Παραπολιτικά

Συνεργασία ΗΒ και Τουρκίας για... πυρηνική ενέργεια

Μία από τις τελευταίες ενέργειες του παραιτηθέντος Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ήταν να μιλήσει το απόγευμα της 2ας Σεπτεμβρίου 2022 με τον Τούρκο Πρόεδρο, Τ. Ερντογάν. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, μίλησαν, μεταξύ άλλων, για «αυξημένο εμπόριο μεταξύ ΗΒ και Τουρκίας... ενθουσιώδεις νέες ευκαιρίες να αυξήσουν τη συνεργασίας τους σε θέματα αμυντικής τεχνολογίας και πυρηνικής ενέργειας».

Μήπως αυτό εξηγεί γιατί οι κυβερνήσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Κυπριακής Δημοκρατίας τηρούν σιγήν ιχθύος για τον πυρηνικό σταθμό που Τουρκία και Ρωσία κατασκευάζουν στο Άκιουγιου;

Ο Δρ Κλέαρχος Κυριακίδης, υπενθυμίζω, έχει στείλει αλλεπάλληλες επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καταγράφοντας τους κινδύνους για την Κύπρο, για τις οποίες δεν πήρε καμία απάντηση. Η τελευταία του ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή», στις 22 Αυγούστου 2022 «Η ρωσοτουρκική πυρηνική συμμαχία και η συνεχιζόμενη κυπριακή κρατική σιωπή».

Παράλληλα, με ανοικτή επιστολή στις 9 Μαΐου 2018, απευθύνθηκε πρώτα στην Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και μετά στον Μπόρις Τζόνσον, στις 3 Μαΐου 2022. Τουλάχιστον από βρετανικής πλευράς πήρε μιαν απάντηση παραλαβής των επιστολών του. Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας καμία!

Γιατί αυτή η κοινή «βρετανο-κυπριακή» σιωπή για ένα τόσο σοβαρό θέμα;

Φανούλα Αργυρού