Αυγουστιάτικη έκτακτη Ολομέλεια μετά τις αναπομπές του ΠτΔ

Συνεδριάζει εκτάκτως η Ολομέλεια μετά τις αναπομπές των νόμων για καύσιμα, ηλεκτρισμό και αναστολή εκποιήσεων

Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα, Τρίτη, η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και κατόπιν η Ολομέλεια του Σώματος για να συζητήσει τις αναπομπές τριών προτάσεων νόμου που ψήφισε η Ολομέλεια στις 14 Ιουλίου και ανέπεμψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στα τέλη του Ιουλίου.

Οι αναπομπές αφορούν την πρόταση για κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, την πρόταση για κατάργηση του ΦΠΑ στους ρύπους στην τιμή του ρεύματος και τον νόμο για την αναστολή των εκποιήσεων για τρεις μήνες.

Με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι ανέπεμψε τον «περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικό) (Αρ.2) Νόμο του 2022». «Η Βουλή των Αντιπροσώπων, μέσω της ψήφισης νόμων όπως ο υπό Αναπομπή Νόμος, οι οποίοι επηρεάζουν τον σχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής, παρεισφρέει αντισυνταγματικά στις αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας», υποδεικνύει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, παραθέτοντας γνωματεύσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Περαιτέρω, σημειώνει ότι ο υπό Αναπομπή Νόμος επιφέρει μεγάλο αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά και η εφαρμογή του θα εκτροχιάσει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις και στόχους της Δημοκρατίας. «Συγκεκριμένα, η εκτίμηση απώλειας εισπράξεων από την μη επιβολή ΦΠΑ στον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων, υπολογίζεται να ανέλθει για την περίοδο μέχρι 31 Δεκεμβρίου, 2022 σε €30 εκατ.», αναφέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε ότι αφορά την πρόταση για κατάργηση του ΦΠΑ στους ρύπους στην τιμή του ρεύματος, σε επιστολή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι ο υπό Αναπομπή Νόμος επιφέρει μεγάλο αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά και η εφαρμογή του θα εκτροχιάσει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις και στόχους της Δημοκρατίας.

Η εκτίμηση απώλειας εισπράξεων ΦΠΑ από τα τιμολόγια της ΑΗΚ από την επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ επί της Ρήτρας Αναπροσαρμογής της τιμής των Καυσίμων, για την περίοδο Ιουλίου —Δεκεμβρίου 2022 ανέρχεται σε €75 εκ.

Περαιτέρω, ο  Πρόεδρος Αναστασιάδης επισημαίνει ότι τα δημόσια οικονομικά επιβαρύνονται δυσανάλογα με τη θέσπιση τέτοιων μη στοχευμένων μέτρων, τα οποία δεν προσαρμόζονται στην οικονομική δυνατότητα των καταναλωτών αλλά ούτε επιτυγχάνουν το στόχο για τον οποίο θεσπίζονται που είναι η ελάφρυνση των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας από την αύξηση του κόστους των καυσίμων.

Αν ο σκοπός είναι η εξυπηρέτηση της ανακούφισης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, δηλαδή της άσκησης, κοινωνικής πολιτικής, αυτές οι προτάσεις νόμου θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, σημειώνει μεταξύ άλλων. Το μεγαλύτερο όφελος από περαιτέρω μείωση της φορολογίας θα μεταφερθεί στους μεγαλύτερους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, εκμεταλλευόμενοι την απώλεια εσόδων από το κράτος, λέει.

Σε σχέση με τον νόμο για την αναστολή των εκποιήσεων για τρεις μήνες, με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Βουλής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι ανέπεμψε τον «περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικό) (Αρ.2) Νόμο του 2022», εξηγώντας ότι η οποιαδήποτε ρύθμιση αφορά σε οριζόντια αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ακινήτων, δεν τον βρίσκει σύμφωνο, εφόσον το μέτρο αυτό της αναστολής, έπαψε πλέον να χαρακτηρίζεται από προσωρινότητα.

Ακόμη, επαναλαμβάνει την ανησυχία του, «ότι η γενικότερη τάση του Κοινοβουλίου για ψήφιση συνεχών αναστολών δύναται να ερμηνευθεί ως μόνιμη παρά προσωρινή τόσο από τους δανειολήπτες όσο και από εποπτικής πλευράς».

Η συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών είναι προγραμματισμένη για τις 9.30πμ ενώ η Ολομέλεια αναμένεται να συγκληθεί στις 12.00 το μεσημέρι.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ