Κυπριακό

Επανέναρξη διαλόγου με θέματα χαμηλής πολιτικής σε επίπεδο δικοινοτικών επιτροπών

Με στόχο τη δημιουργία κλίματος για επανέναρξη του διαλόγου και ανίχνευση προθέσεων, αρχίζουν την ερχόμενη βδομάδα νέες επαφές για το Κυπριακό - Θέματα χαμηλής πολιτικής των δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών - Στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο τα σπουδαία - Θα διαφανούν οι προθέσεις για τον διορισμό ειδικού συμβούλου από τον Γενικό Γραμματέα

Τη δημιουργία προϋποθέσεων αλλά και την αξιολόγηση των προθέσεων της τουρκικής πλευράς επιδιώκει η Κυπριακή Δημοκρατία ενόψει της επανέναρξης των επαφών, σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών, έπειτα από την διακοπή τους στα μέσα Ιουλίου. Η έναρξη θα γίνει με διαδικτυακές επαφές μεταξύ του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς Μενέλαου Μενελάου του εκπροσώπου του Ερσίν Τατάρ, Εργκιούν Ολγκούν, αλλά και του ειδικού αντιπροσώπου του Γ.Γ. στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ. Σύμφωνα, με την «Κιπρίς Ποστασί» ο Εργκίουν Ολγκούν φέρεται να δήλωσε πως δεν πρόκειται ν' αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις χωρίς το απαραίτητο κοινό έδαφος.

Στην Γενική Συνέλευση τα σπουδαία

Πιθανές εξελίξεις, ενδέχεται να προκύψουν το Σεπτέμβριο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί το διορισμό ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πρόθεση για διορισμό υψηλόβαθμου αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ΣΙΓΜΑ ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά είναι επιφυλακτική. Όπως αναφέρουν, "οι Τούρκοι δεν θέλουν διαπραγματεύσεις για αυτό και είναι επιφυλακτικοί στον διορισμό ειδικού συμβούλου του Γ.Γ του Ο.Η.Ε».

Προσθέτουν πως, δεν έχουν αυταπάτες για τα αντιπροτάσεις Τατάρ στα ΜΟΕ που πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθώς, «στόχος τους είναι να τις απορρίψει η Κυπριακή Δημοκρατία για να φανεί πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος». Η ίδια πηγή, διευκρίνισε, ότι οι αντιπροτάσεις Τατάρ βρίσκονται εκτός του υπάρχοντος πλαισίου λύσης για αυτό και δεν γίνονται αποδεκτές. Όπως τονίζουν τα βήματα που γίνονται με τα ΜΟΕ, «έχουν ως στόχο την ύπαρξη κινητικότητας για να δοθεί σωστή κατεύθυνση. Επίσης, να ασκηθεί επιρροή στην Τουρκία από τον Ο.Η.Ε και την Ε.Ε ώστε να επιστρέψει στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης». Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που διαμηνύεται στην Λευκωσία από ΟΗΕ και Ε.Ε είναι πως η μόνη προσφερόμενη οδός είναι τα ψηφίσματα του Σ.Α και το πλαίσιο λύσης της Δ.Δ.Ο.