι θα καταφέρει να εμπλέξει στο εγχείρημα τη βιομηχανία βιβλίου ώστε να εξελίξει περαιτέρω την τεχνολογία που αναπτύχθηκε

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε τα ebooks, τα audiobooks και, φυσικά, τα παραδοσιακά έντυπα βιβλία. Είναι, ωστόσο, πιθανόν να έχουμε ακόμα μια επιλογή ανάγνωσης στο άμεσο μέλλον;

Πρόκειται για τα λεγόμενα «βιβλία επαυξημένης πραγματικότητας» [«augmented reality books»], γνωστά ως «a-books», των οποίων επίκειται μαζική παραγωγή έπειτα από εξάχρονη έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Surrey.

Τα a-books θα επιτρέπουν στους χρήστες να αγγίζουν συγκεκριμένα τμήματα ενός έντυπου βιβλίου και ακολούθως θα εμφανίζεται σχετικό υλικό στα τηλέφωνα, στους υπολογιστές ή σε Smart Tvs.

Για παράδειγμα, ένας αναγνώστης θα μπορεί να αγγίξει το όνομα κάποιου χαρακτήρα στο βιβλίο, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί το ιστορικό του συγκεκριμένου χαρακτήρα στο τηλέφωνο του χρήστη ή να λάβει υπενθυμίσεις για τη δράση του σε προηγούμενα βιβλία της σειράς.

Ο Radu Sporea (Advanced Technology Institute του Πανεπιστημίου του Surrey) εξήγησε ότι υιοθετήθηκαν χαρακτηριστικά που ήταν διαθέσιμα για τα ebooks, αλλά η πρόκληση που αντιμετώπισαν ήταν η προσαρμογή της τεχνολογίας σε ένα έντυπο βιβλίο «χωρίς να καταστραφεί η εμπειρία της ανάγνωσης». Τα έντυπα βιβλία ελκύουν τους αναγνώστες καθ’ εαυτά. Εν τούτοις έχουν το μειονέκτημα ότι δεν είναι δυναμικής φύσης. Κατά συνέπεια, οι ερευνητές κλήθηκαν να εντάξουν τα νέα – δυναμικά στοιχεία στα a-books, χωρίς να αλλοιώσουν τη φύση των εντύπων.

Για τον σκοπό αυτό κατέληξαν στην ενσωμάτωση εξαιρετικά λεπτών πλακών μεταξύ δύο ημιφύλλων (που ενωμένα σχηματίζουν τη σελίδα). Οι πλάκες αυτές ενεργοποιούν τις ιδιότητες του a-book, όταν ένας «μαγικός σελιδοδείκτης» τοποθετηθεί στη σελίδα. Η προσπάθεια των ερευνητών τώρα επικεντρώνεται στη διαμόρφωση των σελίδων των βιβλίων, ώστε ο αναγνώστης να τις αισθάνεται όσο το δυνατόν πιο φυσικές.

Η συγκεκριμένη έρευνα έλαβε μέχρι στιγμής κυβερνητική επιδότηση £900.000, ενώ η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι θα καταφέρει να εμπλέξει στο εγχείρημα τη βιομηχανία βιβλίου ώστε να εξελίξει περαιτέρω την τεχνολογία που αναπτύχθηκε.

David Barnett, ‘Magic bookmark’ revealed as key to augmented reality books, Guardian, 8 Αυγούστου 2022.