Παραπολιτικά

Συναυλιακή προεκλογική

Να, λοιπόν, που οι εκλογές μας αρχίζουν να παίρνουν και... μουσικό χρώμα. Την αρχή έκανε ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος, στη διάρκεια συναυλίας του στην Κύπρο, εξέφρασε ανοιχτά τη στήριξή του στον προεδρικό υποψήφιο Ανδρέα Μαυρογιάννη. Σε μουσικές επιλογές το έριξε και ο άλλος υποψήφιος Πρόεδρος, Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος οργανώνει συναυλία με τους ONIRAMA στις 16 Σεπτεμβρίου. Και είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι.

Είναι γεγονός ότι οι συναυλίες συνοδεύουν διαχρονικά τις προεδρικές μας εκλογές. Στις εκλογές του 2013 ο Νίκος Αναστασιάδης είχε επιστρατεύσει τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, με το γνωστό «Χέρια ψηλά», άσχετα αν λίγο αργότερα ο Κύπριος τραγουδιστής... «πλήρωσε» γι’ αυτήν τη στήριξη, κατατασσόμενος μεταξύ των «κουρεμένων» καταθετών.

Στις εκλογές του 2018 είχε οργανώσει συναυλία και ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς, με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και άλλους Ελλαδίτες ερμηνευτές. Δεν αποκλείεται να φέρουν τον Βασίλη (που πάντα κατεβαίνει στο νησί σε συναυλίες της Αριστεράς) και για τον κ. Μαυρογιάννη, για να τραγουδήσει την κλασική επιτυχία του «Χαιρετίσματα, λοιπόν, στην εξουσία» και μετά οι οπαδοί του κόμματος να κληθούν να πάνε να... ανεβάσουνε στην εξουσία τον εκλεκτό τους.

Δεν είναι κακή ιδέα οι συναυλίες, αν και τελικά έχουμε το φαινόμενο να «κομματικοποιείται» και να «πολιτικοποιείται» και η μουσική. Οι οργανωτές των συναυλιών, πάντως, πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο «μιλούν» κυρίως στη νεολαία, την οποία φιλοδοξούν να φέρουν κοντά τους, μέσω του ενθουσιασμού και του ξεσηκωμού.

Ωστόσο, με δεδομένη την αδιαφορία της νεολαίας για τις εκλογές, θα υπήρχε περισσότερη λογική να κάνουν συναυλίες με στόχο να κινητοποιήσουν τους νέους για να γραφτούν στους εκλογικούς καταλόγους και να πάνε να ψηφίσουνε. Θα μπορούσε, ας πούμε, να φέρει κάποιος από τους προεδρικούς υποψηφίους τον Σάκη Ρουβά, για να τραγουδήσει «Θα σου κάνω μακαρόνια με κιμά, κι αν ψηφίσεις θα σου δώσω και... λουκουμά».

Ε, να υπάρχει και πρακτική αξία στις συναυλίες!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ