Επιχειρείν

Παραχώρηση δημοτικών υποστατικών στον σύνδεσμο στήριξης ατόμων με άνοια «ΙΘΑΚΗ»

Υπογράφηκε συμβόλαιο για χρήση υποδομών του Δήμου στην οδό Φιλελλήνων

480 τ.μ. αποτελούμενα από τρεις αίθουσες, κουζίνα, τουαλέτες, καλυμμένη βεράντα και εξωτερική αυλή, στη διάθεση του Συνδέσμου Στήριξης Ατόμων με Άνοια «Ιθάκη» από τον Δήμο Λεμεσού, που παραχώρησε τα δημοτικά υποστατικά για φιλοξενία προγραμμάτων και αναγκών του.

Το πρωί της Πέμπτης 4 Αυγούστου, στο Δημοτικό Μέγαρο υπογράφηκε το συμβόλαιο παραχώρησης χώρων στις κοινωνικές υποδομές του Δήμου που βρίσκονται στην οδό Φιλελλήνων και συγκεκριμένα σε χώρο που γειτνιάζει με το Κέντρο Ενηλίκων του Δήμου που εγκαινιάστηκε πρόσφατα.

«Η σημερινή συμφωνία Δήμου και «Ιθάκης», είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσει την αρχή ενίσχυσης και αναβάθμισης της συνεργασίας μεταξύ μας. Μεταξύ άλλων θα προχωρήσουμε πιο επισταμένα στην υλοποίηση του κοινού μας οράματος για δημιουργία μιας πόλης φιλικής προς άτομα με άνοια. Μιας πόλης στην οποία θα διευκολύνεται η ζωή των συνανθρώπων μας που υποφέρουν από άνοια, αλλά και των δικών τους προσώπων, και στην οποία θα νιώθουν την αγάπη και την συμπαράσταση όλης της κοινωνίας» επισήμανε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του μετά την υπογραφή του συμβολαίου ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Συνδέσμου «Ιθάκη», Ισαβέλλα Καραολή, αναφέρθηκε στην αρχή ενός όμορφου ταξιδιού κι ενός ονείρου που έγινε πραγματικότητα. «Δε θα γινόταν πραγματικότητα αν ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν ένωναν χέρια μαζί μας για μετακίνηση του Κέντρου Ημέρας «Ιθάκη» και κατ’ επέκταση την εξυπηρέτηση περισσότερων ασθενών με άνοια. Με την ολοκλήρωση των εργασιών οι δημότες θα μπορούν να εξυπηρετούνται καθημερινά δωρεάν από τις 8 το πρωί μέχρι τις 4,30 το απόγευμα» είπε.

Οι υπηρεσίες που θα προσφέρονται είναι δραστηριότητες ενδυνάμωσης νοητικών λειτουργιών, ατομική και ομαδική δημιουργική απασχόληση, προγράμματα γυμναστικής, ειδικές θεραπείες όπως θεραπείες τέχνης, θεραπείες διαναμνήσεων, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, μουσική, δωρεάν αξιολόγηση των ασθενών και δωρεάν αξιολόγηση του γνωστικού τομέα.

Η φιλοξενία της «Ιθάκης» στις δημοτικές υποδομές της οδού Φιλελλήνων, εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου και στην ευρύτερη φιλοσοφία που έχει υιοθετηθεί για παροχή ολοκληρωμένων ολιστικών κοινωνικών υπηρεσιών στους δημότες.

Ο Σύνδεσμος «Ιθάκη» ιδρύθηκε το 2011 με όραμα να είναι δίπλα σε κάθε συνάνθρωπο που έχει διαγνωσθεί με Άνοια και να παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη στην Οικογένεια. Κάθε 3 δευτερόλεπτα υπάρχει διάγνωση κάποιας νέας περίπτωσης ατόμου με Άνοια, ανά το παγκόσμιο. Στην Κύπρο υπολογίζεται ότι 15.000-20.000 συνάνθρωποι μας υποφέρουν με κάποια μορφή Άνοιας.