Τοπικά

Ρέει το ανθρώπινο αίμα στην άσφαλτο (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Η άσφαλτος έκοψε το νήμα της ζωής σε 30 άτομα μέσα σε εννέα μήνες το 2022

Ασταμάτητο είναι το αίμα που ρέει στους δρόμους της Κύπρου. Μέσα σε εννέα μήνες έχουμε θρηνήσει 30 ανθρώπινες ζωές, οι οποίες χάθηκαν σε μία άτυχη στιγμή, σε μια απροσεξία ή μετά από ανθρώπινο λάθος.

Σχεδόν καθημερινά η Αστυνομία εκδίδει δελτία Tύπου για οδηγούς που τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα στο οδικό δίκτυο ή για ασυνείδητους που κυκλοφορούν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών. Πρόσφατα έκανε το γύρο του διαδικτύου βίντεο με οδηγό που την είδε ραλίστας και οδηγούσε στον αυτοκινητόδρομο με ταχύτητα 256 χιλιομέτρων, κάνοντας ταυτόχρονη χρήση κινητού τηλεφώνου, καταγράφοντας και μεταδίδοντας ζωντανά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης την ξέφρενη πορεία της Mercedes του. Μάλιστα την Πέμπτη σημειώθηκε άλλο ένα περιστατικό που θυμίζει σκηνή από ταινία ή video games, με 22χρονο τουρίστα να οδηγεί το όχημά του στον Πρωταρά μεθυσμένος με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ενώ δεν σταμάτησε σε σήμα που του έκαναν αστυνομικοί. Και σαν να μην έφταναν αυτά, μετά την καταδίωξη και αφού ανακόπηκε από τα μέλη της Δύναμης αποφάσισε να τους επιτεθεί.

28 δυστυχήματα με 30 νεκρούς το 2022

Η «Σημερινή» παρουσιάζει στοιχεία για τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν το 2022. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου του 2022 σημειώθηκαν 28 θανατηφόρα δυστυχήματα με απολογισμό 30 νεκρών. Όπως φαίνεται και στο γράφημα που δημοσιεύσουμε, οι περισσότερες θανατηφόρες συγκρούσεις έγιναν στις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού.

πετρ.PNG

Στη Λευκωσία σημειώθηκαν 7 δυστυχήματα με 8 νεκρούς. Έχασαν τη ζωή τους 1 πεζός, 2 οδηγοί, 3 μοτοσικλετιστές και 2 ποδηλάτες. Στη Λεμεσό σημειώθηκαν 9 θανατηφόρα με 10 νεκρούς. Έχασαν τη ζωή τους 1 πεζός, 4 οδηγοί, 2 επιβάτες οχήματος, 1 μοτοσικλετιστής και 2 επιβάτες μοτοσικλέτας. Στη Λάρνακα σημειώθηκαν 4 θανατηφόρα δυστυχήματα με 4 νεκρούς. Απεβίωσαν 2 οδηγοί, 1 επιβάτης οχήματος και 1 μοτοσικλετιστής. Στην Πάφο σημειώθηκαν 2 θανατηφόρα με απολογισμό 2 νεκρούς. Τα θύματα της ασφάλτου ήταν ένας πεζός και ένας μοτοσικλετιστής. Στην ελεύθερη επαρχία της Αμμοχώστου σημειώθηκαν 6 τροχαία δυστυχήματα με 6 νεκρούς. Έχασαν τη ζωή τους 1 πεζός, 1 οδηγός οχήματος, 1 μοτοποδηλάτης, 1 μοτοσικλετιστής, 1 ποδηλάτης και ένας οδηγός σκούτερ.

Από τα πιο πάνω στοιχεία φαίνεται ότι οι οδηγοί οχημάτων και οι μοτοσικλετιστές διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο στο οδικό δίκτυο. Συγκεκριμένα, μέσα σε 9 μήνες έχασαν τη ζωή τους 9 οδηγοί, 7 μοτοσικλετιστές, 4 πεζοί, 3 επιβάτες οχήματος, 3 ποδηλάτες, 2 επιβάτες μοτοσικλέτας, 1 μοτοποδηλάτης και 1 οδηγός σκούτερ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, το 2017 σημειώθηκαν 49 θανατηφόρα με 53 νεκρούς. Το 2018 σημειώθηκαν 44 θανατηφόρες συγκρούσεις με 49 νεκρούς. Το 2019 σημειώθηκαν 52 δυστυχήματα με 52 νεκρούς. Ακολούθησαν δύο χρονιές με lockdown. Το 2020 σημειώθηκαν 48 δυστυχήματα με 48 νεκρούς και το 2021 σημειώθηκαν 44 θανατηφόρα με 45 νεκρούς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία που κατέχει η «Σ» για τις θανατηφόρες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στους αυτοκινητόδρομους. Το 2019 σημειώθηκαν 3 θανατηφόρες συγκρούσεις, το 2020 έγιναν 4 θανατηφόρα στον αυτοκινητόδρομο, το 2021 σημειώθηκαν 5 θανατηφόρα, ενώ το 2022 μέχρι τις 31 Αυγούστου προκλήθηκαν 3 θανατηφόρες συγκρούσεις, φτάνοντας έτσι τα επίπεδα του 2019.

Οι ενέργειες της Κυβέρνησης για αποτροπή των τροχαίων

Εδώ και καιρό το Υπουργείο Μεταφορών ανέλαβε πρωτοβουλία με δράσεις και μέτρα για τη μείωση και την αποτροπή των οδικών συγκρούσεων. Τις προηγούμενες μέρες εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση του Υπουργού Μεταφορών, Γιάννη Καρούσου, μέσω της οποίας τροποποιείται «Ο περί Οδικής Ασφάλειας» Νόμος, ώστε να είναι υποχρεωτική η συμπερίληψη μηνυμάτων σε διαφημίσεις που σχετίζονται με οχήματα και αλκοόλ.

Την ίδια στιγμή βρίσκεται στην Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής το νομοσχέδιο για τον εξοπλισμό των επαγγελματιών οδηγών μοτοσικλετών και την οδήγηση μοτοσικλετών μέχρι 125 κ.κ. με μαθητική άδεια. Σε δηλώσεις του στη Βουλή ο κ. Καρούσος ανέφερε πως τόσο το 2019 όσο και το 2020 καταγράφηκαν περιπτώσεις θανατηφόρων ατυχημάτων στις παραπάνω κατηγορίες, ενώ μέσα στον Σεπτέμβριο σημειώθηκε ακόμη ένα θανατηφόρο ατύχημα με διανομέα. Επιπρόσθετα, το Υπουργείο στοχεύει στην καλλιέργεια οδικής συνείδησης από την παιδική ηλικία με προώθηση ένταξης προγραμμάτων στο σχολικό πρόγραμμα.

Ακόμη, ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για αγορά προστατευτικού εξοπλισμού για μοτοσικλετιστές. Υποβλήθηκαν συνολικά 2.629 αιτήσεις για αγορά αερόσακου σώματος μοτοσικλετιστή.

Πρόστιμα ως μέτρο μείωσης των θανατηφόρων

Από το 2020 έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα πρόστιμα για τροχαία αδικήματα και παραβιάσεις, με στόχο να λειτουργήσουν αποτρεπτικά και να συμβάλουν στη μείωση των τροχαίων και θανατηφόρων συγκρούσεων.

Για μη χρήση ζώνης κατά την οδήγηση, το πρόστιμο είναι στα 150 ευρώ και στη συνέχεια στα 300 ευρώ για την ίδια παράβαση για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών χρόνων, ενώ για τη μη χρήση κράνους το εξώδικο πρόστιμο βρίσκεται στα 200 ευρώ και στη συνέχεια στα 300 ευρώ για την ίδια παράβαση για δεύτερη φορά.

Επίσης, το εξώδικο πρόστιμο για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση βρίσκεται στα 150 ευρώ και για την ίδια παράβαση για δεύτερη φορά στα 300 ευρώ σε διάστημα τριών χρόνων, ενώ για παραβίαση φωτεινών σηματοδοτών το πρόστιμο ανέρχεται στα 300 ευρώ.

Όσον αφορά τη στάθμευση σε χώρους αναπήρων, το πρόστιμο μεταφράζεται σε 300 ευρώ, σε στάθμευση πάνω σε κίτρινη γραμμή το εξώδικο είναι στα 100 ευρώ, ενώ για προσπέρασμα σε διάβαση πεζών το εξώδικο είναι στα 200 ευρώ.

Στη ζωή μας έχουν μπει τους τελευταίους μήνες και οι κάμερες, οι οποίες, μεταξύ άλλων, καταγράφουν την παράβαση της γραμμής αναμονής στα φώτα τροχαίας, κάτι που μεταφράζεται ως 25 ευρώ πρόστιμο.

Επίσης, καταγράφουν το όριο ταχύτητας, μη χρήση της ζώνης ασφάλειας, μη χρήση κράνους από μοτοσικλετιστές, οδήγηση με μη ελεύθερα χέρια, όπως χρήση κινητού τηλεφώνου και την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη.

Όσον αφορά την παραβίαση ανώτατου ορίου ταχύτητας, μέχρι το 30% το πρόστιμο είναι στα 2 ευρώ ανά χιλιόμετρο, μέχρι 50% στα 3 ευρώ ανά χιλιόμετρο και μέχρι 75% στα 5 ευρώ ανά χιλιόμετρο. Όταν οδηγός παραβιάζει το ανώτατο όριο ταχύτητας πέραν του 75% τότε παραπέμπεται στο Δικαστήριο.

Σημειώνεται πως η ανοχή στο όριο ταχύτητας είναι στο 10% συν δύο χιλιόμετρα. Για παράδειγμα, εκεί όπου το όριο ταχύτητας είναι 50 στα 58 χιλιόμετρα, ο οδηγός καταγγέλλεται. Όπου το όριο ταχύτητας είναι 65 χιλιόμετρα, ο οδηγός καταγγέλλεται στα 74 χιλιόμετρα. Αυτό ισχύει στις περιοχές όπου τα όρια ταχύτητας είναι 30, 50 και 65 χιλιόμετρα.