Εργασία

Τετάρτη στο Υπουργικό ο κατώτατος μισθός

Στόχος του Υπουργού Εργασίας είναι να συγκεραστούν όσο το δυνατόν οι απόψεις των δύο πλευρών για να μην υπάρξουν προβλήματα μεταγενέστερα, αφού το διάταγμα θα εκδοθεί, ανεξαρτήτως διαφορών

Την τελευταία τους συνάντηση, για τον κατώτατο μισθό, θα πραγματοποιήσουν εργοδοτικές οργανώσεις και συντεχνίες, την ερχόμενη Τετάρτη (31/8/2022), κατά τη διάρκεια της οποίας ο Υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, θα τους δώσει το προσχέδιο του διατάγματος. Ο κ. Κούσιος στη συνέχεια θ’ ακούσει τις τελικές παρατηρήσεις των κοινωνικών εταίρων, θα τις αξιολογήσει και θα παρουσιάσει την τελική του πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο την ίδια μέρα. Εάν και εφόσον εγκριθεί, θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος μερικών μηνών για την εφαρμογή του. Οι πληροφορίες λένε πως το επικρατέστερο σενάριο είναι, η εφαρμογή του κατώτατου μισθού να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2023.

«Κλειδώνει» με διαφωνίες

Είναι γνωστό ότι το χάσμα απόψεων εργοδοτών και συντεχνιών είναι τεράστιο και αγεφύρωτο. Ο στόχος του Υπουργού Εργασίας είναι να συγκεραστούν όσο το δυνατόν οι απόψεις των δύο πλευρών για να μην υπάρξουν προβλήματα μεταγενέστερα, αφού το διάταγμα θα εκδοθεί, ανεξαρτήτως διαφορών. Τα μεγάλα αγκάθια εξακολουθούν να είναι το ύψος του κατώτατου μισθού και η ωριαία απόδοσή του. Επιπλέον, εκκρεμεί η ρύθμιση των παραμέτρων που θα συνθέτουν τον μηχανισμό αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού σε τακτά χρονικά διαστήματα. Δηλαδή, το κόστος ζωής, την παραγωγικότητα και τα μακροοικονομικά δεδομένα. Οι συντεχνίες ανέφεραν στη «Σ» πως «όλα αυτά τα ζητήματα είναι πολύ δύσκολο να ικανοποιήσουν και τις δύο πλευρές, ωστόσο το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι κοντά στη φιλοσοφία με την οποία άρχισε ο διάλογος. Δηλαδή, να αποφασιστεί ένας αξιοπρεπής μισθός με τα δεδομένα της κυπριακής οικονομίας». Από την πλευρά τους, οι εργοδότες,δήλωσαν πως «η τελική απόφαση θα πρέπει να είναι προς το συμφέρον όλων, χωρίς να μπαίνουν σε περιπέτειες οι επιχειρήσεις και η οικονομία».