Παιδεία

Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: Πρότυπο ακαδημαϊκής αριστείας, παράγοντας κοινωνικής συνοχής, διεθνοποίησης και αναπτυξιακής προοπτικής

Το Πανεπιστήµιο Νεάπολις Πάφος, εµπνεόµενο από το όραµα του Ιδρυτή και πρώτου Προέδρου του, αείµνηστου Μιχαλάκη Γ. Λεπτού, στήριξε διαχρονικά την πορεία του σε έξι πυλώνες σταθερότητας, ανάπτυξης, ακαδηµαϊκής πρωτοπορίας και διεθνούς αναγνώρισης µε γνώµονα την προσιτή αριστεία, την ακαδηµαϊκή αρτιότητα και την ευθύνη και ευαισθησία για τη φοιτητική του κοινότητα

Tο Πανεπιστήµιο Νεάπολις Πάφος, που ιδρύθηκε το 2010, έκλεισε ήδη την πρώτη 12ετία δηµιουργικής ακαδηµαϊκής λειτουργίας και προσφοράς στις τοπικές κοινωνίες και στην κυπριακή οικονοµία γενικότερα, µε πλέον των 6.000 αποφοίτων σε πτυχιακό, µεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο. Εργοδοτεί 70 υπαλλήλους ως διοικητικό προσωπικό και 250 ακαδηµαϊκούς ως ακαδηµαϊκό προσωπικό, έχει 3.800 φοιτητές/τριες και διατηρεί µία φοιτητική εστία στο Neapolis campus και δύο στην πόλη της Πάφου.

Ακαδηµαϊκή ταυτότητα

Την ακαδηµαϊκή ταυτότητα του Πανεπιστηµίου Νεάπολις Πάφος συνθέτουν πέντε Σχολές (Σχολή Οικονοµικών, ∆ιοίκησης και Πληροφορικής, Νοµική Σχολή, Σχολή Επιστηµών Υγείας, Σχολή Αρχιτεκτονικής, Μηχανικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστηµών, Σχολή Κοινωνικών Επιστηµών, Τεχνών και Ανθρωπιστικών Σπουδών), οι οποίες θεραπεύουν τα γνωστικά τους πεδία µέσω 9 Τµηµάτων προσφέροντας 55 Προγράµµατα Σπουδών σε προπτυχιακό, µεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα σε συµβατική και εξ αποστάσεως µορφή εκπαίδευσης.

Όλα τα Curricula των Προγραµµάτων Σπουδών έχουν σχεδιαστεί προκειµένου να ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες της 4IR (Τέταρτης Βιοµηχανικής Επανάστασης) και το νέο σύνθετο εθνικό και διεθνές γεωπολιτικοοικονοµικό περιβάλλον των αγορών εργασίας έχοντας ενσωµατώσει το σύνολο των ποιοτικών κριτηρίων, όπως ορίζονται από το Ευρωπαϊκό (EQF) και Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων (NQF), καθώς επίσης και µια σειρά από σύγχρονες καινοτόµες παιδαγωγικές µεθόδους, συµπεριλαµβανοµένων των διαµορφωτικών δραστηριοτήτων, της συνεχούς διάδρασης φοιτητών – διδασκόντων µε στόχο την ενεργό µάθηση, των ασκήσεων ρόλων και προσοµοίωσης σε real life scenarios, παρέχοντας εκ παραλλήλου τις πλέον σύγχρονες υπηρεσίες φοιτητικής µέριµνας και στήριξης.

IMG_5361.jpg

Το όραµα του Νεάπολις

Το Πανεπιστήµιο Νεάπολις Πάφος, εµπνεόµενο από το όραµα του Ιδρυτή και πρώτου Προέδρου του, αείµνηστου Μιχαλάκη Γ. Λεπτού, στήριξε διαχρονικά την πορεία του σε έξι πυλώνες σταθερότητας, ανάπτυξης, ακαδηµαϊκής πρωτοπορίας και διεθνούς αναγνώρισης µε γνώµονα την προσιτή αριστεία, την ακαδηµαϊκή αρτιότητα και την ευθύνη και ευαισθησία για τη φοιτητική του κοινότητα. Επιγραµµατικά:

– Ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας και παραγωγή νέας καινοτόµου εφαρµοσµένης γνώσης µέσω της συµµετοχής σε ερευνητικά προγράµµατα, ως ισότιµοι συνοµιλητές µε την επιστηµονική κοινότητα µέσα από διεθνείς συνεργασίες µε σηµαντικούς επιστηµονικούς, ακαδηµαϊκούς και επαγγελµατικούς φορείς και συνεχή συνεισφορά στον επιστηµονικό διάλογο.

– ∆ιασύνδεση των Προγραµµάτων Σπουδών και της φοιτητικής κοινότητας µε την αγορά εργασίας µε ανταπόκριση και προσαρµογή στις νέες συνθήκες της 4IR και το νέο γεωπολιτικοοικονοµικό περιβάλλον των παγκοσµίων αγορών.

– Πρωτοπορία στην αιχµή της γνώσης µε τα υφιστάµενα, αλλά και νέα Προγράµµατα Σπουδών, τα οποία ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες, στις νέες προκλήσεις µε ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών µε ιδιαίτερα σηµαντικά Πανεπιστηµιακά Ιδρύµατα του εξωτερικού.

– ∆ιαδροµή και λειτουργία µε κοινωνική ευαισθησία και υψηλό αίσθηµα κοινωνικής εταιρικής ευθύνης.

– Συνεισφορά στην τοπική ανάπτυξη, ως ηθική δέσµευση και υποχρέωση του Πανεπιστηµίου στην επαρχία της Πάφου και προσφορά του συνόλου των ικανοτήτων και δυνατοτήτων του για τη βιώσιµη και αειφόρο ανάπτυξη.

– Αδιάλειπτο ενδιαφέρον και αίσθηµα ευθύνης προς τη φοιτητική µας κοινότητα και προς τους αποφοίτους µας.

IMG_5115.jpg

Προοπτικές για τη νέα χρονιά

Οι πολλές προκλήσεις, τις οποίες αντιµετωπίσαµε κατά τη διάρκεια των δύσκολων ετών στον απόηχο των συνεπειών της πανδηµίας, δηµιούργησαν για το Πανεπιστήµιο Νεάπολις Πάφος ένα περιβάλλον δηµιουργικών ευκαιριών, ανθεκτικότητας και δυνατοτήτων άµεσης προσαρµογής στις συνεχώς µεταβαλλόµενες συνθήκες λειτουργίας.

Επιγραµµατικά, µπορούµε να κατατάξουµε τις προοπτικές για τη νέα χρονιά σε τέσσερεις άξονες - πυλώνες στήριξης και περαιτέρω ανάπτυξης.

– Περαιτέρω διεθνοποίηση της ακαδηµαϊκής κοινότητας παράλληλα µε την προσφορά ανταγωνιστικών υπηρεσιών και Προγραµµάτων Σπουδών µε βέλτιστους διεθνείς δείκτες ποιότητας.

– Σχεδιασµό, ένταξη και υλοποίηση ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραµµάτων σε συνεργασία µε διεθνείς εταίρους από τον ενιαίο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης για την περαιτέρω ανάπτυξη της πρωτογενούς έρευνας και καινοτοµίας καθώς και της κινητικότητας του ακαδηµαϊκού προσωπικού.

– Έµφαση στην παροχή καινοτόµου και εφαρµοσµένης γνώσης µέσω της δηµιουργίας Προγραµµάτων Σπουδών αιχµής γνώσης στα σύγχρονα επιστηµονικά πεδία της οικονοµίας της γνώσης µε προσαρµογή στα νέα εργασιακά µοντέλα στο διεθνές επίπεδο.

– Αλλαγή του επιχειρησιακού µοντέλου λειτουργίας και πλήρη ενσωµάτωση και επέκταση των τεχνολογικών καινοτοµιών στις υπηρεσίες και την εκπαιδευτική διαδικασία.

Επίσης µας δόθηκε η δυνατότητα της αύξησης του διεθνούς αποτυπώµατος του Πανεπιστηµίου µας µε την ένταξη και συµµετοχή σε σειρά ∆ιεθνών Ευρωπαϊκών δικτύων Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπως της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιδρυµάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης (EURASHE), της Ένωσης Μεσογειακών Πανεπιστηµίων (UNIMED), της Ένωσης Ευρωπαϊκών Πανεπιστηµίων (European University Association/EUA), καθώς και η παροχή νέων ποιοτικών Προγραµµάτων Σπουδών µεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου σε συνεπίβλεψη µε σηµαντικά Πανεπιστήµια του ευρωπαϊκού χώρου, καθώς και η συµµετοχή σε διεθνή consortia για ανάληψη δράσεων στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήµια.

Τέλος, όλα τα Πανεπιστηµιακά Ιδρύµατα συµµετέχουν ενεργά σε αγαστή συνεργασία µε την Πολιτεία, µέσω των θεσµικών της οργάνων και επιχειρησιακών δοµών της, στις αναπτυξιακές δράσεις για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Μηχανισµού Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας στον τοµέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και του πλαισίου στήριξης «ΘΑΛΕΙΑ» της νέας προγραµµατικής περιόδου 2021-2071, µε έµφαση ιδιαίτερα στον άξονα ανάπτυξης της έρευνας και της καινοτοµίας, οι οποίες µε την υλοποίησή τους θα δηµιουργήσουν πολλαπλασιαστική επίδραση και οφέλη στηρίζοντας τους αναπτυξιακούς πυλώνες της οικονοµίας, αλλά και θα διαχυθούν οριζόντια στην κυπριακή κοινωνία και οικονοµία.

Neapolis University Pafos, 2 Danais Avenue, 8042- Pafos, Cyprus

T: +357 26843300

F: +357 26931944

e-mail:info@nup.ac.c

https://www.nup.ac.cy/